В технологичната епоха, в която живеем, във всеки дом вече има стотици метри (ако не и километри) кабели. Ето какво да вземете предвид при подготвянето на аудио-видео техника за преместване. Все пак, неслучайно е известна и като ‘финна техника’.

Какво да имате предвид на новото място

Преди да местите всичко, уверете се, че имате достатъчно свободно място в новото пространство. Помнете, че трябва да вземете предвид къде има контакти и колко са на брой. Също така замерете контактите – задължително трябва да са занулени.

За да гарантирате дълъг живот на техниката вземете предвид и неща като температурата и влажността в стаята. Не слагайте плазмения телевизор под прозореца и не го обграждайте със саксиите с цветя.

Ако разполагате с проектор, проверете дали има къде да го монтирате. Понякога си струва да направите една пробна дупка с бургията за да се уверите, че идеалното място за машинката всъщност може да се пробие. Бетонът е винаги насреща за да усложни нещата!

Разкачане на техниката

Преди да дърпате кабели от контакта, всичко трябва да бъде изключено и никъде да не светят индикаторни лампи (диоди) по техниката. Изключете и всякакви разклонители и адаптери с копче, също така.

Ако техниката е под напрежение и изкарате кабела от контакта, ще прехвърчат искри. Малки искри, но достатъчно големи за да рискувате повреда.

В зависимост от притежанието ви, може и да не помните къде влизат всички кабели и за какво са. Купете си стикери за цени. С тях можете лесно да обозначите и надпишете, кой кабел – къде влиза.

Бъдете внимателни когато навивате кабели. Особено ако са по-стари, рискувате да се прекъснат в края, точно преди конектора. Обикновенно, това е най-крехкото място в кабела.

Ако разполагате с аналогова техника (стари телевизори, ролкови магнетофони и грамофони), а кабелите са на по 5-10 години, може и да е добра идея направо да си купите нови. Тъй като аналозите са още по-финна техника, възможно е да има подобрения в сигнала с нови кабели.

Опаковане

Аудио-видео техниката е скъпа, а често и също толкова деликатна. Екраните, например, искат най-много внимание. Ако ги облицовате по погрешен начин рискувате да се надраскат и дори натрошат.

Проекторите също са много деликатни заради оптиката в тях. Поставете проектора в здрава кутия, обезопасена с плътен слой текстил или хартия, между него и стените на кутията.

Винаги взимайте предвид статичното електричество – избягвайте да използвате отчупени парчета стиропор. Ако гранули от тях попадна вътре в техниката, рискувате повреда.

Ако ви се налага да опаковате и складирате техниката някъде, то най-важно е да няма влага. Без значение колко дълго ще оставите нещата така. Температурата, от друга страна, не винаги е фактор, но влагата със сигурност ще ви вкара в разходи.

Ако разполагате с микрофони, опаковайте ги в здрави кутии, които ще ги защитят от влага и прах, освен от удар и натиск.

Вижте също: Как най-добре да опаковам и пренеса широко-екранен телевизор?

Свързване и включване

Ако отделихте време в началото, да обозначите кабелите и документирате кое – къде отива, то тази част би следвало да е елементарна.

Винаги си водете записки, за това как са били свързани нещата, ако искате да се справите сами успешно.

Ако навивате кабелите така, че да нямат излишна дължина, ще постигнете по-професионален, цялостен вид. Използвайте кабелни превръзки (“свински опашки”) за да закрепите навитите кабели към рафтовете и секциите така, че да не се въргалят по пода. Това ще спести както прашене, така и риска от спъване в тях.

Платете на техник

Не налучквайте! Ако не знаете какво точно правите, рискувате да повредите нещо. Повечето професионални системи са много по-сложни от домашната (любителска) техника. Ако успявате да свържите телевизора към съраунд системата, то няма гаранция, че ще се справите с аудио-видео техниката в офиса, църквата или училището.

Затова винаги е най-добре да наемете професионалист, който може да ви гарантира предсказуеми резултати.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Често се оказва, че не сме били достатъчно внимателни с опаковането на вещи или предвидливи по време на преместването. Ето как най-добре да опаковате преди да стигнете до стикера “Чупливо!”.

Най-ползотворното, което може да направите, при опаковане на вещите си е да не бързате. Лесно се забравят или недообмислят опаковки когато се действа в последния момент, затова винаги си заделяйте щедро количество време за този етап.

Преди да започнем, уверете се, че разполагате със следните

Опаковъчни материали

 1. Перманентен маркер34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща 2
 2. Хартиено и широко тиксо
 3. Ножица с дълго рамо
 4. Мек картон (велпапе)
 5. Аеропласт (пвц фолиото с балончета), вестници, опаковъчна хартия и чисти парцали
 6. Здрави кашони

От аеропласт до подходящи кашони, правилните опаковъчни материали са разликата между това, вещите ви да стигнат на парчета или непокътнати.

Как да опаковате

Чинии

Увийте всяка чиния в аеропласт, залепете го с хартиено тиксо и ги подредете вертикално в кашон, широк колкото диаметъра на чиниите.

Подреждайки чиниите вертикално, намалявате площта на контакт, което от своя страна намалява риска за счупване по време на пренасяне и превоз.

За по-финни, кермични чинии, например, препоръчваме да ги уплътните помежду чиниите и от едната страна на кашона със мек картон, прегънат на две. Това ще гарантира, че ще са неразделно цяло с опаковката си и няма да се местят при пренасяне.

Важно е да не претоварвате кашоните. Ако слагате прекалено много вещи в един кашон, това поражда напрежение в самата опаковка както и помежду предметите вътре. Недейте, защото това е сигурен начин да се счупи нещо.

Чаши и фина стъклария

Когато опаковате чаши, първо увийте и попълнете всяка с вестник. След това направете една “обиколка” на чашата с тиксо за да фиксирате вестника. Тъй като чашите обикновенно са по-малки, но по-тежки, когато са опаковани заедно, най-сигурно ще бъде да използвате по-малки кашони с по-дебела стена. Идеята е да съберете в един кашон 10-15 чаши вместо 30.

Ако се налага да ги подредите на 2-3 нива (не повече!), то сложете в основата първо по-масивните чаши, като най-отгоре идват най-тънкостенните. Отделните нива разделяйте с по 1-2 слоя велпапе.

Не забравяйте да обозначите кашона, че трябва да седи изправен със стикер или просто да напишете стрелка нагоре.

Огледала и големи стъклени вещи

34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща 3Когато опаковате стъклени плоскости (рамки за картини, стъкла на прозорци и др.) започнете като облепите повърхността от едната страна с тиско, под формата на звезда, която стига до краищата.

Когато се пренасят такива плоскости, се получава огъване на микроскопично ниво. Тиксото ще абсорбира всякакви вибрации и физични сили, които може да напукат стъклото.

За да предпазите ъглите на стъклото, облепете ги с тиксо и картон под формата на триъгълник или направо си набавете картонени ъгли от някой магазин за опаковъчни материали.

За финал, положете стъклото на слой аеропласт, подгънете аеропласта по краищата, сложете втори слой върху стъклото и облепете всичко с тиксо. Напомняме, че опаковката и предметът трябва да станат неразделно цяло.

Вижте също: Как най-добре да подготвя за местене картина

Консултирайте се също с фирмата за опаковъчни материали дали не могат да ви предложат кутия за огледала и подобни плоскости, която е обезопасена със дунапрен от вътрешната страна.

Вази и финна керамика

Когато опаковате вази определено ще искате да използвате кутии с по-малък или най-добре – точен размер.

Подобно на чашите, опаковайте вазата с вестник и запълнете вътрешността й с намачкана хартия. След това увийте целия съд със аеропласт и фиксирайте с тиксо околовръз. Поставете в кашона и уплътнете празните пространства с чисти парцали. Използвайте този похват и при няколко бройки в кашон като ги поставяте на равно разстояние една от друга и уплътнявате по между им с плат.

По-малките съдове също могат да бъдат опаковани заедно. Подреждайте ги с най-тежката си част надолу и уплътнявайте добре празните пространства помежду им.

Ако работите с по-голяма ваза, препоръчваме да е самостоятелна в кашон, като е увита с поне 3-4 слоя аеропласт и е здраво уплътнена и обездвижена в опаковаката си посредством парцали.

Помнете, че при опаковане на чупливи вещи, не трябва да има прекалено много в един кашон, защото ще се образува напрежение помежду съдовете и ще се напукат един друг. Същевременно, не оставяйте място между съдовете и кашона, защото ще се клатушкат при преместване, което рискува да наруши целостта им.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Нищо не прави дома по-приветлив и топъл от растенията. Ако държите на тях и искате да сте сигурни, че ще останат цели, тогава този материал е за вас.

Също като при местенето на картина, транспортирането на растения не е сложно, но изисква внимание към детайла.

Кога не можете да вземете растенията си с вас

Обичаен сценарий е когато се местите от една квартира в друга. Тогава или мястото, или хазяина могат да представляват пречка.

До тук – нищо ново. Друг става въпросът, обаче, ако се местите през граница и искате да ги вземете с вас. Не забравяйте да се свържете с митническите служби за да проверите какви ограничения бихте могли да имате. Всяка страна си има различни регулации.

Цветята и транспортните фирми

При наемането на транспортна фирма може да искате да проверите дали има обезщетения за състоянието на растенията. Някои фирми ги покриват, други – не. Трети пък дори няма да позволят да товарите растения в камиона. Затова, също като с митниците, уточнете този въпрос като част от плана по преместването.

На самообслужване

Ако можете и искате да ги подреждате в камиона:

 1. вземете здрави кашони,
 2. поставете саксиите в тях,
 3. уплътнете с аеропол (фолиото с балончета) краищата на кутията за да не се мести саксията.

Другият вариант е да ги преместите сами с кола. За целта подреждайте растенията на задната седалка като оставяте по-високите директно на пода.

Високите растения увийте в стреч и при нужда подсилите стеблото с колче. Помнете да направите дупки във фолиото или да не ги увивате плътно за да могат да дишат. Крехки клони и цветове не се справят добре с престоя си в товарен камион. За да сте сигурни в превозването им, ще ви трябва кола.

Също така не забравяйте да вземете предвид прогнозата за времето. Не оставяте растенията да нощуват увити, защото може да се задушат.

Присаждане

Ако отивате на място с градина или напускате такова, можете да си вземете разсад

В зависимост от вида растения, които ще присаждате, пролетта или есента е най-подходящият сезон за тях. Най-добре да се консултирате в близкия цветарски магазин, където ще можете да закупите и подходящи материали за пренасянето им.

Например, стъклен тубус с тапа и памуче в дъното, в който можете да съхранявате резницата. С прости думи, резницата е отрязано парче от цветето което ще използвате за да го размножите.

Приспособяване към новото място

В общия случай, растенията прекарват целия си живот на едно място. Затова едва ли е особена изненада ако кажем, че транспортирането и като цяло преместването им на ново място, може да създаде особено голям стрес за тях.

Веднага след като достигнат новия си адрес, следва да ги разопаковате, разположите на подходящи места, полеете, а дори и наторите. Причината за това е, че прекалено рязките промени в обстановката могат да им причинят забавяне на растежа, а дори и да ги убият.

Ако поради някаква причина сте ги присаждали в контейнери специално за преместването, то дайте им поне седмица преди да ги присадите обратно в саксии.

Що се отнася до градинските растения, наблюдавайте как им се отразява промяната в осветеността, почвата и въздуха. Наред със шока от пренасянето.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Доскоро дори ние не си бяхме давали сметка, че освен по зони – стаи етажерки и прочие, вещите могат да се събират заедно и по вид. Почакайте, нека обясним! Ето няколко наистина практични техники за организиране на вещите.

По стая и по вид

Как повечето от нас опаковат вещите си обикновенно?

Отиваме в спалнята и събираме всичко в 4 кашона озаглавени спалня 1, спалня 2… След това минаваме през хола и правим един кашон “етажерката до телевизора” после “секцията зад вратата” и така нататък.

Това може да се определи като опаковане на вещите по зони.

Преместваме се на новото място и какво се случва?

Търсим зарядното около 20 минути, защото не можем да си спомним в коя “зона” е останало. Та не е ли от нещата които търсим и без да сме прибрали всичко в кашони?

Групирайте по вид, не по зона

Когато започнете да събирате вещите от хола, събирайте ги така:

 • Хол – зарядни
 • Хол – кабели
 • Хол – книги
 • Хол – възглавници

Надписвайте на нива

След като сте събрали зарядните и захранванията за черната техника в плик, а кабелите – в друг, обединете ги в кашон.

Когато имате по-голям кашон, който обединява няколко групи вещи, наредете ги на нива и го надпишете в ред, който да съответства на подредбата.

Например:

На дъното на кашона оставяте сгънатите облицовки от мебелите. Върху тях подреждате два реда книги, легнали на една страна. Накрая нареждате един плик със зарядни за телефон и прочие, плик с адаптери за телевизора и dvd плейъра. Накрая покривате с колекцията от dvd-та, легнали на една страна.

Това следва да се надпише така:

 • DVD-та
 • Зарядни, адаптери, кабели
 • Книги
 • Облицовки от мебелите

Така не просто ще знаете какво има в кашона, но и колко е надълбоко.

Разбира се, подреждайте вещите от първа необходимост най-отгоре.

Тежките неща в малки кашони

Това може и да звучи очевидно, но освен ако не сте пренасяли голям кашон пълен с тетрадки и учебници през паркинг в дъждовно време, няма как да знаете колко е важно този съвет винаги да се напомня.

Плосък означава вертикален

Също както едно яйце е много по-здраво изправено отколкото легнало, така и неща като чиниите за хранене имат по-голям шанс за оцеляване ако се подреждат изправени, една до друга.

Ако ви звучи прекалено, то не назабравяйте, че опаковането трябва да взима предвид не само пренасяне, но и изпускане.

Неразливаеми

Имате ли повечко пластмасови шишета с почистващи препарати и друга битова химия? Отново по правилото за изпускането, можете да решите евентуални аварии ако завиете всяка една от капачките с найлон под нея.

Не забравяйте и за козметиката – шампоани и други подобни.

Готови за лагеруване?

Често преместванията завършват привечер когато всеки е уморен и гладен. Възможно е да се окажете в ситуация където трябва да проверите всичките ви 14 кашона за да съберете необходимите вещи за преди лягане. Спестете си приключенията по никое време и, докато опаковате, си пригответе една раница с всичко което може да ви потрябва за да си легнете комфортно на новото място.

Хранителни продукти

В зависимост от това до колко се запасявате с храна, може да искате да спрете да пазарувате няколко дни или седмица преди местенето. Това ще ви спести “удоволствието” да изхвърляте свежа храна или да я гледате как се разваля на плота в новото място.

Напомняме, че повечето хладилници имат нужда да преседят изправени 12 или повече часа преди да се пускат. За да може агрегата да се “намести” след като са били пренасяни в почти хоризонтално положение.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на Атлант за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Картините и снимките в една къща носят повече емоционална стойност отколкото парична. За вас, ценители на малките неща – ето как най-добре да опаковате любимите картини и снимки.

Подходящият опаковъчен материал

Опаковайте по-малките картини и снимки в близък по размер кутия или кашон със стабилно дъно.

При поръчка на опаковъчни материали като кутии попитайте дали фирмата разполага с използвани такива. Ако са чисти и със здраво дъно, то имате отлична възможност да спестите пари и да рециклирате едновременно.

Ако не можете да се снабдите с кутии за по-големи картини, то разглобете един по-голям по размер кашон и го сплескайте на една страна. Важното е поне откъм стъклото да има здрав картон и той да покрива малко по-голяма от площта на картината.

За самото опаковане ще ви трябват и меки опаковъчни материали като:

 • опаковъчна хартия,
 • широк плат (чаршаф),
 • аеропласт (фолиото с мехурчетата),
 • широко тиксо, подходящо за опаковане.

Опаковане на картината и рамката

Изберете чиста и равна повърхност където да започнете да опаковате.

 1. Положете парче опаковъчна хартия два пъти по-голямо от рамката на картината. Оставете и допълнително за да има за подгъви.
 2. Разположете картината със стъклото надолу към хартията.
 3. Увийте остатъка от хартията около картината като подгъвате краищата така, че да са стабилни.
 4. Облепете картината и хартията на дължина и широчина със широкото тиксо.

При по-малки снимки или рамки, които ще събирате заедно в кутия, увивайте ги поотделно с опаковъчна хартия, но ги увийте заедно с тиксото така, че да станат едно цяло. Така ще си гарантирате, че стъклото на рамките им няма да се счупи при преместването.

По кутиите

Ако използвате специална за целта кутия, облепете я с тиксо така, че да остане отворен само единия й край. След това, с плавно движение вкарайте рамката вътре. Затворете и запечатайте този край. Ако опаковате нещо с по-значителни размери, не се колебайте да помолите някой да държи кутията за да работите с две ръце.

Ако разчитате на сплескания кашон от по-рано – положете опакованата картина от върху него (отново със стъклото към картона) и я фиксирайте по дължина и ширина с тиксото. Ако позволява, подгънете кашона по краищата преди да го облепяте.

Като допълнителна мярка за сигурност можете да захванете още един плосък кашон откъм гърба на рамката. Във всеки случай, ако се внимава с товара, всичко ще бъде наред.

Въпреки мерките за безопасност не забравяйте да маркирате с “Чупливо” картона от всяка страна.

В камиона

Ако се местите на самообслужване, подредете картините изправени в камиона, а не легнали. Рамката е по-устойчива на напрежение когато е изправена.

Допълнителни мерки за сигурност

 • На места можете да поръчате и картонени ъгли за рамката на картината, които да я предпазят допълнително.
 • При повече бройки рамки, можете да ги подреждате изправени в гардероб или шкаф, като ги уплътните от всички страни с меки, текстилни вещи.
 • Преди да приемете картините за стабилно подредени в камиона, разклащайте ги леко във всички посоки за да се уверите, че ще бъдат наред.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

През последните месеци разнищихме доста – от планиране до избор на камион и дата. Ето как да се погрижите и за същността на преместването – мебелите!

Запишете какво трябва да местите

Направете си списък с вещите които притежавате. Помислете кое – кога ще можете да разглобите или подготвите за местене. Така ще имате възможност да сте подготвили доста неща предварително.

Например: леглото може и да не позволява разглобяване преди денят на преместване, но бюрото и шкафовете биха могли.

Вижте също: Как да се организирам когато местя дома си?

Измерете вратите и коридорите

Преди да започнете да изнасяте мебели от дома си е добре да сте сигурни, че всичко ще премине през всички:

 • врати,
 • коридори,
 • асансьори или
 • стълбища

Често може да изнесете една мебел без да разглобявате нищо, но за по-едри вещи като кресла и ъглови дивани, може да се наложи да разглобите касите на вратите преди да преминете през тях.

Друг сценарий за разглобяване на мебел са гардероби, секции, шкафове и витрини. При тях задължително се махат рафтовете, а ако вратичките не позволяват да бъдат здраво завързани или дори заключени, най-добре е да се демонтират.

Докато местите мебелите може да се наложи да ги завъртите на всякакви посоки – не искате рафтовете да се откачат или вратичките да се отворят в такъв момент.

Първо разглобете

Когато се захванете за работа започнете най-напред с мебелите, които се нуждаят от разглобяване. Тези ще отнемат най-дълго време затова по-добре се погрижете за тях в началото, когато имате най-много енергия.

Пригответе си инструменти и консумативи

Докато подготвяте мебелите е препоръчително да демонтирате всякакви стърчащи от тях неща. Най-често това са дръжки на вратички и крака на маси. Осигурете си винтоверт или поне комплект надеждни отверки за целта.

Също така не забравяйте да се снабдите с промишлен тип стреч фолио за да предпазите мебелите от изцапване и повърхностни наранявания. Такива ролки стреч са с поне 50 см ширина. Свържете се с избраната от вас фирма за такъв тип стреч.

Друга важна, но често пропускана част от арсенала по едно преместване е наемането на товарна количка.

23-tovarni-kolichki_atlant-bg

Товарните колички биват три вида:

 1. Товарна количка за стълбища (вляво)
 2. Платформена количка (по средата)
 3. Товарна количка с общо предназначение (вдясно)

Отново можете да заявите такава количка под наем от фирмата, с която сте избрали да работите.

Уверете се че няма да загубите нещо

Използвайте пликове с вакуумна лента за да събирате крепежни елементи в тях. Можете да използвате и широко тиксо за да ги събирате в него и залепяте директно към частта, която са придържали.

По златното правило, че всичко сред багажа ви трябва да е надписано, залепете етикети за цени или тетрадка на отделните части от мебелите и ги надпишете така, че да знаете къде точно пасват.

Съберете частите и крепежните елементи от мебелите в торби, по една за всяка мебел. Не забравяйте да приберете вътре и книжки с инструкции, ако има такива.

Опаковайте всичко възможно

Съберете възглавниците от мебелите в дебели (а може би и два един в друг) чували за отпадъци. След като сте се уверили, че са здраво вързани и достатъчно дебели за да не се прокъсат, можете да ги използвате да попълните празните места между мебелите в каросерията на камиона.

Не използвайте тиксо директно върху лакирани или боядисани повърхности. За да не повредите покритието, първо ги увивайте в аеропласт или велпапе, а след това ги фиксирайте с тиксо.

Не чистете облицовки или мебелировки преди преместването. Ще ви трябва щателно почистване, което е най-добре да възложите на професионалисти. Тъй като е доста възможно такива повърхности да се напрашат по време на преместването, по-добре се възползвайте и си спестете едно почивстване.

Сега, след като сте готови с подготовката на мебелите, можете да започнете да товарите и не забравяйте – товарете първо най-тежките неща в камиона.

Вижте също: Местене на самообслужване – как се товари камион-мебеловоз

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.