Дойде време и за последния материал от нашата информативна поредица със съвети при преместване на дома и офиса.

Преди сме говорили кога е най-удобно да се преместите, но какво да направите ако календарът ви притиска и нямате право на избор? Есента чука на вратата, а с нея и зимата. Ето защо написахме за вас тези 6 съвета при преместване в лошо време. За да не се налага да се утешавате с „като стане, тогава ще го мислим“.

Имайте готовност за непредвидени обстоятелства

В последната част на годината, времето може да бъде непредвидимо. Единият ден е ясно, на другия ден вали. Да не забравяме, че може да ви изненадат и силни ветрове, мокър сняг, дори градушка. Както знаете, в преходни сезони времето понякога дори не отговаря на прогнозата. Затове не се безпокойте за външния вид, а се екипирайте с дъждобран и непромокаеми обувки.

Следете прогнозата и се координирайте с транспортната фирма. Ако разберете, че на следващата вечер ще има буря, по-добре започнете преместването отрано.

Започнете от рано с опаковането

Почти всеки човек лесно може да се изкуши да протаква до последно, благодарение на работното време, семейството, празници и ред други обстоятелства. Затова този съвет често присъства в материалите ни и просто не може да се изтърка.

В сценария с лошото време е още по-актуален: тъй като рискувате да пренасяте по време на дъжд или сняг, не можете да си позволите компромиси с опаковката. Всичко трябва да бъде внимателно опаковано.

Накратко – по-здраво опаковане, повече необходимо време.

Защитете вещите си от времето

Зимата и есента са подходящ момент да не щадите опаковъчни материали като тиксото, например. Стегнатият бандаж на една найлонова опаковка не само гарантира, че тя няма да се отвори, но и напълно изключва достъпа на вода до съдържанието й.

Особено ако вещите ви ще престоят на място без отопление за повече от една вечер докато бъдат превозени, си струва да отделите време за двойно или двуслойно опаковане. Факт е, че неща като съдовете могат да станат по-трошливи ако се пренасят и са с много ниска температура.

Друг пример е електрониката.

Престоят на много ниска температура може да предизвика конденз под пластмасовата обвивка на черната техника, както и да направи самата пластмаса или кабелите трошливи.

Подгответе терена

Ако е валял дъжд и имате запушена шахта пред входа, отпушете я. Да, не е много приятно, че не общинските служби, а вие трябва да го направите, но ако искате да се случват нещата – всичко е във вашите ръце.

Не забравяйте предварително да хвърлите сол по пътеки и външни стълбища ако нещата се случват в зимно време.

Както на новия адрес, така и на стария, ще се влиза с обувки и ще се вкарва мръсотия. Постелете пътя до товара в дома ви с найлон (или каквото ви се намира). По същия начин осигурете достъп до всяка точка в новото място, където ще се разтоварват кашони и мебели.

На новия адрес, включете отоплението и се уверете, че осветлението работи навсякъде. Денят е къс.

Обличайте се на слоеве

И тъй като местенето на домове си е един вид спортно начинание, не забравяйте да се облечете на словете. Както и ако ходите в планината. Това ще позволи да свалят по малко от облеклото си, когато се разгорещят нещата, но без да ви оставя без защита срещу студа.

Проверете колата

Може да имате най-различни средства за размразяване на стъкла, антифризи, лопатки за стържене на лед и прочие. Уверете се, че няма да останат опаковани в някой кашон по случайност и ще са в колата. Дори и да има неща, които използвате веднъж годишно, подгответе се – вземете някакъв контейнер (кофа, кош за пране), нахвърляйте ги вътре и ги приберете в багажника.

Докато нещата звучат доста логични и очевидни, никога не е излишно човек да си припомни основните правила за такива ситуации, преди да се е сблъскал с тях.

Благодарим ви за всички харесвания и споделяния в социалните мрежи! Макар и това да е краят на поредицата, ние оставаме насреща за да ви помагаме с преместването на дома и офиса.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

След като толкова време говорихме за преместване, няма как да не класираме различните видове фирми по преместване според това, в каква услуга специализират и на какво разстояние ви местят.

След като се запознаете с различните видове, предлагаме да разгледате услугите на Атлант (началната страница, секция “Атлант предлага”) и да се опитате да определите в кои категории попадаме.

Регионален транспорт и товаро-разтоварване

Регионалните фирми обикновенно предлагат по-ниски цени, защото оперират само в областта на даден град или, в общия случай, в окръг от 100 километра.

В нашите ширини това може и да се нарече ‘поръчка на натоварен транспорт’ или ‘товарно такси’. Подходящи за случаите когато имате нужда да пренесете малък по обем или брой товар, или просто ви трябва една “баничарка” или камионетка за да превозите всички мебели от хола в разглобен вид.

Плащането обикновенно става на километър, но може да бъде и на час както и на договорка, след оглед на товара.

Международен транспорт и товаро-разтоварване

Когато се местите в съседна или по-далечна страна, определено ще ви трябва фирма с опит в международния транспорт. Това е така най -вече заради всички гранични пунктове по пътя, както чакането и документацията свързани с тях. Също така, в международния превоз съществуват различни видове застраховки на товара. Още една причина да наемете хора с опит.

Имайте предвид: За да бъде легитимно такова дружество (по международен транспорт), трябва да разполага с “лиценз за международен автомобилен превоз на товари за чужда сметка или срещу възнаграждение”. Вие, като клиент, сте в правото си да изискате представянето на такъв. Ето как изглежда нашият.

Преместване на бизнеса

Когато стане дума за преместване на бизнеса, често първата мисъл е за “местене на дома и бизнеса”. Това е така, защото най-често срещания вид бизнеси в България се помещават в офиси, които са по-лесни за преместване от едноетажна къща.

Същинската клиентела на този вид услуга, обаче, са корпоративни офиси, складове, магазини с голям инвентар или дори фабрики. Това са все начинания, които изискват голям персонал, солидна организация и понякога – работа на смени.

Фирмите, които специализират, в местене на бизнеси имат голям опит и подходящата техника за да се справят с всякакви товари. Също така, понякога разполагат със специализиран персонал. Това могат да бъдат техници, които да разкачат или свържат окабеляването на компютрите в офиса, когато преместването е приключило.

Преместване на дома

Най-разпространената услуга по преместване у нас, подходяща за домове със всякакъв размер и включваща различни комбинации от услуги. Ще говорим за тях в детайл в остатъка от материала.

Преместване с пълно обслужване

Това е услуга тип “от основи до ключ” и включва пълната гама от услуги по едно преместване. Дружеството, което изпълнява услугата, ще опакова, натовари, транспортира и разтовари вашите вещи, а също може и да разопакова, подреди и, в някои случаи, дори да ги сглоби.

Изборът на такава услуга ви спестява време и усилия, но също така прехвърля отговорността за вашите вещи върху фирмата-изпълнител, което допълнително отнема от грижите свързани с едно преместване. Разбираемо, това е и най-скъпата услуга, която можете да си поръчате.

Самостоятелни услуги по преместване

Опаковане и разопаковане

В случай, че имате голям брой деликатни вещи или такива с голям обем и нестандарна форма. Изпълнителят на такава услуга ви изпраща хора на предварително уговорена дата и всичко се опакова по най-бързия и безопасен възможен начин.

В зависимост от споразумението, може да получите и разопаковане, след като всичко е транспортирано.

Товаро-разтоварни услуги

Може да изберете да опаковате всичко сами, но да не можете да ги изнесете от дома ви или да ги натоварите в транспорт. В такъв случай можете да поръчате услугите на носачи, които ще изнесат всичко необходимо по ефективен и безопасен начин.

Отново, можете да се споразумеете, както за товарене, така и за разтоварване, след като превозът е приключил.

Товарене и транспорт

След като сте се погрижили за товарите сами, можете да поръчате направо товаро-разтоварна услуга с транспортиране. Носачите ще изнесат и натоварят, превозят до новото място и разтоварят всичко там.

Преместване на самообслужване

При преместването на самообслужване имате цялостната грижа и свобода по преместването, то да се случи както намерите за добре.

Най-големият ви разход ще бъде наемането на транспорт. Затова е добре да сте предварително запознати с всякакви особенности преди да наемате дадено превозно средство.

Научете повече: Местене на самообслужване – кой е правилният камион за мен?

Услуги под наем на товарно МПС

Единствената разлика с горния параграф е, че тук говорим за варианта да си поръчате само камион, без шофьор. Имайте предвид, че в един камион-мебеловоз, например, мебелите се обезопасяват с колани. Попитайте дали получавате такива с камиона и ако не – откъде можете да си осигурите.

Местене на специализирани товари

Понякога трябва да се местят вещи, които са много деликатни и ценни. Друг път – които са деликатни, ценни и трудни за местене.

Такива са:

 • пиана,
 • билярди,
 • джакузита,
 • сейфове,
 • антики,
 • произведения на изкуството,
 • винени колекции…

Такива вещи изискват безупречно преместване, на 100% без никакви щети и стрес по тях. Допълнително, някои изискват и специални условия при местене, като температура и влажност.

Едно е ясно тук – колкото по деликатна и скъпа е една вещ, толкова по-вероятно да ви потрябва фирма, която специализира само в работата с въпросния предмет.

Авто-транспортни дружества

Фирмите, които транспортират транспортни средства (каква игра на думи само) са такива, на които можете да се обадите да транспортират колата ви от едно място на друго. Напрактика си поръчвате автовоз или поне място в такъв.

Можете да поръчате такава услуга в комбинация с преместването в друга страна за да не се налага да прекарвате няколко дни на пътя с колата си.

Да обобщим – различните транспортни фирми имат различно поле на специализация и опит. Когато планирате преместването си е добре да сте запознати с всички видове услуги, за да имате всички опции пред себе си. Така ще направите правилния избор.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на метални каси и деликатна техника.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Трудно е да се предвидят всички сценарии за това как може да протече едно преместване. Затова и отиват толкова време и усилия. Когато опре до пари, обаче, има куп варианти да намалите разходите. Ето 30 от тях!

 1. Не поръчвайте опаковъчни услуги – опаковайте всичко сами.
 2. Оглеждайте се за свободни кашони на съответните места: пощенски станции, кварталния магазин или край офисите и канцелариите.
 3. Използвайте вестници и списания вместо аеропласт.
  Бележка: не забравяйте, че мастилото може да изцапа.
 4. Дарете излишните вещи за данъчно облекчение или направете гаражна разпродажба.
 5. Поръчайте телекомуникациите за новото място (телефон, интернет, цифрова) като пакетна услуга.
 6. Проучете фирмите за премествания в района за да откриете най-добрият баланс на опит и цена.
 7. Наемете камион и се преместете сами.
 8. Поискайте фиксирана цена от фирмата-изпълнител вместо приблизителна цена.
 9. Най-ниски цени ще получите когато най-малко хора се местят: около януари месец, по средата на седмицата или по средата на месеца.
 10. Купете си рециклирани кашони (използвани, но с леки следи от употреба) от някой форум за втора употреба, фирма за опаковки или склад.
 11. Прозвънете застрахователите в района за да застраховате вещите си. Плащате малко предварително, но възвращаемостта е голяма ако нещо се счупи.
 12. Потвърдете с избраната от вас фирма, че няма допълнителни или скрити такси в процеса на преместване.
 13. Използвайте собствени одеала, чаршафи или парцали за да попълвате нишите в кашоните или да обезопасявате чупливи вещи.
 14. Когато опаковате, поставяйте малките вещи в по-големи за да спестите кашони и опаковъчни материали.
 15. Използвайте стари чорапи като уплътнения в кутии и опаковка за малки предмети.
 16. Потърсете съсед или някой в интернет, който прави разпродажба на битови вещи и предложете да изкупи вашите срещу по-ниска, единна цена.
 17. Намерете доброволци сред вашите познати и приятели, вместо да наемате професионални носачи.
  Бележка: ако разполагате с Г-образни секции, дивани и други нестандартни мебели, по-добре наемете носачи вместо да пренасяте сами. Ще си спестите доста мъки.
 18. Запишете всички стъпки в процеса на изнасяне и нанасяне. Планирането на преместването ще ви спести време и пари в дългосрочен план.
 19. Кашони, които са по-запазени, продайте във форуми за втора употреба.
 20. Внимателно планирайте датата си на изнасяне. Уверете се, че няма да се наложи да платите още един наем докато приключите с преместването или че няма да се застъпи с някой важен за бизнеса ви празник.
 21. Направете оглед на новото място и вземете размери. Уверете се, че мебелите ви ще паснат. Ако нещо се окаже излишно – продайте го.
 22. Битова химия, тоалетна хартия и други консумативи съберете в кашон, който да ви е под ръка. Така ще си спестите едно ходене до магазина, когато се пренесете.
 23. Особено ако се местите надалеч, утървете се от тежки вещи като фитнес екипировка, ако не ги използвате.
 24. Опаковайте телевизора и екрана на компютъра в оригиналната опаковка, ако я пазите. Това е отлична защита срещу счупване и със сигурност ще ви спести евентуални разходи.
 25. Ако сте с гъвкава дата, но се премествате в натоварен сезон, прозвънете няколко фирми и вижте дали имат отпаднали уговорки с клиенти. Опитайте да се вмъкнете в на тяхно място като преговаряте и за отстъпка.
 26. Попитайте агента по недвижими имоти дали тяхната агенция предлага или работи с фирма за премествания. Като текущ клиент, може и да се сдобиете с преференциални цени.
 27. Ако се налага да държите вещите си на склад, търсете комбинирана услуга – фирма за преместване със складово пространство.
 28. Местите се в съседство? Съберете 6-7 човека и пренесете всичко в няколко курса.
 29. Опитайте се да ангажирате камион само за един курс като натоварите най-тежките и обемисти вещи, а по-леките и компактни – пренесете със собствен транспорт.
 30. Малки деца, домашни любимци и други – помолете приятел да ги наглежда в дома си, докато вие се грижите за преместването, вместо да плащате за професионални услуги.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Когато местите апартамента или офиса, най-точна цена ще получите след оглед на място. За да сте подготвени, решихме да разкажем каква е тази процедура и какво е добре да знаете.

Както винаги имате вариантите да искате оглед преди да опаковате вещите си за местене и след като ги опаковате.

Във всеки един случай се уверете, че преди да искате консултация на място, сте се отървали от ненужни вещи и сте почистили. Всичко трябва да бъде пригледно за да може огледът да бъде продуктивен и за двете страни. Все пак, цената се дава “на око”.

Оглед на око

Огледът често е неразделна част от процеса по постигане на споразумение между транспортна фирма и клиент. След като сте се свързали с фирма по ваш избор, се назначава консултант, който да ви посети на адрес.

При посещение, консултантът има за цел да се запознае със същността на вашия товар. Освен обема и теглото на всички мебели, част от оценката включва колко служителя ще са необходими за преместването, както и какво превозно средство ще се товари.

В хода на огледа следва и да ви разпитат за срокове и особености по товаро-разтоварната дейност. Има се предвид, висок етаж, тясни стълби и така нататък.

Огледът цели да се предостави цена, която да не се надвишава. Във всички случаи е добре да уточните с консултанта дали цената е крайна и да искате писмена оферта като доказателство, ако това е така.

Добре е да имате предвид

Ако разполагате с време и желание, си струва да искате оглед от 2 или повече фирми. Така ще имате възможност да направите съпоставка между офертите. Разбира се, всичко това най-вече зависи от мащаба на начинанието.

Пазете се от ниски цени. Най-ниската цена може да звучи най-добре, но ако транспортната фирма подценява задачата това може да означава повече усложнения за вас.

Отделете време да разведете консултанта из дома или офиса ви и ги запознайте с всякакви особености – от вътрешността на шкафове и гардероби до съдържанието на мазета и гаражи.

Още в началото уточнете каква услуга ви трябва:

 • пълно обслужване – опаковане, товарене, транспортиране и разтоварване
 • транспорт и носачи
 • или само транспорт – подходящ камион (на самообслужване)

Най-важно е да бъдете прями и откровенни когато описвате товара за местене и поставяте изискванията си. Покажете всичко необходимо и разпитайте за услуги или екстри, които биха ви били от полза.

Вижте също: Как да подготвим бюджет при местене

Поразпитайте, проучете и изберете компанията, която ви вдъхва най-голямо доверие. Може да се каже, че броя препоръки умножен по вниманието, което получавате, е правилната рецепта за да прецените коя фирма ще бъде най-надеждна.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Преместването може да протече доста объркано, а без подготовка – направо да съжалявате. Прочетете този списък за да ги избегнете на всяка цена.

1. Подценяване

Някои хора подценяват всичко, включително количеството опаковъчни материали, което ще им трябва и времето за опаковане на вещите си. Помнете, че е по-важно да надцените отколкото да подцените.

Повечето транспортни фирми ще приемат неизползвани от вас кашони (ако търговският им вид е съхранен) така, че поръчвайте малко повече отколкото очаквате да ви потрябват.

2. Всички вещи

Да, местенето на всичките ви вещи е често срещан проблем и може излишно да утежни разходите по преместването. Препоръчваме ви да се отървете от всички вещи които не използвате.

Наръчник: 4 начина да се отървем от старите вещи преди местене

Продавайте, дарявайте, подарявайте, но не давайте пари за да ги местите. Добри примери за такива вещи са:

 • дрехи които не ви стават
 • играчки или аксесоари които не се използват вече
 • мебели които не пасват в новия ви дом

3. Недоказал се изпълнител

За фирма-изпълнител на преместването, много хора се водят от цената. Не допускайте тази грешка при каквито и да е обстоятелства, защото би могло наистина да ви излезе скъпо.

Да се поправят вещи, увредени по време на преместване, може да отнеме немалко време и средства. Затова се уверете, че избраната фирма има добра репутация, дългогодишен опит и публично обявени препоръки или други отзиви от клиенти.

4. Застраховане на ценните вещи

Едно преместване може бързо да стане скъпо ако се окаже, че чисто новата плазма е със спукан дисплей или китайският порцелан си е заминал.

Когато планирате преместването си, направете списък с най-ценните вещи и помислете до колко чупливи са те. Понякога стават злополуки по време на транспортиране, които не са под контрола на фирмата-изпълнител.

Затова е най-добре да се консултирате със застрахователна агенция. За разлика от транспортни фирми, които се опитват да обезпечават клиенти със собствения си капитал, застрахователната агенция предлага специализирани и надеждни решения за такива случаи.

5. Скъпоценностите отделно

Малки и леки предмети като бижута или таблети могат лесно да се повредят или да бъдат изгубени. Най-доброто място на съхранение е при вас или на някое безопасно място в колата. Уверете се, че сте ги опаковали подобаващо, в подходящ по размер контейнер.

6. Вещи от първа необходимост

Ако абсолютно всички вещи са натоварени в камиона, то имате известен проблем. Ако пристигне късно или вие пристигнете късно на новия адрес, няма да ви бъде приятно да се катерите върху хладилника за да стигнете четката за зъби.

Опаковайте вещи от първа необходимост в отделна раница или чанта: тоалетни принадлежности, фенерче, сапун, тоалетна хартия, лекарства, храна за домашен любимец и така нататък.

7. И домашните любимци

Преместването е стресиращо за хората и два пъти повече за домашните ви любимци. Все пак, те са много по-привързани към територията си от нас.

Може да им е дискомфортно заради случващото се затова поддържайте рутината им колкото се може по-близо до ежедневната.

8. Резервни копия

Преместването е рисково начинание за финната (черната) техника затова е добра идея да имате копие на важни документи в интернет или на носител, който се транспортира отделно от всички останали вещи.

Същото можете да направите и с хартиени документи от високо значение. Гаранционни карти, застрахователни полици, медицински документи, данъчни декларации, родилни и прочие сертификати е най-добре да бъдат опаковани настрана от самото преместване и превозени отделно.

9. За утре

Простете остротата, но виждаме доста хора, които насрочват транспорт чак когато вече са готови с багажа си и търсят дата за след 1-2 дни. За да можете да ангажирате транспорт в най-удобния за вас час е добре да поддържате връзка с транспортната фирма още от самото начало на подготовката по преместването ви. Също така ще можете да сте сигурни, че планираното местене за след седмица-две няма да бъде таксувано за спешност.

Избягвайте тези 9 често срещани грешки и би трябвало да се установите в новия си дом бързо и безаварийно.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Да си поговорим за сезони, райони и всички онези отговорности които превръщат местенето в проект. Ако имате бизнес този материал е по-скоро за вас.

Прогнозата

И да започнем с класиката – дали ще вали сняг или дъжд докато се местим? Винаги взимайте предвид дългосрочната и краткосрочната прогноза.

Ако се местите в друг град или на разстояние по-голямо от съседен адрес или улица, уверете се че няма аварии или затворени пътища.

На практика логистиката не е ваша отговорност, но е добре да имате предвид ако пътят ще бъде по-дълъг или с усложнения. Преместването е просто част от целия процес и като организатор вие ще трябва да съобразите всичко останало с него.

Затова, когато избирате сезон, помислете за особенностите на всеки един според района в който се намирате. Споменаваме го като идея – в зависимост от сезона е възможно да се сблъскате със: поледици, виелици, обилни снеговалежи, проливни дъждове, късни снегове, летни бури или силни ветрове.

Домът

Най-лесно може да се определи подходящо време когато се местите сами или със семейството. Просто изберете дата между работните седмици или смени които карате. Ако можете да ги подплътите с един-два допълнителни почивни дни, още по-добре!

И бизнесът

Докато това важи за повечето местения на дом, променливите са повече когато става дума за вашия бизнес.

Ето няколко сценария които да насочат мисълта ви в правилна посока:

 • Туризъм: уверете се, че ще сте извън сезон и че ще има достатъчно време да се подготвите за следващия
 • Търговия: ако наближават, то изчакайте да минат религиозни и други празници от значение за вашите продажби, като черен петък и кибер понеделник, например
 • Услуги: насрочете местенето достатъчно напред във времето за да можете да приключите настоящ проект и да насрочите други след това
Потвърдете датата със ваши съдружници, сътрудници, ключови служители, инвеститори и прочие партньори

за да могат да ви дадат обратна връзка дали това ще се превърне в усложнение спрямо техните отговорности.

Ден от седмицата

Тъй като местенето принуждава един бизнес да работи (в най-добрия случай) на половин мощност е важно да се вземат предвид ключовите показатели за тази дейност.

Например, в търговията ще бъде необходимо да се планира по-конкретно време от просто сезона заради продажбите.

Ако за една фирма ключови дни за продажби са събота и неделя, то местенето ще е добре да се случи между понеделник и четвъртък през месец с нисък оборот.

Аналогично, за други фирми с по-висок оборот през делниците, местене през уикенда ще е доста по-валидно.

Което отново води до мисълта, че е най-добре да обсъдите избрана от вас дата с вашите партньори и ключови служители. Така ще можете да се уверите, че местенето наистина е съобразено с всички функции на фирмата ви.

Каквото и да правите, планирайте отрано

Ако местите бизнеса си, то най-вероятно не разчитате да го направите в последния момент. Факт е, че фирмите, чието местене минава най-гладко, планират всичко до последна подробност и насрочват дата със своята фирма за премествания доста напред във времето.

Ако не планирате достатъчно напред може да се наложи да се примирите с дата, която не е съвсем съобразена с коментираното до момента.

Макар и различни по размер офиси да се местят успешно през цялата година, без значение от сезона или времето, най-успешните бизнеси планират местенията си напред във времето.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

От всички трудности в ежедневието стресът е най-често насреща. Ето 5 неща, които ви препоръчваме да направите когато започвате да се местите.

Бъдете организирани

Особено когато се мести нещо по-голямо от едностаен апартамент, броят на вещите може да бъде внушителен, а с тях и времето за тяхната подготовка. Затова добрият план е на първо и най-важно място.

Както с всеки един проект, няма как да стигнете до края успешно, без добро планиране. Приемете, че не можете да помните и мислите за всичко и си направете план.

Планирането има две огромни ползи:

 1. То ви кара да си представите процеса стъпка по стъпка и така се сблъсквате с неща, които иначе няма да ви дойдат на ум.
 2. Всичко ще бъде на хартия. Пред вас. Освен, че няма да го забравите, ще можете да видите цялото начинение “от птичи поглед” и да знаете с какво се захващате.

Започнете отрано

Важно е не просто да започнете отрано, но и да си осигурите предостатъчно време.

Но защо?

Така ще имате време нещо да се обърка или да се случва с по-бавни темпове, отколкото първоначално сте очаквали. Например, винаги е възможно да се простудите, да не успеете да се снабдите с опаковъчни материали навреме или да срещнете други обърквания от професионален, или личен характер.

Поставяйки си ниски очаквания към времето за преместване гарантира, че ще имате достатъчно време за всякакви обърквания. Или поне повечето.

Вижте също: Kак да си направим график за подготвяне на преместване

План Б

“Всичко, което може да се обърка, ще се обърка.”
– Законът на Мърфи

Макар и да не сме чували до сега изригващи вулкани и падащи метеорити да попречат на нечие преместване, добре е да не забравяте, че действително нещата могат да се объркат понякога въпреки най-добрите ви намерения.

С това на ум, помислете кое би могло да се обърка покрай организирането на вашето местене.

За създаване на план Б, две сравнително универсални решения биха били:

 1. Организирайте всичко така, че да не е зависимо от други хора.
  – например: не чакайте братовчед ви да си вземе 10-годишните вещи от дрешника и тогава да опразните останалата част от него.
 2. За всяка планирана дата опитайте да имате предвид и втора такава, за да може да не пропадат плановете ви ако нещо се случи

Не оставяйте живота си на пауза

Лесно е човек да бъде погълнат от работата си, особено когато е повече.

Може да решите, че искате да приключите с всичко за 5 дни, но това по-скоро ще ви постави под напрежение отколкото да ви помогне. Стресът често пречи на трезвата мисъл и ни подвежда да правим грешки по-често.

В интерес на истината, хората които бързат по време на местене се озовават на новото място заобиколени от кашони и никакъв спомен кое къде са прибрали, че дори дали са го взимали.

Спестявайте си крайностите и си давайте време за отдих поне 2 пъти седмично. Направете си почивен ден от опаковането и подреждането. Прекарайте време с приятели или избягайте за 2-3 часа извън града.

В най-лошия случай – направете си една поне 20 минутна разходка на някое приятно място.

Няма второ мнение по въпроса, че когато сме в добро настроение и отпочинали всичко се случва по-бързо и качествено.

Бъдете позитивни

Може и да не изглежда винаги така, но преместването си е вид житейска промяна. Напускаме комфорта на ежедневието за да се озовем на ново място и да се сбогуваме със старото.

Използвайте възможността да помислите за това какви са добрите неща, които ви очакват. Новият квартал или град, новите хора и места в него. Какви са възможностите за вас и промяната в рутината, която ще настъпи.

Също така не забравяйте, че няма по-подходящ момент да се сбогувате със стари (вредни) навици или да въведете нещо ново в ежедневието си.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Искате да олекотите багажа? Ето 4 начина да се отървете от старите вещи преди да се преместите.

Продай

Боклукът за един е съкровище за друг.

Всеки би се съгласил, че най-добрият начин да се отървем от ненужна вещ е да вземем пари за нея, а междувременно тя да не се превръща в отпадък и да върши работа на някой друг.

В 21-ви век това е лесно осъществимо ако ви се намира смартфон под ръка. А дори да нямате, винаги можете да заемете такъв за няколко часа.

Използвайте първите стъпки при планирането на вашето местене за да отсортирате нужното от ненужното, но и за да има време вещите ви да намерят нови собственици.

Пригответе един голям кашон и преди да започнете да го пълните с излишното, снимайте всяка вещ от всички страни. Всяка от тези снимки ще ви трябва за да публикувате съответната малка обява в интернет.

Ето и няколко безплатни сайта от родното уеб пространство където ще можете да публикувате:

 • magazinera.bg
 • prodavalnika.com
 • bazar.bg

Но преди да публикувате вашата първа обява не забравяйте:

 1. Уверете се, че всичко ненужно е в добро или поне приемливо състояние
 2. Правете отделна обява за всяка вещ.
 3. Ако искате бърза продажба, продавайте на 1/3 от цената й във момента.
 4. Винаги пишете реалната причина за ниската цена – че просто не ви трябва. Иначе ниските цени може да изглеждат подозрителни.
 5. Изтеглете си приложение на телефона за да наглеждате пощата с която сте се регистрирали в сайта. Когато някой ви пише по обява, ще можете да отговорите веднага.

Подари

Разбира се, ако нещо е морално остаряло, то винаги може да бъде подарено. А подарък може да се направи на всеки. Ако не се сещате за хора край вас, които ще намерят приложение, просто публикувайте обява в интернет и напишете “Подарявам!” в заглавието.

Също така, струва си да се помисли къде можете да дарите. Стари детски играчки може да са подходящи за кварталната детска градина или безпредметната черна техника – за някой сервиз наоколо, който сте ползвали.

Лесно е човек да дава на другите, затова помислете за най-подходящите места и хора наоколо и ги зарадвайте преди да се изнесете от квартала.

Рециклирай

В тази част попадат нещата, които просто са прекалено износени, пострадали и така нататък. Голяма част от тях все още можем да оползотворим вместо да ги оставим да се отделят в околната среда докато се разлагат на някое бунище.

Става дума за онези три, цветни коша в близката (или нетолкова близка) уличка. Факт е, че културата на рециклиране в България тепърва се развива. Най-вероятно затова кошовете за рециклиране не са толкова начесто. Затова ето един добър повод да завлачим няколко чувала до кошовете в съседната улица и да направим добро за нас и околните.

Контейнерите за които трябва да отсортирате са:

 • син – хартия и картонени опаковки
 • жълт – пластмаса и метални опаковки
 • зелен – стъклени опаковки

За първите два контейнера най-подходящи са чували до 50-60 литра. Тясната им цилиндрична форма позволява лесно да напъхате събраната суровина в контейнера. За зеления контейнер просто съберете бутилките и бурканите в един кашон и ги вкарвайте една по една.

Също така, струва си човек да потърси в интернет какво се случва с отпадъците след като бъдат събрани от трите контейнера. Причината за това е, че тогава със сигурност ще почувствате удовлетворение от добре свършената работа по рециклирането.

И не на последно място по значение

Стигнахме до обичайното решение за олекотяване на багажа. Безспорно е най-лесно да съберем всичко в големия черен чувал и да го засилим към близкия казан.

Все пак, ако съветите по-горе са нещо ново за вас, препоръчваме ви да ги опитате. Има многобройни неправителствени организации по света, които промотират точно този начин на “освобождаване на вещите”, за да можем да живеем в един малко по-чист и лесен за дишане свят.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Ето някои предложения, които да вземете предвид, по преместването на вашия дом. Такси, които често забравяме, професионални услуги и други.

Преди да разгледаме различните детайли по местенето, дежурно споменаваме – работете със списък. Когато имате всичко пред себе си, лесно ще се досетите и за допълнителни неща.

Разходи по изнасяне

Да си върнем депозита

Преди да започнете да опаковате багажа си най-добре прочетете договора с хазяина ви. Вие ли сте отговорни за повредени вещи или собственика на апартамента?

След продължително живеене на едно място винаги има следи от употреба. Добре е да направите един списък с нещата, които трябва да се свършат. Ако има нужда от поправки, то имайте предвид, че ще си спестите доста време и мъки ако наемете професионалист. Задачите подходящи за електротехник или водопроводчик понякога струват скъпо ако ги решаваме от обща култура.

Ако се изнасяте от апартамент под наем, който включва и мебели, може да искате да наемете почистваща фирма за да предадете всичко в безупречен вид и да си получите депозита.

Почистващата фирма струва 50-60 лева на помещение, което на фона на депозит в размер на цял наем си е инвестиция. Една почистваща фирма може да почисти за 3 часа това, което вие ще почиствате 3 дни.

Опаковъчни материали

След това не забравяйте да включите в сметката обичайните ‘канцеларски материали’ като кашони, тиксо, стреч фолио и перманентен маркер.

Оставащи битови сметки

На забравяйте да вземете предвид оставащи разходи по вече стария ви адрес като битови сметки, депозити и други такси, които може да дължите към етажната собственост.

Разходи по местене (пренасяне)

Разстояние

Тази част по-скоро засяга тези които се местят в друг град. Добре е да отворите един Google Maps и да проверите какво е разстоянието от стария до новия ви адрес.

Понякога нещата не се разминават само с 1 курс и затова разходите за гориво може да натежат. Разбира се, добре е да вземете предвид колко километра общо ще направите, както и колко гориво ще ви трябва.

Транспортни услуги

Особенно при такъв сценарий, не си струва да се местите сами. Най-много пари ще спестите ако потърсите фирма за преместване на дома. Така ще можете да пренесете всичко на един курс.

Застраховка на вещите

Поискайте консултация с поне 2 застрахователни дружества какви опции имате да се обезпечите при загуба или счупване на вашите вещи.

Има немалко транспортни и хамалски фирми, които предлагат пълна материална отговорност и застрохвка на своите клиенти, но дали наистина могат да ви обезпечат както едно застрахователно дружество?

Действително влагаме десетки хиляди левове в дома си, а това е сума, която с лекота може да бъде осигурена от едно застрахователно дружество.

Затова ако ще правите застраховка, играйте на сигурно и отидете при специалисти.

Разходи по нанасяне

Ако ще се местите в ново жилище под наем, включете в бюджета и разходите по самият наем.
Това са:

 • наем
 • депозит (обикновенно още един наем)
 • комисионна за агент по недвижими имоти

Ако искате да имате сигурност, че новият хазяин ще бъде коректен с вас, винаги използвайте агенция, защото те работят с договори. Не разчитайте само на честна приказка.

Успоредно със стандартните разходи покрай новия наем идват и малки такси, които ще трябва да платите при нанасяне или съвсем скоро след това.

Такива такси могат да бъдат:

 • етажна собственост (асансьор, стълбище и други)
 • охранителни услуги (охрана, портиер, видео наблюдение)

Преди да разопаковате

Стигнахме до края на нашето пътуване, вече сте на новото място и сте уморени от опаковане, почистване, уговорки, камиони, носачи и прочие.

Уви, един детайл остана и той е, че всяко “ново” място всъщност не е толкова ново. С течение на времето всеки апартамент се цапа, дори да няма никой вътре.

Свежестта на всяко ново място се крие в това, че строителните материали все още не са остарели, а никъде в помещенията няма прах и друга мръсотия.

Не оставяйте почистването за по-късно. Мебелите правят някои места трудно достъпни, а дори самите те не могат да се почистят от всички страни след като се подредят.

Отново, винаги можете да си спестите мъките и да поръчате професионални почистващи услуги, защото този път безупречната чистота ще остане за вас.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Преместването може да бъде стресиращо ако се случи прекалено бързо. Ето похват, с който работата може да се движи равномерно, за гарантиран резултат.

Дата на изнасяне

Обикновенно, всичко започва поне един месец преди напускане на обекта.

Ако живеете сами това може да се скъси и до две седмици, но ако сте малък офис или повече от двама, това време може спокойно да стигне и до десет седмици или две месеца и половина.

Ако сте под наем, всичко започва с даването на предизвестие. Прочетете договора си от начало до край за да сте наясно колко дълго трябва да е предизвестието и какво друго трябва да свършите преди да напуснете благополучно квартирата или офиса.

Ако сте собственици на мястото, то добре ще е да мислите в какъв вид искате да го оставите, особенно ако ще го продавате след това.

Сега, след като споменахме някои общовалидни неща, които знаем че трябва да свършим, представяме ви и тайното ви оръжие!

Кашони с вещи и кутии с време

Колкото и нелепо да звучи на български, тайм-боксинга (англ. “time boxing”) е мениджърски похват за управление на времето.

За да покажем как се работи с този похват ще направим едно упражнение, да кажем за период от една седмица.

В седем колони напишете седемте дни от седмицата. Най-добре използвайте лист или тетрадка с редове. Сега разграфете колоните надолу по часове. За един астрономически час можете да използвате един или два реда.

Крайният резултат трябва да са седем колони с дължина по 12 реда. По един ред за всеки час в промеждутъка от 8 до 20 часа. Сега разделете първата колона на кутии с определена дължина. Ако сте на работа от 9 до 17 часа, то рисувате една кутия дълга 8 реда и пишете в нея “работно време”.

На този принцип нарисувайте кутии във всички колони за да добиете представа в кое време сте свободни. Кутиите, в които се очертава свободното ви време, можете да използвате за вашето преместване.

Сега имате ясна представа по колко часа на денонощие ще имате.

Пример:

Всеки делничен ден ви остават по 2 свободни часа, които можете да използвате за подготвителни неща. Да пазарувате опаковъчни материали, да проучвате неща като застраховки, почистващи или транспортни услуги. Или просто да опразвате гардероби и шкафове с неща, които не са от първа необходимост.

В почивните дни можете да си пишете по 6 часа, в които да отмятате по-сериозни задачи като разглобяване на секции и гардероби и стречоването на плоскостите.

За вашите кутии с време

Кутии или не, ще трябва да ги запълните с нещо. Затова следващата стъпка е да създадете списък със задачи и да го разпределите по дни.

Натиснете тук за да научите как да опишете вашия списък със задачи.

Съвети

И преди да се втурнете в планиране, ето 5 неща които научихме през годините:

 1. Планирането е по-важно от самият план
  – Това, което наистина ви помага в управлението на времето, не е толкова спазването на прилежно написаният план, а самият процес – планирането. Точно докато планирате ще видите детайли които иначе не биха ви дошли на ум.
 2. Отпуснете се и намалете очакванията си
  – Не претрупвайте графика си. Поддържайте списъка си простичък. Масова грешка, когато човек планира, е да очаква прекалено много от себе си и да направи претоварващ график. Не само това – не спазвайки графика си, ще се разочаровате от себе си и ще загубите мотивация. Поддържайте го семпъл и си оставяйте по половин-един свободен час за да има време нещо да се обърка.
 3. Не се опитвайте да сте мулти-функционални
  – Научно доказано е, че човек се уморява по-бързо когато превключва от една нещо на друго или прави няколко наведнъж. Разделете работата на етапи. Първо административната, после подреждане, разглобяване, опаковане…
 4. Не бъдете перфекционисти
  „Един добър план, изпълнен на момента, е много по-добър от перфектен план, изпълнен следващата седмица“
  – генерал Джордж Пейтън
 5. Разбивайте големите задачи на по-малки
  – Не се фрустрирайте ако имате прекалено много за вършене. Напредвайте стъпка по стъпка и не спирайте да мислите за момента, в който ще сте на новото място и всичко отново ще бъде подредено.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.