4 въпроса които да си зададем преди да сменяме града или държавата

23.11.2017

Една малко по-философска тема: Да си зададем четири практични въпроса за всички онези, които напускат града си или България, в търсене на по-добро място.

В един или друг момент, всеки започва да не го свърта и да негодува спрямо ежедневието си, мислейки че някоя голяма промяна (като преместване) ще разреши настоящите проблеми. Добра идея е да премислите решението си преди да се захванете да наемате фирма за местене или да започнете да опаковате.

1. Какво ще пропусна ако се преместя?

Не се залъгвайте по това колко едностранен изглежда този въпрос. Веднъж направи ли човек голямата крачка да се премести на съвсем ново място, то ще бъде по-лесно за второ такова действие. А и да не забравяме, че бъдещето винаги крие изненади и не се знае кога може да се почувстваме в неравностойно положение отново.

Затова препоръчваме да помислите за всички неща които са свързани с живота ви посредством място където сте в момента. Често имам да сме благодарни за повече неща, отколкото си мислим.

Направете си списък за да видите колко много могат да бъдат те.
Ето някои идеи:

  • има ли хора които ще ви липсват
  • хората с които спортувате или работите в екип
  • или тихите съседи които винаги са насреща когато се нуждаете от тях
  • имате ли роднини в града – такива, които ще ви липсват или онези (по-възрастни) които се нуждаят от вашата подкрепа и грижа; има ли кой да ви смени в тази роля?

Напишете си и кои са любимите за вас неща в града или квартала ви: тетъра, киното, пекарната на 5 минути от вас или кафето в което знаят какво ще поръчате още с влизането.

Всички тези неща са от значение и ако ще се местите, от вас зависи да прецените колко са важни за вашето щастие.

2. Какво не харесвам в сегашната си ситуация?

Ако се чувствате притиснати и имате нужда да заживеете на ново място заради сегашната ви работа или връзка, то запитайте се – ще разрешите ли недоволството си ако приключите с работата или връзката?

Ако отговорът е “да” тогава може би не е нужно да сменяте чак населеното място.

Помислете кое в живота ви по-конкретко ви прави пречи да сте щастливи. Тогава вижте дали решение не е да смените работното място, професията или обкръжението. Всички тези промени могат да се направят без да докоснете и един кашон.

3. Ако се преместите, то какво ще се промени?

Както винаги, най-трезвите решения се взимат когато фактите са на масата. Направете си списък с хубавите неща, които избраното ново място предлага.

Дали ще са спокойствие и пространство или висок стандарт на живот и динамика, изцяло от вас зависи. Вие решавате кои са показателите за качество.

Дългосрочното планиране е важно, защото местенето е начинание, което изисква много енергия, търпение и ресурси. Ще се чувства ли по-добре вашото семейство там? Това ли е най-доброто време да се местите? Какво би се променило ако го отложите с година или две? Как това би се отразило на сегашното ви състояние?

4. Какво би било на практика?

Процесът по взимане на решение не би бил завършен ако не се взема предвид практическите страни на преместването. Ето няколко въпроса, които можете да се запитате:

  • Колко би струвало едно преместване?
  • Мога ли да си го позволя в момента?
  • Ако имате деца, тогава това колко ще разтрои социалния им живот или образование?
  • По това време на годината ли е най-подходящо да търсите работа на ново място?
  • Всички замесени готови ли са да отделят достатъчно време и енергия за да се случи преместването?
  • Осигурили ли сте място за престой и кога е най-подходящото време за наеми/покупки през годината?

Ако вече сте наясно с приоритети си и сте отговорили на практическите въпроси, то сигурно сте доста по-близо до взимане на окончателно решение дали ще се местите или не.

Винаги е по-добре да знаете дали е правилното време и правилното нещо за вас или вас и семейството ви.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.