Практични съвети за опаковане на чупливи вещи в дома и офиса

31.05.2018

Често се оказва, че не сме били достатъчно внимателни с опаковането на вещи или предвидливи по време на преместването. Ето как най-добре да опаковате преди да стигнете до стикера “Чупливо!”.

Най-ползотворното, което може да направите, при опаковане на вещите си е да не бързате. Лесно се забравят или недообмислят опаковки когато се действа в последния момент, затова винаги си заделяйте щедро количество време за този етап.

Преди да започнем, уверете се, че разполагате със следните

Опаковъчни материали

  1. Перманентен маркер34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща 2
  2. Хартиено и широко тиксо
  3. Ножица с дълго рамо
  4. Мек картон (велпапе)
  5. Аеропласт (пвц фолиото с балончета), вестници, опаковъчна хартия и чисти парцали
  6. Здрави кашони

От аеропласт до подходящи кашони, правилните опаковъчни материали са разликата между това, вещите ви да стигнат на парчета или непокътнати.

Как да опаковате

Чинии

Увийте всяка чиния в аеропласт, залепете го с хартиено тиксо и ги подредете вертикално в кашон, широк колкото диаметъра на чиниите.

Подреждайки чиниите вертикално, намалявате площта на контакт, което от своя страна намалява риска за счупване по време на пренасяне и превоз.

За по-финни, кермични чинии, например, препоръчваме да ги уплътните помежду чиниите и от едната страна на кашона със мек картон, прегънат на две. Това ще гарантира, че ще са неразделно цяло с опаковката си и няма да се местят при пренасяне.

Важно е да не претоварвате кашоните. Ако слагате прекалено много вещи в един кашон, това поражда напрежение в самата опаковка както и помежду предметите вътре. Недейте, защото това е сигурен начин да се счупи нещо.

Чаши и фина стъклария

Когато опаковате чаши, първо увийте и попълнете всяка с вестник. След това направете една “обиколка” на чашата с тиксо за да фиксирате вестника. Тъй като чашите обикновенно са по-малки, но по-тежки, когато са опаковани заедно, най-сигурно ще бъде да използвате по-малки кашони с по-дебела стена. Идеята е да съберете в един кашон 10-15 чаши вместо 30.

Ако се налага да ги подредите на 2-3 нива (не повече!), то сложете в основата първо по-масивните чаши, като най-отгоре идват най-тънкостенните. Отделните нива разделяйте с по 1-2 слоя велпапе.

Не забравяйте да обозначите кашона, че трябва да седи изправен със стикер или просто да напишете стрелка нагоре.

Огледала и големи стъклени вещи

34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща 3Когато опаковате стъклени плоскости (рамки за картини, стъкла на прозорци и др.) започнете като облепите повърхността от едната страна с тиско, под формата на звезда, която стига до краищата.

Когато се пренасят такива плоскости, се получава огъване на микроскопично ниво. Тиксото ще абсорбира всякакви вибрации и физични сили, които може да напукат стъклото.

За да предпазите ъглите на стъклото, облепете ги с тиксо и картон под формата на триъгълник или направо си набавете картонени ъгли от някой магазин за опаковъчни материали.

За финал, положете стъклото на слой аеропласт, подгънете аеропласта по краищата, сложете втори слой върху стъклото и облепете всичко с тиксо. Напомняме, че опаковката и предметът трябва да станат неразделно цяло.

Вижте също: Как най-добре да подготвя за местене картина

Консултирайте се също с фирмата за опаковъчни материали дали не могат да ви предложат кутия за огледала и подобни плоскости, която е обезопасена със дунапрен от вътрешната страна.

Вази и финна керамика

Когато опаковате вази определено ще искате да използвате кутии с по-малък или най-добре – точен размер.

Подобно на чашите, опаковайте вазата с вестник и запълнете вътрешността й с намачкана хартия. След това увийте целия съд със аеропласт и фиксирайте с тиксо околовръз. Поставете в кашона и уплътнете празните пространства с чисти парцали. Използвайте този похват и при няколко бройки в кашон като ги поставяте на равно разстояние една от друга и уплътнявате по между им с плат.

По-малките съдове също могат да бъдат опаковани заедно. Подреждайте ги с най-тежката си част надолу и уплътнявайте добре празните пространства помежду им.

Ако работите с по-голяма ваза, препоръчваме да е самостоятелна в кашон, като е увита с поне 3-4 слоя аеропласт и е здраво уплътнена и обездвижена в опаковаката си посредством парцали.

Помнете, че при опаковане на чупливи вещи, не трябва да има прекалено много в един кашон, защото ще се образува напрежение помежду съдовете и ще се напукат един друг. Същевременно, не оставяйте място между съдовете и кашона, защото ще се клатушкат при преместване, което рискува да наруши целостта им.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.