Как най-добре да подготвя за местене картина?

22.02.2018

Картините и снимките в една къща носят повече емоционална стойност отколкото парична. За вас, ценители на малките неща – ето как най-добре да опаковате любимите картини и снимки.

Подходящият опаковъчен материал

Опаковайте по-малките картини и снимки в близък по размер кутия или кашон със стабилно дъно.

При поръчка на опаковъчни материали като кутии попитайте дали фирмата разполага с използвани такива. Ако са чисти и със здраво дъно, то имате отлична възможност да спестите пари и да рециклирате едновременно.

Ако не можете да се снабдите с кутии за по-големи картини, то разглобете един по-голям по размер кашон и го сплескайте на една страна. Важното е поне откъм стъклото да има здрав картон и той да покрива малко по-голяма от площта на картината.

За самото опаковане ще ви трябват и меки опаковъчни материали като:

 • опаковъчна хартия,
 • широк плат (чаршаф),
 • аеропласт (фолиото с мехурчетата),
 • широко тиксо, подходящо за опаковане.

Опаковане на картината и рамката

Изберете чиста и равна повърхност където да започнете да опаковате.

 1. Положете парче опаковъчна хартия два пъти по-голямо от рамката на картината. Оставете и допълнително за да има за подгъви.
 2. Разположете картината със стъклото надолу към хартията.
 3. Увийте остатъка от хартията около картината като подгъвате краищата така, че да са стабилни.
 4. Облепете картината и хартията на дължина и широчина със широкото тиксо.

При по-малки снимки или рамки, които ще събирате заедно в кутия, увивайте ги поотделно с опаковъчна хартия, но ги увийте заедно с тиксото така, че да станат едно цяло. Така ще си гарантирате, че стъклото на рамките им няма да се счупи при преместването.

По кутиите

Ако използвате специална за целта кутия, облепете я с тиксо така, че да остане отворен само единия й край. След това, с плавно движение вкарайте рамката вътре. Затворете и запечатайте този край. Ако опаковате нещо с по-значителни размери, не се колебайте да помолите някой да държи кутията за да работите с две ръце.

Ако разчитате на сплескания кашон от по-рано – положете опакованата картина от върху него (отново със стъклото към картона) и я фиксирайте по дължина и ширина с тиксото. Ако позволява, подгънете кашона по краищата преди да го облепяте.

Като допълнителна мярка за сигурност можете да захванете още един плосък кашон откъм гърба на рамката. Във всеки случай, ако се внимава с товара, всичко ще бъде наред.

Въпреки мерките за безопасност не забравяйте да маркирате с “Чупливо” картона от всяка страна.

В камиона

Ако се местите на самообслужване, подредете картините изправени в камиона, а не легнали. Рамката е по-устойчива на напрежение когато е изправена.

Допълнителни мерки за сигурност

 • На места можете да поръчате и картонени ъгли за рамката на картината, които да я предпазят допълнително.
 • При повече бройки рамки, можете да ги подреждате изправени в гардероб или шкаф, като ги уплътните от всички страни с меки, текстилни вещи.
 • Преди да приемете картините за стабилно подредени в камиона, разклащайте ги леко във всички посоки за да се уверите, че ще бъдат наред.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.