14 съвета при местене на мебели – част 2

02.08.2018

Лятото продължава с пълна сила, а ние отново сме на линия и продължаваме с тънкостите при преместване на дома и офиса!

Вие четете част втора от 14 съвета при местене на мебели.

Лесно пренесете матрака с товароподемна примка

Пренасянето на един голям, гъвкав матрак може да бъде предизвикателство. Много от тях имат дръжки, но те не са предназначени да издържат цялото тегло, както при местене.

Затова, освен с втори човек за пренасянето, може да се снабдите и с въже, от което да направите товароподемна примка:

Уверете се, че въжето е дълго близо два пъти дължината на матрака. Сега направете примки в двата му края като, преди да ги завържете, може да промушите парче PVC тръба широко колкото дланта ви.

Така получавате въже с дръжки от двете страни. Въжето се държи с едната ръка от всеки носач като матракът ляга върху въжето с дългата си страна. Така всеки носач държи с една ръка въжето, а с другата – горната част на матрака.

Срежете и сгънете дървената под-матрачна рамка

За случаите когато се окаже, че просто няма как да прекарате еднолицевия матрак покрай някой ъгъл – също както има модел, който се сгъва на две, така можете и вие да направете вашия еднолицев матрак сгъваем.

Оставете матрака да легне по лице (не забравяйте да постелете) и отстранете текстилния му ‘гръб’. Тук махането на такерите (големите мебелни телбоди) е най-трудната част.

След като сте отстранили покритието ще видите, че гърбът на матрака се състои от напречни и надлъжни летви. Идеята е да измерите точната среда по дължина и да срежете надлъжните летви (обикновенно 3 или 4 на брой) точно в тази точка.

Така пружините ще останат на напречните летви и няма да повредите нищо.

За да го върнете в първоначален вид просто укрепете надлъжно срязаните летви с подобни парчета дърво и видии (за да можете да разглобявате и в бъдеще) и закрепете обратно текстилния гръб.

Планирайте място за всичко

Ако се местите в нова къща или апартамент, решете предварително коя мебел – къде отива. Вземете на квадратни карета, един молив и направете скица в мащаб.

Въпреки, че звучи като някакво инжинерно начинание, можете да се улесните като вземете размера на новото помещение и определите върху колко карета се нанася той.

Например, едно каре е равно на 40 сантиметра. Съответно, ако диванът е дълъг 2 метра, ще използва 5 карета.

Ако използвате фирма с носачи, допълнително удобство е, че можете да раздадете копия от тази скица на носачите за да знаят кое – къде отива.

Демонтирайте гърба на креслото

Ако вече имате опит в преместванията, то ще се съгласите, че големите, меки кресла са едни от по-неудобните мебели за местене.

Затова си струва да направите опит да демонтирате облегалката на креслото. Често тя е захваната на метални пластини, които продължавата от подлакътниците нагоре.

Ако имате от по-скъпите кресла, които имат разгъваема част за краката, превържете седалката заедно с тази част, за да не се разгъне докато пренасяте креслото.

Разглобете каквото може

Това може да звучи доста очевидно, но е често срещано да не се демонтират краката на мебелите, например. Макар и да са малки, те стърчат, което ги прави чупливи и също ви отнемат няколко сантиметра, когато например пренасяте мебели през рамката на врата.

Затова улеснете местенето (и опаковането на мебелите) и разкачете всички възможни крака, дръжки, надстройки и рафтове.

Освободете вратата

Когато пренасяте през коридор, всеки сантиметър може да бъде от значение. Особено когато ви трябват малко по-широко отворени врати. Ето две неща, които могат да ви дадат необходимото разстояние:

  1. Демонтирайте стопера на вратата, ако има такъв.
  2. Откачете рамката на касата за да може вратата да се отвори още по-широко.

Използвайте рампи

За да преодолявате денивелация правете си рампи.

Това могат да бъдат:

  • плоскости,
  • дъски или
  • блокове от различни материали.

Използването на рампа през повърхности, като стълбището например, ви позволява да плъзгате тежки предмети без да ги наранявате.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.