Как най-добре да опаковам и пренеса широко–екранен телевизор?

26.04.2018

Ако местите дома си сигурно доста електроника очаква вниманието ви. Една от най-скъпите вещи, освен апартамента и колата, често е телевизора. Макар и съвременният телевизор да нараства по размер и цена, добрата новина е че става все по-лек и тънък.

Някогашните модели, които изискваха по четири човека за преместване, са отдавна зад гърба ни. Единствено предизвикателство остава диагоналът на екрана, който въпреки ниското тегло, може да направи техниката голяма на площ.

За да се уверите, че не рискувате да повредите телевизора или някой да се нарани при преместването, следвайте тези инструкции.

Какво ви трябва накратко:

 • Широко тиксо (защото – кога не ви е трябвало?)
 • Нещо меко за уплътняване
 • Подходяща кутия или плоскости
 • Колани с тресчотка или въжета
 • Приятели да помагат
 • Търпение

Обадете се на приятел

Макар и да изглежда очевидно, лесно е човек да се изкуши да направи компромис с тази стъпка. Особенно ако се местите през делниците. За преместването на широкоекранен телевизор просто си трябва втори човек.

Макар и да не са с едновремешния габарит, могат да тежат повече отколкото очаквате. Поради широката си площ и висока чупливост се превръщат в един от по-проблемните товари при пренасяне.

Затова е най-добре да имате поне още един чифт ръце насреща.

Осигурете добра опаковка

С опаковката ще предпазите телевизора от ожулвания, драскотини и пръстови отпечатъци.

Най-общо казано, за тази цел ви трябват материали като:

 1. нещо меко, което да предпази повърхностите
  например: одеала
 2. и нещо твърдо, което да предпази срещу удар или драскотини
  например: кутия с максимално близки размери или плоскости, които да закрепите от двете страни на телевизора с колани или въжета

Наемете товарна количка и колани

Лесно можете да вземете под наем подобна техника от фирма, която се занимава с премествания. Товарната количка е добра инвестиция, защото ще ви помогне да местите тежка техника или такава с необичайни габарити; точно като телевизора.

Заедно с количката най-добре поръчайте колани с тресчотка, които ще ви помогнат да закрепите телевизора както към количката, така и към някоя от стените на камиона (ако разполагате с такъв).

Разбира се, коланите ще използвате и за да ‘сглобите’ опаковката на телевизора.

Как да опаковате

Започваме с най-сложния вариант – ако разполагате с одеала и плоскости.

Сложете два колана на земята така, че ако сложите една плоскост върху тях, те да могат да я опасат и да я пристегнат към телевизора.

След коланите положете една от плоскостите върху тях. Покрийте я с едно одеало на ширина. Напреки сложете второ. Двете одеала трябва да сформират плюс и само първото да пасва на плоскостта.

Сега сложете телевизора с екрана надолу, върху тях. Преметнете второто одеало отгоре и отдолу техниката. Сложете още едно одеало по ширината на телевизора. Върху него идва и втората плоскост.

Този “сандвич” затегнете с коланите. Внимавайте да не ги пристягате, защото може да увредят опаковката или товара.

Ако разполагате с подходяща кутия, то просто увийте телевизора в одеала по указания начин и го поставете вътре. Ако се налага, уплътнете с още едно одеало за да заемете остатъка от празното място в кутията. Така ще сте сигурни, че техниката няма да мърда никъде. Бандажирайте със широко тиксо кутията така, че дори някоя от странйците й да поддаде, няма да се отвори. Разбира се, вместо тиксо можете да използвате и коланите.

Акцентът тук е телевизорът да не може да се движи в кутията или опаковката си.

Как да преместите

Посредством коланите с тресчотка, привържете опакования телевизор така, че да стане едно цяло с количката. Телевизорът трябва да се постави изправен.

Недейте да носите телевизора легнал (с екрана към земята), защото би могъл да се повреди дори от собствената си тежест.

По стълби количката се бута от един човек и придържа от друг. Всеки един от участниците трябва да може да се справи физически с теглото на количката и техниката в нея.

Как да натоварите

Ако сте си наели камион-мебеловоз, привържете телевизора чрез коланите към гърба на каросерията или някоя от другите стени на камиона. Сложете някоя тежка мебел до техниката (диван, например) като защита от размествания или други непредвидени ситуации.

Вижте също: Как се товари камион-мебеловоз

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.