Местене на самообслужване – има ли такова нещо?

07.12.2017

Безспорно едно преместване зависи от две неща: време и средства. Кое да бъде? Местим се сами или наемаме фирма с носачи? Ето и трети вариант.

Местенето на самообслужване е отличен вариант ако се колебаете между това да се местите сами или да наемете носачи. Понякога това решение (ако не и винаги) зависи от средствата и времето с което разполагате. Затова ако не искате да се местите сами, но не можете да си позволите носачи, “местенето на самообслужване” може да е най-добрият компромис.

Какво представлява местенето на самообслужване?

При стандартното, пълно обслужване:

Фирмата-изпълнител опакова вещите и мебелите, натоварва ги в камион, доставя ги на адрес и ги разтоварва и разпределя в новото помещение.

Докато при частичното “самообслужване” фирмата се ангажира само с транспорта и предоставя камион със шофьор. Вие отговаряте за товаренето на камиона, подреждането на вещите в него и разтоварването на новия адрес. Ваша отговорност е и да подредите вещите си така, че да не се разместят или счупят по време на превоза.

Това е отлично решение за хора, които искат да спестят средства, но нямат желание или възможност да карат тежкотоварно превозно средство в градска среда – през всичките тясни улички и трафик.

Какво включва местенето на самообслужване?

Такава услуга обикновенно включва професионален шофьор и (най-често) камион-мебеловоз. Такъв камион е съобразен за по-деликатни товари, тоест различни от строителните материали.

Всички други разходи и дейности са ваша отговорност, включително: подготвяне на багажа ви за транспортиране – опаковане, товарене на камиона и разтоварване на новия адрес.

За да намалите разходите допълнително, можете да поискате от фирмата предоставяща камиона и универсални кутии. Това са кутии с пластмасови капаци, за многократна употреба. Транспортните дружества най-често ги предоставят под наем или ви връщат част от парите, след като върнете кутиите.

Колко струва местенето на самообслужване?

В градска среда, крайната цена са образува на почасова тарифа.

Извънградско – според километрите и тонажа, както и часовете на престой за товаро-разтоварни дейности. Обикновенно престоят се изчислява почасово.

При нас (www.Atlant.bg), например, получавате гратисен период от 60 минути за товаренето и разтоварването общо. Обикновенно този период е напълно достатъчен. След гратиса се таксува по тарифа.

Към крайната сума, както вече споменахме, ще се начислят и опаковъчни материали, пластмасови кутии или кашони, ако ползвате такива.

Когато избирате фирма, с която да работите, винаги представяйте подробно какво възнамерявате да правите и разпитайте предварително за крайната сума, както и какви допълнителни такси би могло да има.

Обикновенно, частичното ангажиране на фирма за премествания е по-евтино от пълното обслужване, макар и да зависи от особенностите по случая ви. Ако все пак държите да спестите не забравяйте да се консултирате с превозвача ви къде отиват най-много разходи и какви варианти има те да се съкратят за да се вместите в бюджета си.

Наистина ли местенето на самообслужване е по-евтино?

Не е задължително. За да решите дали това е правилната услуга за вас е необходимо да определите колко време и хора ще ви отнеме да натоварите и разтоварите нещата си. Ако разполагате с времето и хората, то това може да е правилната за вас услуга.

Но се уверете, че правилно сте се запознали с това, което трябва да свършите и че сте сравнили с варианта ‘пълно обслужване’.

Често може да откриете, че стойността на едно пълно обслужване е добре заслужена, особенно ако имате повече мебели с по-голям размер или по-нестандартна форма.

Накратко, напишете си домашната. Ако не сте сигурни какво да изберете, претеглете опциите на база разходи, време, усилия, стрес и колко ценни са мебелите ви – колкото по-ценни мебели местите, толкова по-добре да оставите работата на професионалисти.

Също така не забравяйте, че при местенето на по-особенни вещи – с извънгабаритни размери, пиана или такива с разчупена форма като голяма ъглова секция, ще изискват допълнително усилие което лесно ще бъде предоставено от фирма с носачи. По-евтиното не е винаги по-добро.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.