Отвъд способностите на зъболекаря, успехът на един зъболекарски кабинет пряко може да се повлияе от всякакви административни, оперативни, географски и демографски особенности. Местонахождението на вашия кабинет може да бъде ключов фактор определящ успеха и растежа му.

Място, което е било страхотно години наред, може да се окаже жертва на редица фактори отвъд вашия контрол.

Въпреки, че е въпрос на преценка, преместването на денталния кабинет може да обърне растежа му в правилната посока. Веднъж щом сте избрали място и сте го проучили, улеснете преместването и намелете стреса като съставите изчерпателен план за действие:

 1. Подгответе детайлен план, диаграма на новото пространство на която да разположите техниката и мебелите.
 2. Насрочете дата за преместване позволяваща предостатъчно време за подготовката на преместването.
 3. Съставете списък с инвентар на кабинета и започнете да изхвърляте материали или екипировка която не ви трябва.

Вижте също: Как да се си направим график за подготвяне на преместване

 1. При нужда ангажирайте ваш приятел, колега или служител който да изпълнява ролята на офис мениджър по време на преместването – да следи за изпълнението на задачите по списъка, както и сроковете.
 2. Уверете се, че всички пациенти биват известявани за преместването при посещение на кабинета.
 3. Причината за местенето на кабинета винаги трябва да бъде с положителен тон, без значение от реалната причина, за да мотивирате максимален брой от пациентите да продължат да ви посещават на новото място.
 4. Наемете професионално изглеждаща компания за преместване, която да има как предварително да ви докаже опит с преместването на финна и извънгабаритна техника.
 5. Уточнете датата на преместване, поискайте препоръки и насрочете дата за оглед.

Вижте също: Кого да уведомя когато местя бизнеса си

 1. Уведомете пациентите си по телефон, поща и и-мейл за датата на преместване на новия кабинет два до три месеца по-рано.
 2. Оставете бележка на видимо място в чакалнята на кабинета ви и включете известие за преместването в гласовата поща.
 3. Известете и колеги, които препращат пациенти към вас.
 4. Известете снабдителите на консумативи за датата и новия адрес на кабинета.
 5. Абонирайте новия кабинет за телефон, факс и интернет услуги поне 2 седмици по-рано
 6. Поръчайте си актуални визитки и други печатни материали които ползвате.
 7. В деня на преместването бъдете на разположение по-рано от уговорения час и присъствайте на новия адрес през остатъка от деня за да координирате разтоварването и разполагането на техника и мебели.
 8. Винаги искайте опис на вещите в кабинета, преди и след преместването.
 9. След като сте уточнили че няма изгубени вещи прегледайте фактурата за допълнителни такси преди да преминете към плащането.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Неведнъж сме казвали, че доброто планиране може да превърне едно преместване от стресиращо и скъпоструващо в гладък преход без загуба на продуктивност в офиса. За тези от вас, които планират офисно или друго бизнес преместавне, съставихме следния списък със съвети:

 1. Планирайте отрано и не подценявайте начинанието. Преместването на един бизнес може да изисква по 6 месеца предварително планиране, а за големи предприятия да отнеме и до 2 години.
 2. Наемете професионални превозвачи с опит, ресурси и тренирани служители и ще можете да си позволите ефективно преместване на офиса.
 3. Поръчайте подходяща застраховка и не поемайте излишни рискове като икономисвате бюджет. Разполагайте с копие на застраховката – някои офисни комплекси ще го изискват.
 4. Насрочете както нанасянето, така и изнасянето. Най-вероятно преместването ще трябва да се случи извън нормалното работно време. Не само това – някои офисни комплекси няма да ви позволят да блокирате алеи и стълбища в работно време.
 5. Свържете се с отговарящите за новото ви място и проверете дали нямат специфични изисквания към процеса на нанасяне или бизнеса ви. Може да има ограничение колко време заемате входове, асансьори, стълбища или паркоместа, както и други подобни правила.
 6. Информирайте служителите си за преместването още от самото му начало. Проверете дали няма законови изисквания за ангажирането и обезпечаването на служители по време на преместване.
 7. Освен присъствието в интернет, актуализирайте и печатните си материали. Разполагайте с партида актуални брошури, визитки и други, преди да сте се преместили.
 8. Определете какви печатни материали ще са ви необходими за да обявите новия адрес на бизнеса ви подобаващо.
 9. Уведомете всички лица свързани с вашия бизнес относно случващото се.
  Вижте също: Кого да уведомя когато местя бизнеса си
 10. В случай, че няма да поръчвате пълно обслужване по преместването, ангажирайте частно лице за ръководител. Било то някой, който работи на договор или е доверен човек от вашия екип.
  Ще трябва да се координират работни групи, доставка на мебели, свързване на компютърна техника и ред други неща. В най-лошия случай трябва да разполагате със скица на новото място за да знаят носачите къде да разположат мебелите.
 11. Ако фирмата ви е разделена на екипи и отдели, то всеки ръководител може да се заеме с инвентаризацията на собственото си звено.
 12. Преди преместването, прегледайте новото пространство с мениджъра на сградата за да сте сигурни, че е готово за работа – няма неработещи ел. крушки, контакти, течове и прочие.
 13. Ако сградата е със затворена климатична система, проверете дали работи в извънработно време. Някои сгради изключват вентилацията си в извънработно време, а в зависимост от сезона това влияе на работата в новото помещение.
 14. Има транспортни фирми които не се ангажират с местене на растения. Ако и вашият случай е такъв, назначете някой който да се погрижи за преместването им.
 15. предвидете малко свободно време за вашите служители в последния ден преди преместването. Ще им трябва за да опаковат каквото имат по бюрата или е останало пропуснато.
 16. Според случая, може да ви бъде от полза да имате един ръководител по изнасянето и един – по нанасянето. Ако по време на преместването има повече от тях двамата, обаче, е възможно да започнат да си пречат и да забавят работата на носачите вместо да я ускорят.
 17. Имайте предвид, че можете да наемете IT специалист, който да разкачи устройствата в офиса и да ги свърже на новото работно място. Уверете се, че всякакви неработещи кабели и накрайници също са отразени в инвентара и са сменени с нови преди преместването.
 18. За да си спестите време – разтоварете първо бюрата и компютрите. Така свързването и тестването им ще върви паралелно с остатъка от работата.
 19. Ако имате много картини или табла по стените на офиса, можете да спестите доста стрес и погрешни дупки в стената на вашите служители. Наемете някой извън офиса, който да се погрижи за това. Например някой от местната художествена академия; човек с опит.
 20. Свържете се с пощенската служба за да осигурите пренасочване на пощенската кореспонденция до новия адрес.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Преместавнето на склад, също като домашното преместване, рискува да се превърне в пълен хаос и безпорядък. Дори повече от обичайното. Все пак е склад. Ето как да извлечете най-доброто от процеса на преместване докато всичко се случва по план.

Преди местенето

Преместването си е едно ново начало на едно ново място. Това ви дава възможността да преосмислите и преоткриете организацията на работното място. Започнали сте работа в едно помещение, което рядко може да претърпи цялостно разместване. Междувременно бизнесът ви се адаптира към променящите се с годините обстоятелства, а помещението си остава същото.

1. Помислете за оформлението

Можете да добавите помещения с нови роли, да премахнете стари такива или просто да определите нови зони за съхранение, за които на старото, претрупано място не е имало възможност.

Често, първите неща, които могат да ви дойдат на ум, са такива които чакат от поне няколко години. Дайте им приоритет.

Не пропускайте възможността за подобрение – задайте правилните въпроси към себе си и екипа; поставете под въпрос старите разбирания за това как най-добре да се организира пространството.

2. Почистването

Дойде и време да си спомните за всичките ненужни вещи които събират прах по рафтовете или ъглите на склада. Преместването е отличен момент да се погрижите за това. Продайте, раздайте, но се отървете от ненужното. Възможно е да улесни местенето повече отколкото очаквате.

Вижте също:

 1. Няколко добри начина да се отървете от ненужната мебел
 2. 4 начина да се отървем от старите вещи при местене

3. Пречки

Преди да започвате местенето уверете се, че сте уредили всякакви приложими разрешителни и инспекции на новото място. Немалко неща могат да се объркат по време на едно преместване, но нищо няма да възпре дейността ви така както липсата на покрито изискване към контролен орган.

По време на преместването

4. Наблюдение и контрол

Преместването на един склад изисква строг контрол поради много причини. Една от тях са дребните кражби. Когато палетите се опаковат (или разопаковат на новото място) лесно някой инструмент може да остане в чужди ръце или джоб.

При цялостно преместване, неведнъж може да се наложи работници извън вашата организация да имат досег със съдържанието на склада.

За да бъде сигурността на ниво назначете доверени служители които да следят инвентара при товарене и разтоварване.

Стречвайте палети с особена стойност и ги маркирайте така, че да си личи ако са презапечатвани.

5. Безопасността

Местите доста продукция, палети, различни складови конструкции, а евентуално и машини. Служителите ви най-вероятно ще се озоват в роля, в която не са били преди. В опит да се спести време е доста възможно да се стигне до там мотокари да минават през нетипични за тях места. Има много неща, които трябва да се предвидят за да няма изненади. Затова е най-добре да помислите предварително за създаващата се ситуация.

Ако някоя част от склада бива разглобявана и товарена докато съседна работи, бъдете нащрек за необичайни ситуации, които може да застрашат здравето на работниците. Ако е приложимо, направете пренасянето на смени и етапи за да не се изпразва целия склад наведнъж. Опитвайте се да предвиждате евентуални рискове като поддържате контакт директно с работниците на първа линия – носачи и шофьори на мотокари.

6. Складовата техника

Ако притежавате техника като машини за стречване или конвейерни линии имайте предвид, че може и да не работят добре след пътуването в случай, че са разглобени и сглобени от хора, които не са съвсем наясно с тях. Особено при сглобяването на новото място наистина се отплаща да имате сервизна фирма под ръка, която може да гарантира, че всичко ще работи.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Сменяте офиса и до скоро разглеждахте изобилието от ненужни мебели край вас? Дори старите, изтъркани бюра могат да открият ново предназначение. Ето как.

Инвентар

Първата стъпка в успешното преместване на материалната част от бизнеса ви е изчерпателния опис на инвентара. По всяко време трябва да сте наясно какво имате с вас и от какво трябва да се отървете.

Включете всичко възможно:

 • бюра,
 • столове,
 • лампи,
 • маси,
 • табла,
 • шкафове…

Колкото по-точен е инвентара, толкова по-лесно ще се освободите от ненужното на по-късен етап.

Ако бизнесът ви разполага с по-голям екип (30 човека да кажем), не забравяйте да разделите персонала на няколко групи, например:

 • 2 работни групи, всяка със свой отговорник
 • 1 работна група (която всъщност да не прави инвентар, а да работи)

Всеки служител се занимава с опис на своето и съседно работно място, накрая всичко се предава на отговорниците, те събират всички списъци в един и ги предават на вас. Нещо в този стил.

Най-подходящият формат за крайния резултат от списъците ще бъде една екселска таблица която да описва отделните мебели и техния брой.

Продайте първо на служителите

Когато дойде време да търсите нов дом за офис мебелите, включете една отстъпка в цената и започнете с вашите служители. Би следвало да са поне до някъде запознати с общото състояние на обзавеждането и тъй като са го ползвали неведнъж – вече да са му намерили приложение в домовете си.

Да предлагате обзавеждането с отстъпка на служителите Ви е ситуация в която всички печелят. Взаимно ще си направите услуга и ще ги направите по-доволни, защото са получили нещо допълнително от работната си среда.

Само се уверете, че отбелязвате всички продажби в инвентара и списъкът е актуален по всяко време.

Продайте на брокер за мебели втора употреба

След като сте се свързали със служителите Ви е време да преминете към местните магазини за мебели втора употреба. Не само това, но и в процеса на търсене може да намерите фирми като Офис Аутлет БГ:

“OfficeOutlet.bg работи като брокер на проектен принцип, осигурявайки връзката между фирми, желаещи да продадат свое обзавеждане и тези, които търсят качествено обзавеждане на добра цена.”

Научете повече на сайта на Офис Аутлет БГ,

Добре е да имате предвид и, че някои такива фирми ще Ви предложат да извозят мебелите, но като допълнителна услуга.

Помнете, че основната цел тук е да се освободите от ненужните мебели за да приключите по-бързо с преместването. По възможност договорете съвкупна цена за всичко ненужно, за да си замине наведнъж.

Разглобете и предайте на пункт за рециклиране

Друг вариант, който отнема малко повече време, е да разделите и групирате частите от мебелите ви по суровина. В общия случай, всяка офис мебел съдържа поне едно или повече от следните: метал, дърво, пластмаса, плат.

Можете да се свържете с фирма, която се занимава с рециклиране, като ЕкоМакс. В зависимост от количествата материали бихте могли да се договорите за изкупуване.

Друг вариант, който е дори класически, остава да предадете до най-близкия пункт за рециклиране. Само не забравяйте да се запознаете с цените на килограм преди да захванете това начинание. Възможно е и да не оправдае загубата на време.

Дори и да не рециклирате, винаги можете да

Облекчите данъците си чрез дарение

Може да се окаже, че е далеч по-ползотворно да брандирате офис мебелите си и да ги дарите някъде. Така ще можете да играете за данъчни облаги, както и да си направите безплатна реклама докато ви свързват с още едно добро дело. Само не забравяйте да поръчате справка на счетоводителят Ви. Законодателството не е особенно широко скроено по въпроса с данъчното облекчение.

Като най-изгодна възвращаемост при дарения поместваме един цитат за фирмите в технологичния сектор които по-често сменят компютрите си:

“В пълен размер се признават разходите на юридически лица за дарения на компютри и периферни устройства за тях, които са произведени до една година преди датата на дарението, направени в полза на български училища, включително висши училища.”
– Васил Пантев, директор вътрешно знание, bulmar.com, из

Използвайте връзката към източника за да научите още за опциите ви при дарения.

Надяваме се да сме Ви спечелили с поне един от вариантите и да Ви е бил от полза. И не забравяйте – след като сте решили въпроса с мебелите, всичко от което имате нужда е едно професионално преместване.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Както всеки успешен проект, планирането и организирането са ключови при преместване на бизнеса. Ето какво трябва да знаете за да е успешен планът ви за действие.

Планът по едно ‘офисно преместване’ включва:

 1. Подробен списък със задачи
 2. Разумни (четете: “не много строги”) срокове за изпълнението им
 3. Кой – за кои задачи е отговорен

Създавайки такъв план за действие можете да следите до къде сте с работата и колко още ви остава. Още по-важно – когато работата по преместването на един бизнес е добре организирана, продуктивността страда минимално.

Вижте също: Как да си направим график за подготвяне на преместване

Сега, след като уточнихме какво правим и защо, да разгледаме заедно как се създава такъв план.

Настоящият материал е по-подходящ за фирми с поне 12 човека екип.

Как да създадете план за преместване на бизнес

 1. Определете кой ще отговаря за местенето
  – Дали ще сте вие самите или някой друг във фирмата, трябва да има човек, който следи какво трябва да се свърши, дали се работи и до къде е стигнато по плана.
 2. Създайте екип, който се занимава с местенето
  – Не възлагайте описа на вещите на всичките ви служители. Съхранете продуктивността и определете малък екип, който да се занимава само с това.
 3. Определете ключови дати по проекта
  – Например: приключване на сегашния договор за наем, предпочитана дата на преместване, дати за приключване на новия офис и дата по приключването на преместването.
 4. Оценка на бюджета на проекта
  – Запишете бюджета и го проверявайте периодично за да се уверите, че няма да бъде нарушен.
 5. Разделете задачите на групи
  – Използвайте програмата като MS Word или Excel за да опишете всички задачи по преместването, а след това лесно да ги разделите на групи – според това на кой са възложени.

Някои съвети по създаването на вашия план за действие

Всяко преместване е различно, затова вие и екипът ви трябва да прецените какво да включите в плана за действие. Приоритет са посрещането на бюджета и времето за преместването.

 • Преди да съставяте плана, решете дали ще наемате носачи или не.
 • Известете служителите ви за преместването колкото се може по-рано. За да ги държите в течение използвайте и-мейли, разпечатки или оперативки.
 • Ако ще се местите в друг град, коментирайте обезщетенията по преместването на служителите със съдружниците си.
 • Вземете предвид колко пространство ще използвате на новото място. Оставете си място за растеж в бъдеще.
 • Изберете новия офис и се договорете за наема. Помислете предварително за колко време ще искате договор и какви условия да има в него.
 • Консултирайте се с IT специалист каква ще бъде инфраструктурата (окабеляване и работни станции) в новия ви офис.
 • Преместването на офиса е добър повод да се освободите от остаряли мебели или техника. Включете в списъка си задачи да се направи инвентар за да определите какво ще бъде преместено и какво – изхвърлено.
 • Уведомете всички ваши клиенти и партньори за преместването.
  Вижте също: Кого да уведомя когато местя бизнеса си

За съставянето на плана си отделете толкова време, колкото е необходимо. Нанасяйте корекции в плана по време на преместването ако е необходимо.

За да сте наясно как се движат нещата, контактувайте с хората отговорни за задачите в него редовно – веднъж или два пъти дневно. Прилагането на добър план ще увеличи шансовете да се вместите както във времето така и във бюджета си.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Преместването на един бизнес може да е сложно начинание. Има много неща които човек може да забрави. Научете не само какво, но и кой може да бъде забравен.

Средства за известяване

Да започнем първо с кратък списък какво да използваме преди да разгледаме кого да известим. Постарахме се да сме изчерпателни затова имайте предвид, че не всички сценарии може да са приложими за вашия случай.

Както да се уверите, че вашите служители са предприели същите мерки за известяване, не забравяйте и да споменете дали по време на преместването ще работите частично или няма да работите въобще.

Започнете диалог по темата и с различните дружества, които ви снабдяват и обслужват, месец по-рано за да сте сигурни, че няма да има обърквания след като се преместите.

Входящи обаждания

При телефонен секретар или услуга за разпределяне на обажданията (като 0700), добавете съобщение веднага след първия сигнал със следните:

 • дата на преместване
 • новата ви данни за контакт
 • според случая, насоки за клиентите как да стигнат до вас
 • ако имате клиенти с по-особенни нужди – телефонен номер на който могат да ви достигнат

Ако вашите служители също имат такова устройство, то изпратете им този списък за да се погрижат и те.

Подписи и бланки за документи

Както към подписа на изходящата електронна поща, така и на бланките за документи можете да добавите червен, ясно различим текст с новите данни за контакт и дата на преместването.

Пощенска кореспонденция

От всеки по-голям магазин за офис консумативи можете да си поръчате печат с текст по ваш избор. Използвайте такъв печат за да подпечатвате изходящата ви поща с известие за смяна на адреса и дата на преместване.

Социални медии и сайтове

За да сте сигурни, че максимален брой от последователите в социалните мрежи ще научат за преместването, публикувайте известие отново с данни и дата на местенето и изберете публикацията да бъде ‘залепена’ за да е най-отгоре на страницата за бизнеса ви.

Направете същото и за вашият сайт или блог – уверете се, че има ясно различима публикация или текст с информация за преместването.

Клиенти, услуги и други контакти

Частни и бизнес клиенти

Помислете дали напълно или частично ще преустановите дейност по време на преместването.

Уведомете вашите частни и бизнес клиенти отново месец преди преместването. Така ще си спестите вероятността да разочаровате някой ако се случи така, че ви търсят по време на преместването. Това спестява излишни телефонни разговори и изгубено време за двете страни.

Дори тази стъпка да е излишна за вашия специфичен случай, използвайте възможността да покажете на клиентите и партньорите си, че се случват нови неща и продължавате да се развивате.

Интернет, телефония, снабдители и правителствени агенции

Уверете се, че смяната на адреса ви е отразена в търговския регистър и други сходни институции.

Също така не забравяйте да прехвърлите на новия адрес договори със снабдители на консумативи, техника или интернет-телефония.

Проверете дали можете да поръчате на телефонния ви оператор да пренасочва обажданията от стария към новия стационарен номер поне един месец след преместването.

Банки и застрахователни дружества

Банките ще се нуждаят от още по-ранно известие. Уверете се, че данните по дебитни и кредитни карти за дружеството ви са актуализирани.

Може да се окаже удобно да преместите фирмената ви сметка от една банка в друга или от един клон в друг. В зависимост кое е по-близо до новия ви адрес.

Застрахователните компании също се нуждаят от по-ранно известие. В зависимост от покритието на застраховката ви, те ще трябва да оценят новото място и, при нужда, да го отразят в договора.

Куриерски служби

Тук ще включим и пощите. Известете пощата за вашия район и се уверете, че писмата ви ще пристигат на новия адрес. Тук също е добър момент да попитате дали могат да пренасочват пощата от стария към новия адрес няколко месеца след преместването.

Ако имате договор със фирма като Спийди или Еконт, също се уверете, че имат актуална информация за адреса ви и, че това не влияе на условията по договора ви.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

 

Мислили ли сте как би могло да се обърка преместването на офиса или производството ви? С този материал имате възможността да се поучите от грешките на другите.

Представете си как преместването на дома ви се обърква. Сега умножете объркването по 10. Ето какво е преместването на цял бизнес. Днес ви подготвихме този списък с 6 най-често срещани грешки при преместването на един бизнес:

Грешка 1: Да разчитате само на себе си и персонала ви

Една от по-честите грешки се допуска още преди да е започнало самото преместване. Това е да не се потърси професионална помощ при преместавнето. Уви, случва се доста по-често отколкото бихте предположили.

Защо това е грешка?

Представете си ситуация в която се случва трудова злополука по време на преместването и някой от служителите ви пострада или дори получи увреждане. Тъй като това се случва под вашо ръководство, можете да бъдете подведени под юридическа отговорност за случилото се.

Всички можем да си представим колко неприятно може да бъде това. Такива ситуации могат да бъдат лесно избегнати ако оставите фирма-изпълнител да поеме отговорността както за служителите си, така и за товара ви.

Грешка 2: Невнимателен избор на фирма–изпълнител

Служителите са ценна част от дружеството ви, но техниката с която работят, е също толкова ценна. Можете ли да доверите такова нещо на който и да е?

Не е рядкост нещо да бъде повредено или загубено по време на преместване. Ако поверявате бизнеса си на някого, то уверете се, че сте наясно кой е това.

Вижте също: Преместване в чужбина – няколко задължителни въпроса към фирмата изпълнител

Проучвайки няколко фирми също може да ви даде по-добра представа каква ще е крайната сума по преместването и дали ще можете да спестите от нещо.

Грешка 3: Преместване без подходяща застраховка

Както говорихме, средствата за работа са половината от работната сила на дружеството ви. Ако ще местите бизнеса си, то имате значителен разход. Не искате да добавяте още към него под формата на загуби или инциденти по време на преместването.

Ако сте местили дома си преди, вече ще знаете, че е рядкост всичко да протече 100% по вода. И когато говорим за гаранции на собствеността, която гарантира дохода ви, то най-сигурния залог би бил застраховката.

Прозвънете няколко застрахователни дружества и намерете най-ниската цена за обезщетяване на вашия товар. Друг вариант, който спорно е по-добър в дългосрочен план, ще бъде застраховка на целия бизнес, която включва транзитни клаузи.

Така оборудването ви ще бъде защитено както на пътя, така и в офиса.

Грешка 4: Преместване на всичко от сегашното място

Факт е, че докато премествате бизнеса си, доходите спират. Напрактика сте в извънработно време.

Точно поради тази причина повечето бизнеси пришпорват процеса по преместване на бизнеса. Крайният резултат е опит цялата материална база да се премести наведнъж.

В такъв опит най-вероятно ще преместите доста неща, от които е трябвало да се отървете, защото не ви трябват или са морално остаряли. Направете една чистка в на работното място и така намалете разходите и времето за преместване.

Вижте също: 4 начина да се отървем от старите вещи преди местене

Това също може да се използва като възможност да купите нова, по-добра офис техника!

Грешка 5: Преместване в неподходящ момент

Помнете, че една вещ е най-вероятно да бъде увредена докато е в транзит. Това е промеждутък от време, за който трябва да отделите специално внимание по време на планирането.

Грешката, която повечето бизнеси правят е да не вземат предвид нито метереологичните условия, нито пиковия час и трафика.

Може да се окаже доста трудно да осигурите добри паркоместа в пиков час или част от багажа ви да бъде намокрен ако преместването се случи в някой проливен дъжд или лятна буря. Помислете си само за всички онези папки с документи.

Колкото повече време вашите неща прекарват в движение, толкова по-голям риск за тях има.

Друг неподходящ момент е последният момент. Много бизнеси се опитват да съкратят “извънработното време” и оставят преместването за последния момент. Това ви оставя без допълнително време за обърквания и забавяния, а това вещае всякакви непредвидени разходи.

Грешка 6: Неактуално присъствие в интернет

Годината е 2018 и вече на пръсти се броят фирмите които не са в интернет. В най-лошият случай, всеки бизнес фигурира в някой интернет каталог.

Когато сменяте адреса (а може би и телефона си) всички данни по профили в социални мрежи и уеб сайтове следва да бъде актуализирани в момента, в който стъпите на новия адрес. Лесно е този аспект на преместването да остане някъде във времето.

Бизнесите, които имат противоречиви данни за контакт, изглеждат непрофесионално и немърливо.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Да преместите дейността си никога не е лесно, но може да се окаже необходимата крачка напред. Ако това е риск, който си струва да поемете, ето какви биха могли да бъдат ползите.

Поводът за едно преместване може да се сведе до две основни положения които, за съжаление, доста могат си приличат поначало:

 1. сегашното място не кара нови клиенти и пречи на развитието ви
  -или-
 2. сегашното място е твърде скъпо за печалбите които правите и имате нужда да намалите разходите

От вас зависи да помислите внимателно и да претеглите какви ще са ползите и загубите при преместване на ново място.

Нужда от по-ниски разходи

Ако и вие като много бизнеси сте под наем, то наема който плащате, може да не оправдава ползите които ви носи. Затова може да си струва да се преместите в район с по-достъпни наеми ако нещата отиват “на червено”.

Сам по себе си, един висок наем не може да ви премести в друг град. Все пак не искате да се отказвате от достъпа до клиенти или работна ръка, а само да занижите разходите.

От друга страна, ако стандартът в града е неоправдано висок за вашата дейност, то може и да се окаже мъдро решение да я преместите в друг град където заплатите са по-ниски. Така ще бъдете конкурентно-способни не само на пазара за работа, но и пред клиентите си.

Възможност за растеж

Нуждата от развитие не винаги означава, че трябва да се преместите от Пловдив във Варна. Понякога просто трябва да смените квартала.

Всеки град има различни квартали с различен статут и потребление. Това, което предлага един краен квартал със статут на индустриална зона може да е много по-подходящо за вашата дейност от малък и претъпкан офис в близост до центъра.

Повече пространство

В даден момент може да ви е минало през ума, че имате нужда от още 1-2 работни места за нови членове на екипа. Липсата на паркоместа се превръща в проблем. Пространството, където приемате клиенти, е започнало да става претъпкано в пиковите часове.

Във всеки един от тези случаи си струва да потърсите ново място.

Нови кадри

Всички знаем колко е трудно да се намерят мотивирани и способни хора. Ако имате усещането, че имате всичко необходимо за да се движите напред, но все не ви достигат хора, то имате повод да проверите къде ще бъдат най-подходящите за вас кадри.

Например, ако работите с хора между 18 и 24 години град с повече университети и колежи би бил по-подходящ за вас.

Достъп до нов пазар

Има различни видове дейности и всеки вид има различни нужди. Понякога може да се окаже, че трябва да достигнете минимален брой клиенти или поръчки на месец за да може бизнесът ви да се самоподдържа.

В този ред на мисли, имате ли достъп до достатъчно голям брой потенциални клиенти, там където се намирате? Ако сте вложили усилия в това да се рекламирате, да брандирате всичко необходимо, да наемете подходящи за вас хора и въпреки това нещата не се получават, може би имате нужда от нов град или район, където ще има повече търсене за това което предлагате.

Всяка промяна е нещо ново и неизвестно. И като част от неизвестното, понякога можем да се доверим само на логиката и преценката си за да знаем, че постъпваме правилно.

Няма нищо лошо в това човек да опита как е “климата” на ново място, а и никой няма да ви съди ако решите да се включите в нов пазар. Само не забравяйте да претеглите плюсовете и минусите преди да действате.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време да правите нещата които обичате да правите.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.