Видове транспортни фирми според вида на услугата и разстоянието

23.08.2018

След като толкова време говорихме за преместване, няма как да не класираме различните видове фирми по преместване според това, в каква услуга специализират и на какво разстояние ви местят.

След като се запознаете с различните видове, предлагаме да разгледате услугите на Атлант (началната страница, секция “Атлант предлага”) и да се опитате да определите в кои категории попадаме.

Регионален транспорт и товаро-разтоварване

Регионалните фирми обикновенно предлагат по-ниски цени, защото оперират само в областта на даден град или, в общия случай, в окръг от 100 километра.

В нашите ширини това може и да се нарече ‘поръчка на натоварен транспорт’ или ‘товарно такси’. Подходящи за случаите когато имате нужда да пренесете малък по обем или брой товар, или просто ви трябва една “баничарка” или камионетка за да превозите всички мебели от хола в разглобен вид.

Плащането обикновенно става на километър, но може да бъде и на час както и на договорка, след оглед на товара.

Международен транспорт и товаро-разтоварване

Когато се местите в съседна или по-далечна страна, определено ще ви трябва фирма с опит в международния транспорт. Това е така най -вече заради всички гранични пунктове по пътя, както чакането и документацията свързани с тях. Също така, в международния превоз съществуват различни видове застраховки на товара. Още една причина да наемете хора с опит.

Имайте предвид: За да бъде легитимно такова дружество (по международен транспорт), трябва да разполага с “лиценз за международен автомобилен превоз на товари за чужда сметка или срещу възнаграждение”. Вие, като клиент, сте в правото си да изискате представянето на такъв. Ето как изглежда нашият.

Преместване на бизнеса

Когато стане дума за преместване на бизнеса, често първата мисъл е за “местене на дома и бизнеса”. Това е така, защото най-често срещания вид бизнеси в България се помещават в офиси, които са по-лесни за преместване от едноетажна къща.

Същинската клиентела на този вид услуга, обаче, са корпоративни офиси, складове, магазини с голям инвентар или дори фабрики. Това са все начинания, които изискват голям персонал, солидна организация и понякога – работа на смени.

Фирмите, които специализират, в местене на бизнеси имат голям опит и подходящата техника за да се справят с всякакви товари. Също така, понякога разполагат със специализиран персонал. Това могат да бъдат техници, които да разкачат или свържат окабеляването на компютрите в офиса, когато преместването е приключило.

Преместване на дома

Най-разпространената услуга по преместване у нас, подходяща за домове със всякакъв размер и включваща различни комбинации от услуги. Ще говорим за тях в детайл в остатъка от материала.

Преместване с пълно обслужване

Това е услуга тип “от основи до ключ” и включва пълната гама от услуги по едно преместване. Дружеството, което изпълнява услугата, ще опакова, натовари, транспортира и разтовари вашите вещи, а също може и да разопакова, подреди и, в някои случаи, дори да ги сглоби.

Изборът на такава услуга ви спестява време и усилия, но също така прехвърля отговорността за вашите вещи върху фирмата-изпълнител, което допълнително отнема от грижите свързани с едно преместване. Разбираемо, това е и най-скъпата услуга, която можете да си поръчате.

Самостоятелни услуги по преместване

Опаковане и разопаковане

В случай, че имате голям брой деликатни вещи или такива с голям обем и нестандарна форма. Изпълнителят на такава услуга ви изпраща хора на предварително уговорена дата и всичко се опакова по най-бързия и безопасен възможен начин.

В зависимост от споразумението, може да получите и разопаковане, след като всичко е транспортирано.

Товаро-разтоварни услуги

Може да изберете да опаковате всичко сами, но да не можете да ги изнесете от дома ви или да ги натоварите в транспорт. В такъв случай можете да поръчате услугите на носачи, които ще изнесат всичко необходимо по ефективен и безопасен начин.

Отново, можете да се споразумеете, както за товарене, така и за разтоварване, след като превозът е приключил.

Товарене и транспорт

След като сте се погрижили за товарите сами, можете да поръчате направо товаро-разтоварна услуга с транспортиране. Носачите ще изнесат и натоварят, превозят до новото място и разтоварят всичко там.

Преместване на самообслужване

При преместването на самообслужване имате цялостната грижа и свобода по преместването, то да се случи както намерите за добре.

Най-големият ви разход ще бъде наемането на транспорт. Затова е добре да сте предварително запознати с всякакви особенности преди да наемате дадено превозно средство.

Научете повече: Местене на самообслужване – кой е правилният камион за мен?

Услуги под наем на товарно МПС

Единствената разлика с горния параграф е, че тук говорим за варианта да си поръчате само камион, без шофьор. Имайте предвид, че в един камион-мебеловоз, например, мебелите се обезопасяват с колани. Попитайте дали получавате такива с камиона и ако не – откъде можете да си осигурите.

Местене на специализирани товари

Понякога трябва да се местят вещи, които са много деликатни и ценни. Друг път – които са деликатни, ценни и трудни за местене.

Такива са:

  • пиана,
  • билярди,
  • джакузита,
  • сейфове,
  • антики,
  • произведения на изкуството,
  • винени колекции…

Такива вещи изискват безупречно преместване, на 100% без никакви щети и стрес по тях. Допълнително, някои изискват и специални условия при местене, като температура и влажност.

Едно е ясно тук – колкото по деликатна и скъпа е една вещ, толкова по-вероятно да ви потрябва фирма, която специализира само в работата с въпросния предмет.

Авто-транспортни дружества

Фирмите, които транспортират транспортни средства (каква игра на думи само) са такива, на които можете да се обадите да транспортират колата ви от едно място на друго. Напрактика си поръчвате автовоз или поне място в такъв.

Можете да поръчате такава услуга в комбинация с преместването в друга страна за да не се налага да прекарвате няколко дни на пътя с колата си.

Да обобщим – различните транспортни фирми имат различно поле на специализация и опит. Когато планирате преместването си е добре да сте запознати с всички видове услуги, за да имате всички опции пред себе си. Така ще направите правилния избор.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на метални каси и деликатна техника.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.