Как най-добре да опаковам черна техника преди преместване?

30.08.2018

В технологичната епоха, в която живеем, във всеки дом вече има стотици метри (ако не и километри) кабели. Ето какво да вземете предвид при подготвянето на аудио-видео техника за преместване. Все пак, неслучайно е известна и като ‘финна техника’.

Какво да имате предвид на новото място

Преди да местите всичко, уверете се, че имате достатъчно свободно място в новото пространство. Помнете, че трябва да вземете предвид къде има контакти и колко са на брой. Също така замерете контактите – задължително трябва да са занулени.

За да гарантирате дълъг живот на техниката вземете предвид и неща като температурата и влажността в стаята. Не слагайте плазмения телевизор под прозореца и не го обграждайте със саксиите с цветя.

Ако разполагате с проектор, проверете дали има къде да го монтирате. Понякога си струва да направите една пробна дупка с бургията за да се уверите, че идеалното място за машинката всъщност може да се пробие. Бетонът е винаги насреща за да усложни нещата!

Разкачане на техниката

Преди да дърпате кабели от контакта, всичко трябва да бъде изключено и никъде да не светят индикаторни лампи (диоди) по техниката. Изключете и всякакви разклонители и адаптери с копче, също така.

Ако техниката е под напрежение и изкарате кабела от контакта, ще прехвърчат искри. Малки искри, но достатъчно големи за да рискувате повреда.

В зависимост от притежанието ви, може и да не помните къде влизат всички кабели и за какво са. Купете си стикери за цени. С тях можете лесно да обозначите и надпишете, кой кабел – къде влиза.

Бъдете внимателни когато навивате кабели. Особено ако са по-стари, рискувате да се прекъснат в края, точно преди конектора. Обикновенно, това е най-крехкото място в кабела.

Ако разполагате с аналогова техника (стари телевизори, ролкови магнетофони и грамофони), а кабелите са на по 5-10 години, може и да е добра идея направо да си купите нови. Тъй като аналозите са още по-финна техника, възможно е да има подобрения в сигнала с нови кабели.

Опаковане

Аудио-видео техниката е скъпа, а често и също толкова деликатна. Екраните, например, искат най-много внимание. Ако ги облицовате по погрешен начин рискувате да се надраскат и дори натрошат.

Проекторите също са много деликатни заради оптиката в тях. Поставете проектора в здрава кутия, обезопасена с плътен слой текстил или хартия, между него и стените на кутията.

Винаги взимайте предвид статичното електричество – избягвайте да използвате отчупени парчета стиропор. Ако гранули от тях попадна вътре в техниката, рискувате повреда.

Ако ви се налага да опаковате и складирате техниката някъде, то най-важно е да няма влага. Без значение колко дълго ще оставите нещата така. Температурата, от друга страна, не винаги е фактор, но влагата със сигурност ще ви вкара в разходи.

Ако разполагате с микрофони, опаковайте ги в здрави кутии, които ще ги защитят от влага и прах, освен от удар и натиск.

Вижте също: Как най-добре да опаковам и пренеса широко-екранен телевизор?

Свързване и включване

Ако отделихте време в началото, да обозначите кабелите и документирате кое – къде отива, то тази част би следвало да е елементарна.

Винаги си водете записки, за това как са били свързани нещата, ако искате да се справите сами успешно.

Ако навивате кабелите така, че да нямат излишна дължина, ще постигнете по-професионален, цялостен вид. Използвайте кабелни превръзки (“свински опашки”) за да закрепите навитите кабели към рафтовете и секциите така, че да не се въргалят по пода. Това ще спести както прашене, така и риска от спъване в тях.

Платете на техник

Не налучквайте! Ако не знаете какво точно правите, рискувате да повредите нещо. Повечето професионални системи са много по-сложни от домашната (любителска) техника. Ако успявате да свържите телевизора към съраунд системата, то няма гаранция, че ще се справите с аудио-видео техниката в офиса, църквата или училището.

Затова винаги е най-добре да наемете професионалист, който може да ви гарантира предсказуеми резултати.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.