Имате склад? Няколко изпитани в практиката съвети при преместването му

08.03.2018

Преместавнето на склад, също като домашното преместване, рискува да се превърне в пълен хаос и безпорядък. Дори повече от обичайното. Все пак е склад. Ето как да извлечете най-доброто от процеса на преместване докато всичко се случва по план.

Преди местенето

Преместването си е едно ново начало на едно ново място. Това ви дава възможността да преосмислите и преоткриете организацията на работното място. Започнали сте работа в едно помещение, което рядко може да претърпи цялостно разместване. Междувременно бизнесът ви се адаптира към променящите се с годините обстоятелства, а помещението си остава същото.

1. Помислете за оформлението

Можете да добавите помещения с нови роли, да премахнете стари такива или просто да определите нови зони за съхранение, за които на старото, претрупано място не е имало възможност.

Често, първите неща, които могат да ви дойдат на ум, са такива които чакат от поне няколко години. Дайте им приоритет.

Не пропускайте възможността за подобрение – задайте правилните въпроси към себе си и екипа; поставете под въпрос старите разбирания за това как най-добре да се организира пространството.

2. Почистването

Дойде и време да си спомните за всичките ненужни вещи които събират прах по рафтовете или ъглите на склада. Преместването е отличен момент да се погрижите за това. Продайте, раздайте, но се отървете от ненужното. Възможно е да улесни местенето повече отколкото очаквате.

Вижте също:

  1. Няколко добри начина да се отървете от ненужната мебел
  2. 4 начина да се отървем от старите вещи при местене

3. Пречки

Преди да започвате местенето уверете се, че сте уредили всякакви приложими разрешителни и инспекции на новото място. Немалко неща могат да се объркат по време на едно преместване, но нищо няма да възпре дейността ви така както липсата на покрито изискване към контролен орган.

По време на преместването

4. Наблюдение и контрол

Преместването на един склад изисква строг контрол поради много причини. Една от тях са дребните кражби. Когато палетите се опаковат (или разопаковат на новото място) лесно някой инструмент може да остане в чужди ръце или джоб.

При цялостно преместване, неведнъж може да се наложи работници извън вашата организация да имат досег със съдържанието на склада.

За да бъде сигурността на ниво назначете доверени служители които да следят инвентара при товарене и разтоварване.

Стречвайте палети с особена стойност и ги маркирайте така, че да си личи ако са презапечатвани.

5. Безопасността

Местите доста продукция, палети, различни складови конструкции, а евентуално и машини. Служителите ви най-вероятно ще се озоват в роля, в която не са били преди. В опит да се спести време е доста възможно да се стигне до там мотокари да минават през нетипични за тях места. Има много неща, които трябва да се предвидят за да няма изненади. Затова е най-добре да помислите предварително за създаващата се ситуация.

Ако някоя част от склада бива разглобявана и товарена докато съседна работи, бъдете нащрек за необичайни ситуации, които може да застрашат здравето на работниците. Ако е приложимо, направете пренасянето на смени и етапи за да не се изпразва целия склад наведнъж. Опитвайте се да предвиждате евентуални рискове като поддържате контакт директно с работниците на първа линия – носачи и шофьори на мотокари.

6. Складовата техника

Ако притежавате техника като машини за стречване или конвейерни линии имайте предвид, че може и да не работят добре след пътуването в случай, че са разглобени и сглобени от хора, които не са съвсем наясно с тях. Особено при сглобяването на новото място наистина се отплаща да имате сервизна фирма под ръка, която може да гарантира, че всичко ще работи.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.