Местене на самообслужване – кой е правилният камион за мен?

14.12.2017

Ако сте решили да се местите сами, но нямате осигурен транспорт, винаги можете да наемете камион и шофьор. Ето как да прецените какъв камион ви трябва.

Ключът към правилния размер

Преди да прецените какъв габарит ви е необходим, трябва да разберете какви и колко неща ще слагате в него. Правилният избор ще определи как ще премине преместването ви.

Ако камионът е твърде малък, то ще трябва да правите допълнителен курс, а ако е прекалено голям, ще плащате за пространство, което не използвате.

Ако се местите в друг град и камионът е прекалено малък, може и да се наложи да се откажете от дадени вещи.

И ето, че се оформи правило №1: винаги се запасявайте с малко излишно пространство за да сте сигурни, че ще ви стигне.

Колко багаж премествате?

Преди да наемате камион-мебеловоз разберете колко трябва да товарите и се опитайте да се отървете от вещи, които не ви трябват. Това не само ще ви спести време при опаковане и разопаковане, но и гарантира, по-малка неразбория на новото място.

След като имате списък с всичко, което трябва да отпътува, можете да съберете оферти от различни фирми по преместване. На база списъка, всяка фирма ще предостави своята оценка за това какъв камион ви е необходим и колко ще струва начинанието.

Приблизителна оценка за камион

Вместимостта на вещите ви в камион-мебеловоз зависи най-вече от това как са натоварени и колко тежат. Тук можете да си представите старата игра на Тетрис, но частите не само могат да пасват една с друга, но и да се поместват една в друга.

Очаквайте следващият четвъртък, 21-ви декември:
“Местене на самообслужване – как да натоварим камиона”;
а седмицата след това, на 28-ми:
“Какво ми е необходимо за да опаковам всичко при местене”.

Два наръчника, в които ще споделим в детайл от нашия професионален опит, как да се възползвате от предоставеното пространство в един камион.

Сега ще ви дадем представа кой тонаж, за какъв обем отговаря. За пример ще използваме два от нашите камиони-мебеловози, които към момента на писане са:

  1. Мерцедес 313 – товароносимост до 1.5 тона
  2. Мерцедес 413 – товароносимост до 2.8 тона

Тъй като думите “много” и “малко” имат различен смисъл за всеки ще приемем, че подреждането и изхвърлянето на ненужни вещи, не са от силните ви страни. Също така, тъй като би било по-удобно за вас, приемаме че мебели като гардероби и легла не са разглобени на плоскости, а се товарят цели.

В първия камион – с товароносимост до 1.5 тона – спокойно ще можете да натоварите двустаен, а може би и тристаен апартамент, в който живеят до двама човека. Това включва и бялата техника – пералня, хладилник, миялна.

Тази оценка включва само 3 стаи за живеене – кухня/трапезария, хол и спалня. Важно е да вземете предвид, че не включихме помещения като:

  • маза,
  • килери,
  • гаражи и
  • бараки с инструменти

в които почти винаги включват многобройни вещи, всяка от които тежи повече от дреболиите в един хол, например.

Ако последното е валидно за вас, то по-добре поискайте мнение и за по-голям камион – в нашия случай Мерцедес 413, с товароносимост до 2.8 тона – за да си гарантирате, че няма да бъде претоварена машината, което би оскъпило транспорта и, че мястото ще ви стигне.

Разбира се, без професионален опит, е много трудно да се натовари камион без да има празни места по него. Взимаме и това предвид.

Използвайте наученото в този материал за да се ориентирате от какъв камион имате нужда и за да можете лесно да се разберете с фирмата която ви предоставя транспорт.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.