14 съвета при местене на мебели – част 1

14.06.2018

Без значение дали се пренасяте или просто размествате, местенето на тежки мебели не е за подценяване. Използвайте тези техники за местене на тежки, необичайни по форма вещи, без да си повреждате гърба, къщата или мебелите.

Високите мебели – хоризонтално

Неща като висок шкаф, гардероб или секция, могат да бъдат неудобни за носене. Не ги местете сами, използвайте втори човек да ви помогне. Положете мебелта на една страна и, при вдигане, отпуснете гърба да слезе леко надолу, да застане под ъгъл спрямо пода.

От гледната точка на носещия, страната на предмета заема клинообразна форма, с ъгълът право към пода. Това позволява да се центрира тежеста за да не се люлее или осуква мебелта. Пренасянето по стълби също става по-лесно, защото ъгълът, сочещ към пода, позволява по-лесно маневриране по стълбите, нагоре или надолу.

Креслото в L форма

Едно удобно кресло далеч не е толкова удобно, когато опре до местенето му. Когато маневрирате с него по коридори, следвайте примера на професионалистите: извъртете креслото на една страна така, че да приеме формата L и го извъртайте покрай ъглите на завоите или касите на вратите, за да преминавате по-лесно и без щети.

Изправяйте дивана на една страна

Ако някога ви се наложи да пренасяте диван през коридор или врата ще откриете, че е почти невъзможно да го държите хоризонтален (както нормално седи на пода) и да направите завой.

Винаги, преди завой или каса на врата, изправяйте дивана на едната му страна така, че да стане почти вертикален. След това използвайте оставащия наклон за да “плъзнете” долната страна на дивана през касата на вратата или покрай ъгъла в коридора.

Колани за повдигане и пренасяне

33 комплект-колани-за-повдигане-на-мебели

Това е система, която използва тялото ви като лост и пренася тежестта на по-големите мускулни групи на гърба. Също, оставят ръцете ви свободни като позволяват да маневрирате мебелта.

В зависимост от марката, можете без съществени усилия да пренасяте товари до 300 килограма. При покупка винаги проверявайте изрично указаното максимално тегло на опаковаката.

Единственият недостатък на тази система е пренасянето през стълби. Напрактика е неподходяща, защото тежестта почти изцяло се пренася върху човека, който се намира на по-долното стъпало.

Уред за местене на мебели

 

Отново започваме с лостова система, но този път целта е да повдигнете мебелта с нея и да подложите тези подложки, които имат покритие против приплъзване от едната страна и ролки от другата.

Не носете, не суркайте – плъзгайте!

Можете да купите самозалепващи плъзгачи за мебели с тефлоново покритие от различни онлайн магазини или магазини за строителни материали. Тефлонът има нисък коефициент на триене и това позволява лесно да предвижите мебелите през паркета или плочките.

Можете също да направите собствени плъзгачи от кърпи, килими, покривки или дори пластмасови фризбита (да, онези за игра).

Правилото е следното: използвайте твърди (пластмасови) плъзгачи за килими и мокети, и меки, подлепени плъзгачи за твърди подови настилки.

Обезопасявайте мебелите с платове или найлон

33 подплатено-одеяло

Подплатените одеяла и други, по-груби материали (като брезента) могат да бъдат безценни в ролята си на подложка или опаковка за мебелите.

Можете отлично да предпазите ъглите на мебели като дрешници и маси от отчупване и оронване. Просто увийте мебелта плътно с памучни материи и фиксирайте със стреч фолио.

Материалът продължава в част втора.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.