Местене на самообслужване – как се товари камион-мебеловоз

21.12.2017

В последните две седмици научихте що е то – местене на самообсжлуване и как да изберете подходящ камион. А сега ето няколко съвета от нашия опит как да го натоварите най-ползотворно.

Ако багажът е много

Ако багажът е повече, то ще е необходимо той да се подреди максимално високо като най-горе се слагат леки, обемни и нечупливи неща.

Започнете първо с най-обемните мебели. Например: гардероби, секции, легла, дивани и шкафове. За по-удобен достъп ги нареждайте изправени (вертикално) с гърба към кабината.

Докато разполагате големите мебели започнете да планирате как да ги запълните. В кухините на гардероби и секции, например, можете да нареждате по-малки шкафове, столове и други подобни.

Дребен багаж се използва за да уплътните малките мебели в по-големите. Например: ако в празната част на една секция биха могли да легнат 1-2 стола, то уплътнете столловете като запълните останалото пространство около тях с чували с хавлии.

Мебелите и багажа трябва да бъдат наредени плътно, без разстояния между тях и стените на каросерията.

Разбира се, при голямо количество багаж, не забравяйте да предвидите подредбата така, че тежестта му да бъде равномерно разпределена през площта на каросерията.

Ако багажът е малко

Ако багажът е по-малко, подреждането му започва от дъното на каросерията, откъм кабината. Отново първо са обемистите мебели, изправени с гръб към кабината.

Вещите трябва да са подредени като под формата на стълба, която слиза надолу по височина, от кабината към края на каросерията. Започнете с високите и обемни мебели най-близо до кабината, и разполагайте все по-малки такива към външната страна.

Когато товарите бяла техника се уверете, че е плътно разположена до стената или ъгъл на каросерията. Мебеловозът обикновено позволява мебелите да се привързват към стените на каросерията чрез крепежни колани със затягащ механизъм – тресчотка.

Ако не виждате такива колани край себе си, поискайте от шофьора, а най-добре се уверете, че сте уточнили дали ще има такива към камиона, когато го поръчвате от транспортната фирма.

Други особености

При единична бяла техника или висока мебел, привързването към стените на каросерията с тресчотка е задължително. Ако транспортирате единични мебели като дивани и кресла, подреждайте ги в дъното на каросерията, опрени в гърба на кабината.

Плоскости като стъкла, огледала и картини е задължително да бъдат предварително опаковани. За целта използвайте щедро количество аеропласт (фолиото с балончета) или комбинация от велпапе и стреч фолио.

Най-добре е да ги разполагате легнали като под тях подлагате стиропор или друга мека основа и ги привържите с колан за да седят заедно и да не се разместват в движение. Ако някоя от плоскостите се изхлузи по пътя това би довело до счупване, затова се уверете, че всичко е стабилно обездвижено.

По възможност чупливите плоскости трябва да бъдат изправени на дългата си страна.

Надяваме се, че след този кратък урок по товарене, вече имате представа какво ви очаква и ще можете да планирате и предвижите местенето си с минимално количество изненади по пътя!

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.