Миналата седмица започнахме да разглеждаме преместването на сейф в домашни условия. Научихме какво да имаме предвид спрямо сейфа, каква техника и колко човека са ни необходми. Ето я и втора част от материала. Да се залавяме за работа:

(Към първа част от материала)

Създайте си подходящ план за действие

Освен подходящата екипировка, са ви необходими подходяща техника на преместване и проактивно планиране. При такива начинания е особено лоша идея да се пуснете по течението и да взимате решенията в движение.

Вместо това, когато местите голям (или не толкова голям) и тежък сейф из къщата си, обмислете всяка стъпка от процеса предварително, преди да я прилагате. Вземете предвид всички познати закони на физиката, както и такива, които може да откриете в процеса на местене. Само груба сила просто не е достатъчна за такова нещо.

Преместване на касата/сейфа

Подготовка за местене

Първо освободете касата от всякакво съдържание. От една страна ще я олекоти, а от друга ще гарантира целостта на вещите по време на преместването.

След това я опаковайте добре с каквато и да е здрава материя. например 1-2 слоя подплатени одеала или здрав мокет. Фиксирайте добре тази облицовка с широко тиксо или въжета. Идеята е да избегнете каквито и да е щети по повърхността на сейфа.

Обезопасяване на сейфа

Наклонете сейфа на една страна като междувременно вкарате под него съответната количка за местене на тежки товари. Привържете сейфа за количката (най-добре) с колани с трисчотка. Целта е количката и товарът да станат неразделно цяло.

След като тежестта на металната каса е изцяло прехвърлена върху количката, наклонете уреда леко назад така, че тежестта на касата да се премести почти изцяло върху двете гумени колела.

Преместване по стълби

В зависимост от това на какво място живеете, може да се наложи да изкачвате или да слизате по стълби с касата.

Изкачването става с гърба към стълбите. Един човек държи количката за дръжките, предимно за да я насочва, като други двама (или трима) бутат касата нагоре така, че групата да изкачва стъпалата едно по едно.

При слизане нещата са по-сложни. Желателно е четирима човека да местят и насочват количката, като това се случва много внимателно и стълбите се взимат една по една. Касата отново остава наклонена към стълбите заедно с количката.

Без значение от посоката, всички усилия се правят в синхрон, едновременно, без внезапни или резки движения. Помнете, че всяко рязко движение може да създаде инерция, а с половин тон каса не искате инерция.

Пазете себе си и другите, на първо място!

Облечете се с удобни и свободни дрехи, които няма да ви пречат. Пазете пръстите и ръцете си като се оборудвате с високо качествени работни ръкавици. Пазете краката си като носите най-удобните ви обувки.

Ако изгубите контрол над сейфа и той тръгне да пада на една страна, просто отскочете настрани и го оставете да падне – дори и не си помисляйте да се опитвате да го хванете.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на метални каси и деликатна техника.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Макар и в България сейфовете да са най-често налични в офиса на някоя банка, решихме, че си струва да разгледаме сценария, в който местите сейф в дома си.

Безспорно боравенето с толкова тежки вещи може да представлява опасност за вас и околните, затова нека се запознаем, какво крие начинанието и как най-добре можем да подходим.

Едната особеност при металните каси

За всяко нещо си има логично обяснение и сейфът не е изключение. Докато една пиано, например, има масивна, метална рамка, която държи всичките струни заедно, то един сейф е много тежък само за да е сигурно, че ще седи там, където е оставен.

Все пак, ако един сейф може да бъде преместен от случайни хора, ролята му ще се обезсмисли.

Запознайте се със сейфа си

Всеки сейф е различен по отношение на теглото и размера си. Важно да сте наясно с тези характеристики за да се справите безпроблемно. Докато марката и производителя на касата няма да го направят по-лек, като знаете точните размери и тегло ще можете да изберете подходяща техника за преместването му.

Намерете поне още трима човека или се откажете

Нека сме наясно, че да “преместите сейфа сами” не означава да го правите съвсем сами. Означава, че имате куража да преместите нещо толкова масивно без никаква професионална помощ.

Което е смело решение от ваша страна предвид, че един сейф лесно може да надхвърли 300-500 килограма дори когато е празен.

И точно затова ви трябват поне още трима човека. Не само защото металните каси са по-тежки отколкото изглеждат, но и защото липсата на опит лесно може да ви доведе до ситуация, от която да не се измъкнете без професионална помощ.

Правилната екипировка

Професионалистите използват разнообразни уреди при преместването на метални каси за да бъде сравнително бързо и най-важното – безопасно. Такива уреди могат да бъдат:

  • моторизирана рампа (при стълбища),
  • палетни колички,
  • стоманени ролки,
  • алуминиеви плочи (отново за плъзгане по неравен терен),
  • и тежкотоварни, ръчни колички.

Ако сте решили да предприемате местенето на метална каса в домашни условия сами (сами с помощници, разбира се!), то най-вероятно няма от къде да наемете такива уреди освен палетна количка или тежкотоварна, ръчна количка.

Която и да изберете от двете, помнете, че това е задължителна част от вашето начинание. Без правилната екипировка може и да се откажете от идеята и да се свържете с професионалисти.

Материалът продължава в част вторa.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на метални каси и деликатна техника.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.