33 На квартира да си върнем депозита при изнасяне

2018-та е тук и този материал е за тези от вас които живеят под наем и планират да се местят. Как да си гарантирате връщане на депозита? Няколко неща, които трябва да знаете, при изнасяне и преди нанасяне в квартира.

Като се замислим за “голямата картинка”, първото което на човек му идва на ум са два сценария: със и без договор.

Но всъщност няма такъв вариант. Често някой си намира квартира директно от собственика само за да бъде културно изгонен преждевременно, поради липса на писмено споразумение и уточнен срок за предизвестие. “Така се разбрахме” може да се каже, че има давност до 1 седмица.

Затова ето го и първото правило:

#1 – Осигурете си писмено споразумение при нанасяне

Винаги, когато работите с агенция, ще имате и договор. И от този договор се надгражда всичко останало в плана ви да си гарантирате депозита при изнасяне.

Но ако не наемате чрез агенция? Ако бай Иван смята, че ‘като му дойде времето ще го мислим’?

За да имате писмено споразумение с легална тежест ви трябват следните неща:

 1. две копия на споразумението
  – ксероксът е вариант, само ви трябват “мокри подписи”, а не ксерокопирани
 2. дата и град, където е сключено споразумението
 3. трите имена и ЕГН на наемателя
 4. трите имена и ЕГН на наемодателя
 5. Изброени по точки условия за изпълнение на отдаването под наем
  1. Кога и как се плаща наема
  2. Какво съдържа апартамента (подробен списък)
  3. Видове щети
  4. При кой вид щета – как се подхожда
  5. Условия за освобождаване на депозита
 6. Дата и подпис на наемателя
 7. Дата и подпис на наемодателя

Важно е да не забравяте, че въпреки сериозността на това споразумение, вашата цел е да го използвате за да приключите ‘сделката’ без спорове и без съдебни зали.

Условията се пишат по едно на ред и всяка точка описва накратко, с прости и еднозначни думи се случва, например:

“Наема на стойност 250 лева се плаща от наемателя на всяко 28-мо число от месеца, в брой. Приема се забавяне от 4 дни по плащането.”

За обезщетенията (където обикновенно отива депозита):

“Апартаментът има печка, климатик…”
“Депозита се използва за възстановяване на упоменатата техника и/или увредено обзавеждане в апартамента”

Тук е добър момент да се разберете с хазяите си относно ежедневите следи от употреба. Например, това са петна от пръсти по стените, ключовете на осветлението и дръжките на врати и прозорци.

Уверете се, че е вписано в договора какво са следи от ежедневна употреба и дали се изисква от вас да бъдат напълно заличени при предване на апартамента.

Така си спеспявате евентуалното ‘ще ми трябват целия депозит за да пребоядисам хола’ от хазяите.

Ако вече имате договор

Преди да подписвате, помолете да ви оставят насаме за 5 минути за да можете да прочетете договора на спокойствие и да помислите в какви ситуации как би важал. Също за да изброите какви промени или допълнения бихте искали.

#2 – Направете оглед със хазяите

Преди да се нанесете, направете оглед със хазяите за всякакви недостатъци или проблемни места в апартамента. Запишете ги в договора и дори им направете снимки. Уверете се, че и хазяите имат копие.

Така по взаимно споразумение апартамента ще се използва от вас и няма да бъдете ‘таксувани’ за тези недостатъци или повреди при напускането му.

Също така може да бъде вписано в договора, че поемате отговорност за ремонти на малка стойност. Например до 50 лева. Пазете си касовите бележки и фактурите за всички такива покупки. Съхранявайте ги прикрепени към договора.

#3 – Когато нещо се повреди, незабавно уведомете хазяите

Бойлерът или тоалетното казанче се повреди? Колкото по-скоро уведомите хазяите толкова по-малко вероятно е вие да излезете виновни за състоянието им.

Също така прикрепете един лист към договора, в който ще записвате кога сте се обадили за нещо, дали е направено нещо по въпроса и след колко време. Това е лесен и много убедителен начин, който да използвате ако възникне спор за нещо неработещо по апартамента при изнасяне и че не сте вие отговорни.

#4 – Записвайте си когато поправяте или подобрявате пространството

Дали сте боядисали стените или сте сменили филтъра на климатика – водете си списък с поправките и стойността им, прикрепен към договора заедно с всички касови бележки и фактури. Нормално е да смените изгоряла крушка или нагревател когато се наложи, но доказателството че сте се погрижили за мястото ще ви бъде от полза ако оспорят връщането на депозита при изнасянето ви.

#5 – Щателно почистване

Един от най-лесните начини да си гарантирате освобождаване на депозита е да почистите апартамента. Често се оказва добра идея да посветите цял ден на това. Най-добре го направете в деня преди да се срещнете с хазяите за последно.

Възможно е по време на изнасянето да има следи от обувки и други подобни. Затова се погрижете за чистотата след като апартаментът е съвсем опразнен.

В зависимост от депозита, който сте платили и размера на апартамента, може да си струва да наемете професионално почистване.

Преместихте ли се вече?

Запазете удобен ден и час за преместване и изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с услугите по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

12 4 въпроса които да си зададем преди да се местим в друг град или държава

Една малко по-философска тема: Да си зададем четири практични въпроса за всички онези, които напускат града си или България, в търсене на по-добро място.

В един или друг момент, всеки започва да не го свърта и да негодува спрямо ежедневието си, мислейки че някоя голяма промяна (като преместване) ще разреши настоящите проблеми. Добра идея е да премислите решението си преди да се захванете да наемате фирма за местене или да започнете да опаковате.

1. Какво ще пропусна ако се преместя?

Не се залъгвайте по това колко едностранен изглежда този въпрос. Веднъж направи ли човек голямата крачка да се премести на съвсем ново място, то ще бъде по-лесно за второ такова действие. А и да не забравяме, че бъдещето винаги крие изненади и не се знае кога може да се почувстваме в неравностойно положение отново.

Затова препоръчваме да помислите за всички неща които са свързани с живота ви посредством място където сте в момента. Често имам да сме благодарни за повече неща, отколкото си мислим.

Направете си списък за да видите колко много могат да бъдат те.
Ето някои идеи:

 • има ли хора които ще ви липсват
 • хората с които спортувате или работите в екип
 • или тихите съседи които винаги са насреща когато се нуждаете от тях
 • имате ли роднини в града – такива, които ще ви липсват или онези (по-възрастни) които се нуждаят от вашата подкрепа и грижа; има ли кой да ви смени в тази роля?

Напишете си и кои са любимите за вас неща в града или квартала ви: тетъра, киното, пекарната на 5 минути от вас или кафето в което знаят какво ще поръчате още с влизането.

Всички тези неща са от значение и ако ще се местите, от вас зависи да прецените колко са важни за вашето щастие.

2. Какво не харесвам в сегашната си ситуация?

Ако се чувствате притиснати и имате нужда да заживеете на ново място заради сегашната ви работа или връзка, то запитайте се – ще разрешите ли недоволството си ако приключите с работата или връзката?

Ако отговорът е “да” тогава може би не е нужно да сменяте чак населеното място.

Помислете кое в живота ви по-конкретко ви прави пречи да сте щастливи. Тогава вижте дали решение не е да смените работното място, професията или обкръжението. Всички тези промени могат да се направят без да докоснете и един кашон.

3. Ако се преместите, то какво ще се промени?

Както винаги, най-трезвите решения се взимат когато фактите са на масата. Направете си списък с хубавите неща, които избраното ново място предлага.

Дали ще са спокойствие и пространство или висок стандарт на живот и динамика, изцяло от вас зависи. Вие решавате кои са показателите за качество.

Дългосрочното планиране е важно, защото местенето е начинание, което изисква много енергия, търпение и ресурси. Ще се чувства ли по-добре вашото семейство там? Това ли е най-доброто време да се местите? Какво би се променило ако го отложите с година или две? Как това би се отразило на сегашното ви състояние?

4. Какво би било на практика?

Процесът по взимане на решение не би бил завършен ако не се взема предвид практическите страни на преместването. Ето няколко въпроса, които можете да се запитате:

 • Колко би струвало едно преместване?
 • Мога ли да си го позволя в момента?
 • Ако имате деца, тогава това колко ще разтрои социалния им живот или образование?
 • По това време на годината ли е най-подходящо да търсите работа на ново място?
 • Всички замесени готови ли са да отделят достатъчно време и енергия за да се случи преместването?
 • Осигурили ли сте място за престой и кога е най-подходящото време за наеми/покупки през годината?

Ако вече сте наясно с приоритети си и сте отговорили на практическите въпроси, то сигурно сте доста по-близо до взимане на окончателно решение дали ще се местите или не.

Винаги е по-добре да знаете дали е правилното време и правилното нещо за вас или вас и семейството ви.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

 

Couple in new home, resting

За много хора изнасянето е лесно докато не се навлезе в процеса. Ето няколко начина да организирате местенето за да няма изненади в последния момент.

Списъци

Професионалисти от най-различни сфери на живота ще ви кажат, че не могат да се движат напред без тефтера си, списъка със задачи или нещо подобно. Причината за това често е, че за добрата организация е необходимо човек да заема различни роли в процеса на работа.

Първо бъдете добър организатор като си съставите списък със задачи и предвидите време за тях, а след това добър работник – изпълнявайки задачите. Ако оставите всичко да се нарежда в движение, то само ще си създадете стрес и ще допуснете грешки.

Четири съвета за ефективен списък:

 1. Вземете няколко бели или карирани листа
 2. Захванете ги с кламер в горния ляв ъгъл
  – за да не се разпиляват
 3. Запишете поредния номер на лист в долен десен ъгъл
  – за да ги съберете бързо и лесно ако се разпилеят
 4. Разбийте големия списък на под-списъци и ги разделете със заглавия
  – използвайте заглавията за да можете лесно да се ориентирате в по-късен момент

Колко време ще бъде необходимо?

Безспорно, във всяко едно начинание това често е най-трудният въпрос. Също така е и най-важният: за кога да насрочите поръчката на транспорт, до кога ще трябва да бъде платен интернета или кабелната, кога да дадете известие на хазяи (ако има такива) и така нататък; все неща, които зависят от това да се справите навреме.

Ето няколко изпитани метода които ще ви помогнат да се справите:

Започнете отвътре – навън

Започнете от стаята в която прекарвате най-много време. За да унагледим съветите ще приемем, че това е холът ви.

Най-често във вашата най-използвана стая има най-много вещи, които използвате най-често. Направете един списък с най-използваните и ги заделете на едно място. Те ще ви бъдат необходими до последно.

След това преминете към стаи, в които прекарвате по-малко време (да не се бърка с използвани по-рядко). Разбира се, изключение прави спалнята, в която прекарваме най-малко време… в будно състояние.

Накрая преминете към помещения които използвате само за склад. Ако има такива, разбира се, това ще са тераси, тавани, мазета…

Подредете

Човек рядко има по-удобен повод да си даде сметка колко неща притежава и колкото от тях не му трябват. За да придобиете добра представа колко има за местене – подредете. За да съкратите времето за преместване – изхвърлете.

Не забравяйте да отворите всякаква мебел като шкафове и гардероби. Разгледайте добре какво има вътре.

Допълнително, това може да е добра възможност да почистите вещи, които използвате например веднъж годишно, но не позволявайте това да ви разсейва от първоначалната идея.

Запишете

Разделете списъка си на колони. Сега използвайте за заглавие името на стая или част от стая. Впишете в колоната вещи или групи от вещи. Пример за кухнята: херметическата тенджера, съдовете, подправките…

Определете си срок

След като си припомнихте съдържанието на вашия дом е време да решите дали да поръчате опаковане или да опаковате сами.

Ако ще опаковате сами, проверете колко човека могат да ви помогнат и определете колко дни ще ви трябват. За всеки ден си определяйте не повече от 4 часа работа. Винаги трябва да има време нещо да се обърка. Класически пример би бил: 5 вечери след работа, разделени през 1 ден; тоест 10 дни (без събота и неделя).

Направете си график

Научете повече в: Как да създадем график с който да се подготвим за местене

Приключване на подготовката

Добавете още 2 работни дни за всякакви административни задачи във връзка с вашето местене. Това ще касае хора и инстанции свързани с адреса, който няма да обитавате повече.

Не на последно място, решете дали да поръчате носачи, транспорт или да се местите сами. За да имате по-голям избор, насрочете си ден и час преди да започнете с опаковането. Тъй като вече имате приблизителна представа какво ще местите, ще можете лесно да ориентирате фирмата-изпълнител.

Бюджет

Не забравяйте да помислите и колко би ви струвало да стигнете от старото до новото място. Можете да спестите време ако предвидите пари за покупка на опаковъчни материали като кашони, тиксо и стреч фолио.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.