26 9-те най-големи грешки по време на преместване

Преместването може да протече доста объркано, а без подготовка – направо да съжалявате. Прочетете този списък за да ги избегнете на всяка цена.

1. Подценяване

Някои хора подценяват всичко, включително количеството опаковъчни материали, което ще им трябва и времето за опаковане на вещите си. Помнете, че е по-важно да надцените отколкото да подцените.

Повечето транспортни фирми ще приемат неизползвани от вас кашони (ако търговският им вид е съхранен) така, че поръчвайте малко повече отколкото очаквате да ви потрябват.

2. Всички вещи

Да, местенето на всичките ви вещи е често срещан проблем и може излишно да утежни разходите по преместването. Препоръчваме ви да се отървете от всички вещи които не използвате.

Наръчник: 4 начина да се отървем от старите вещи преди местене

Продавайте, дарявайте, подарявайте, но не давайте пари за да ги местите. Добри примери за такива вещи са:

 • дрехи които не ви стават
 • играчки или аксесоари които не се използват вече
 • мебели които не пасват в новия ви дом

3. Недоказал се изпълнител

За фирма-изпълнител на преместването, много хора се водят от цената. Не допускайте тази грешка при каквито и да е обстоятелства, защото би могло наистина да ви излезе скъпо.

Да се поправят вещи, увредени по време на преместване, може да отнеме немалко време и средства. Затова се уверете, че избраната фирма има добра репутация, дългогодишен опит и публично обявени препоръки или други отзиви от клиенти.

4. Застраховане на ценните вещи

Едно преместване може бързо да стане скъпо ако се окаже, че чисто новата плазма е със спукан дисплей или китайският порцелан си е заминал.

Когато планирате преместването си, направете списък с най-ценните вещи и помислете до колко чупливи са те. Понякога стават злополуки по време на транспортиране, които не са под контрола на фирмата-изпълнител.

Затова е най-добре да се консултирате със застрахователна агенция. За разлика от транспортни фирми, които се опитват да обезпечават клиенти със собствения си капитал, застрахователната агенция предлага специализирани и надеждни решения за такива случаи.

5. Скъпоценностите отделно

Малки и леки предмети като бижута или таблети могат лесно да се повредят или да бъдат изгубени. Най-доброто място на съхранение е при вас или на някое безопасно място в колата. Уверете се, че сте ги опаковали подобаващо, в подходящ по размер контейнер.

6. Вещи от първа необходимост

Ако абсолютно всички вещи са натоварени в камиона, то имате известен проблем. Ако пристигне късно или вие пристигнете късно на новия адрес, няма да ви бъде приятно да се катерите върху хладилника за да стигнете четката за зъби.

Опаковайте вещи от първа необходимост в отделна раница или чанта: тоалетни принадлежности, фенерче, сапун, тоалетна хартия, лекарства, храна за домашен любимец и така нататък.

7. И домашните любимци

Преместването е стресиращо за хората и два пъти повече за домашните ви любимци. Все пак, те са много по-привързани към територията си от нас.

Може да им е дискомфортно заради случващото се затова поддържайте рутината им колкото се може по-близо до ежедневната.

8. Резервни копия

Преместването е рисково начинание за финната (черната) техника затова е добра идея да имате копие на важни документи в интернет или на носител, който се транспортира отделно от всички останали вещи.

Същото можете да направите и с хартиени документи от високо значение. Гаранционни карти, застрахователни полици, медицински документи, данъчни декларации, родилни и прочие сертификати е най-добре да бъдат опаковани настрана от самото преместване и превозени отделно.

9. За утре

Простете остротата, но виждаме доста хора, които насрочват транспорт чак когато вече са готови с багажа си и търсят дата за след 1-2 дни. За да можете да ангажирате транспорт в най-удобния за вас час е добре да поддържате връзка с транспортната фирма още от самото начало на подготовката по преместването ви. Също така ще можете да сте сигурни, че планираното местене за след седмица-две няма да бъде таксувано за спешност.

Избягвайте тези 9 често срещани грешки и би трябвало да се установите в новия си дом бързо и безаварийно.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

Да си поговорим за сезони, райони и всички онези отговорности които превръщат местенето в проект. Ако имате бизнес този материал е по-скоро за вас.

Прогнозата

И да започнем с класиката – дали ще вали сняг или дъжд докато се местим? Винаги взимайте предвид дългосрочната и краткосрочната прогноза.

Ако се местите в друг град или на разстояние по-голямо от съседен адрес или улица, уверете се че няма аварии или затворени пътища.

На практика логистиката не е ваша отговорност, но е добре да имате предвид ако пътят ще бъде по-дълъг или с усложнения. Преместването е просто част от целия процес и като организатор вие ще трябва да съобразите всичко останало с него.

Затова, когато избирате сезон, помислете за особенностите на всеки един според района в който се намирате. Споменаваме го като идея – в зависимост от сезона е възможно да се сблъскате със: поледици, виелици, обилни снеговалежи, проливни дъждове, късни снегове, летни бури или силни ветрове.

Домът

Най-лесно може да се определи подходящо време когато се местите сами или със семейството. Просто изберете дата между работните седмици или смени които карате. Ако можете да ги подплътите с един-два допълнителни почивни дни, още по-добре!

И бизнесът

Докато това важи за повечето местения на дом, променливите са повече когато става дума за вашия бизнес.

Ето няколко сценария които да насочат мисълта ви в правилна посока:

 • Туризъм: уверете се, че ще сте извън сезон и че ще има достатъчно време да се подготвите за следващия
 • Търговия: ако наближават, то изчакайте да минат религиозни и други празници от значение за вашите продажби, като черен петък и кибер понеделник, например
 • Услуги: насрочете местенето достатъчно напред във времето за да можете да приключите настоящ проект и да насрочите други след това
Потвърдете датата със ваши съдружници, сътрудници, ключови служители, инвеститори и прочие партньори

за да могат да ви дадат обратна връзка дали това ще се превърне в усложнение спрямо техните отговорности.

Ден от седмицата

Тъй като местенето принуждава един бизнес да работи (в най-добрия случай) на половин мощност е важно да се вземат предвид ключовите показатели за тази дейност.

Например, в търговията ще бъде необходимо да се планира по-конкретно време от просто сезона заради продажбите.

Ако за една фирма ключови дни за продажби са събота и неделя, то местенето ще е добре да се случи между понеделник и четвъртък през месец с нисък оборот.

Аналогично, за други фирми с по-висок оборот през делниците, местене през уикенда ще е доста по-валидно.

Което отново води до мисълта, че е най-добре да обсъдите избрана от вас дата с вашите партньори и ключови служители. Така ще можете да се уверите, че местенето наистина е съобразено с всички функции на фирмата ви.

Каквото и да правите, планирайте отрано

Ако местите бизнеса си, то най-вероятно не разчитате да го направите в последния момент. Факт е, че фирмите, чието местене минава най-гладко, планират всичко до последна подробност и насрочват дата със своята фирма за премествания доста напред във времето.

Ако не планирате достатъчно напред може да се наложи да се примирите с дата, която не е съвсем съобразена с коментираното до момента.

Макар и различни по размер офиси да се местят успешно през цялата година, без значение от сезона или времето, най-успешните бизнеси планират местенията си напред във времето.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

10 Как да премахнем стреса по време на преместване

От всички трудности в ежедневието стресът е най-често насреща. Ето 5 неща, които ви препоръчваме да направите когато започвате да се местите.

Бъдете организирани

Особено когато се мести нещо по-голямо от едностаен апартамент, броят на вещите може да бъде внушителен, а с тях и времето за тяхната подготовка. Затова добрият план е на първо и най-важно място.

Както с всеки един проект, няма как да стигнете до края успешно, без добро планиране. Приемете, че не можете да помните и мислите за всичко и си направете план.

Планирането има две огромни ползи:

 1. То ви кара да си представите процеса стъпка по стъпка и така се сблъсквате с неща, които иначе няма да ви дойдат на ум.
 2. Всичко ще бъде на хартия. Пред вас. Освен, че няма да го забравите, ще можете да видите цялото начинение “от птичи поглед” и да знаете с какво се захващате.

Започнете отрано

Важно е не просто да започнете отрано, но и да си осигурите предостатъчно време.

Но защо?

Така ще имате време нещо да се обърка или да се случва с по-бавни темпове, отколкото първоначално сте очаквали. Например, винаги е възможно да се простудите, да не успеете да се снабдите с опаковъчни материали навреме или да срещнете други обърквания от професионален, или личен характер.

Поставяйки си ниски очаквания към времето за преместване гарантира, че ще имате достатъчно време за всякакви обърквания. Или поне повечето.

Вижте също: Kак да си направим график за подготвяне на преместване

План Б

“Всичко, което може да се обърка, ще се обърка.”
– Законът на Мърфи

Макар и да не сме чували до сега изригващи вулкани и падащи метеорити да попречат на нечие преместване, добре е да не забравяте, че действително нещата могат да се объркат понякога въпреки най-добрите ви намерения.

С това на ум, помислете кое би могло да се обърка покрай организирането на вашето местене.

За създаване на план Б, две сравнително универсални решения биха били:

 1. Организирайте всичко така, че да не е зависимо от други хора.
  – например: не чакайте братовчед ви да си вземе 10-годишните вещи от дрешника и тогава да опразните останалата част от него.
 2. За всяка планирана дата опитайте да имате предвид и втора такава, за да може да не пропадат плановете ви ако нещо се случи

Не оставяйте живота си на пауза

Лесно е човек да бъде погълнат от работата си, особено когато е повече.

Може да решите, че искате да приключите с всичко за 5 дни, но това по-скоро ще ви постави под напрежение отколкото да ви помогне. Стресът често пречи на трезвата мисъл и ни подвежда да правим грешки по-често.

В интерес на истината, хората които бързат по време на местене се озовават на новото място заобиколени от кашони и никакъв спомен кое къде са прибрали, че дори дали са го взимали.

Спестявайте си крайностите и си давайте време за отдих поне 2 пъти седмично. Направете си почивен ден от опаковането и подреждането. Прекарайте време с приятели или избягайте за 2-3 часа извън града.

В най-лошия случай – направете си една поне 20 минутна разходка на някое приятно място.

Няма второ мнение по въпроса, че когато сме в добро настроение и отпочинали всичко се случва по-бързо и качествено.

Бъдете позитивни

Може и да не изглежда винаги така, но преместването си е вид житейска промяна. Напускаме комфорта на ежедневието за да се озовем на ново място и да се сбогуваме със старото.

Използвайте възможността да помислите за това какви са добрите неща, които ви очакват. Новият квартал или град, новите хора и места в него. Какви са възможностите за вас и промяната в рутината, която ще настъпи.

Също така не забравяйте, че няма по-подходящ момент да се сбогувате със стари (вредни) навици или да въведете нещо ново в ежедневието си.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Местене - Как да подготвим бюджет при местене

Ето някои предложения, които да вземете предвид, по преместването на вашия дом. Такси, които често забравяме, професионални услуги и други.

Преди да разгледаме различните детайли по местенето, дежурно споменаваме – работете със списък. Когато имате всичко пред себе си, лесно ще се досетите и за допълнителни неща.

Разходи по изнасяне

Да си върнем депозита

Преди да започнете да опаковате багажа си най-добре прочетете договора с хазяина ви. Вие ли сте отговорни за повредени вещи или собственика на апартамента?

След продължително живеене на едно място винаги има следи от употреба. Добре е да направите един списък с нещата, които трябва да се свършат. Ако има нужда от поправки, то имайте предвид, че ще си спестите доста време и мъки ако наемете професионалист. Задачите подходящи за електротехник или водопроводчик понякога струват скъпо ако ги решаваме от обща култура.

Ако се изнасяте от апартамент под наем, който включва и мебели, може да искате да наемете почистваща фирма за да предадете всичко в безупречен вид и да си получите депозита.

Почистващата фирма струва 50-60 лева на помещение, което на фона на депозит в размер на цял наем си е инвестиция. Една почистваща фирма може да почисти за 3 часа това, което вие ще почиствате 3 дни.

Опаковъчни материали

След това не забравяйте да включите в сметката обичайните ‘канцеларски материали’ като кашони, тиксо, стреч фолио и перманентен маркер.

Оставащи битови сметки

На забравяйте да вземете предвид оставащи разходи по вече стария ви адрес като битови сметки, депозити и други такси, които може да дължите към етажната собственост.

Разходи по местене (пренасяне)

Разстояние

Тази част по-скоро засяга тези които се местят в друг град. Добре е да отворите един Google Maps и да проверите какво е разстоянието от стария до новия ви адрес.

Понякога нещата не се разминават само с 1 курс и затова разходите за гориво може да натежат. Разбира се, добре е да вземете предвид колко километра общо ще направите, както и колко гориво ще ви трябва.

Транспортни услуги

Особенно при такъв сценарий, не си струва да се местите сами. Най-много пари ще спестите ако потърсите фирма за преместване на дома. Така ще можете да пренесете всичко на един курс.

Застраховка на вещите

Поискайте консултация с поне 2 застрахователни дружества какви опции имате да се обезпечите при загуба или счупване на вашите вещи.

Има немалко транспортни и хамалски фирми, които предлагат пълна материална отговорност и застрохвка на своите клиенти, но дали наистина могат да ви обезпечат както едно застрахователно дружество?

Действително влагаме десетки хиляди левове в дома си, а това е сума, която с лекота може да бъде осигурена от едно застрахователно дружество.

Затова ако ще правите застраховка, играйте на сигурно и отидете при специалисти.

Разходи по нанасяне

Ако ще се местите в ново жилище под наем, включете в бюджета и разходите по самият наем.
Това са:

 • наем
 • депозит (обикновенно още един наем)
 • комисионна за агент по недвижими имоти

Ако искате да имате сигурност, че новият хазяин ще бъде коректен с вас, винаги използвайте агенция, защото те работят с договори. Не разчитайте само на честна приказка.

Успоредно със стандартните разходи покрай новия наем идват и малки такси, които ще трябва да платите при нанасяне или съвсем скоро след това.

Такива такси могат да бъдат:

 • етажна собственост (асансьор, стълбище и други)
 • охранителни услуги (охрана, портиер, видео наблюдение)

Преди да разопаковате

Стигнахме до края на нашето пътуване, вече сте на новото място и сте уморени от опаковане, почистване, уговорки, камиони, носачи и прочие.

Уви, един детайл остана и той е, че всяко “ново” място всъщност не е толкова ново. С течение на времето всеки апартамент се цапа, дори да няма никой вътре.

Свежестта на всяко ново място се крие в това, че строителните материали все още не са остарели, а никъде в помещенията няма прах и друга мръсотия.

Не оставяйте почистването за по-късно. Мебелите правят някои места трудно достъпни, а дори самите те не могат да се почистят от всички страни след като се подредят.

Отново, винаги можете да си спестите мъките и да поръчате професионални почистващи услуги, защото този път безупречната чистота ще остане за вас.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Преместването може да бъде стресиращо ако се случи прекалено бързо. Ето похват, с който работата може да се движи равномерно, за гарантиран резултат.

Дата на изнасяне

Обикновенно, всичко започва поне един месец преди напускане на обекта.

Ако живеете сами това може да се скъси и до две седмици, но ако сте малък офис или повече от двама, това време може спокойно да стигне и до десет седмици или две месеца и половина.

Ако сте под наем, всичко започва с даването на предизвестие. Прочетете договора си от начало до край за да сте наясно колко дълго трябва да е предизвестието и какво друго трябва да свършите преди да напуснете благополучно квартирата или офиса.

Ако сте собственици на мястото, то добре ще е да мислите в какъв вид искате да го оставите, особенно ако ще го продавате след това.

Сега, след като споменахме някои общовалидни неща, които знаем че трябва да свършим, представяме ви и тайното ви оръжие!

Кашони с вещи и кутии с време

Колкото и нелепо да звучи на български, тайм-боксинга (англ. “time boxing”) е мениджърски похват за управление на времето.

За да покажем как се работи с този похват ще направим едно упражнение, да кажем за период от една седмица.

В седем колони напишете седемте дни от седмицата. Най-добре използвайте лист или тетрадка с редове. Сега разграфете колоните надолу по часове. За един астрономически час можете да използвате един или два реда.

Крайният резултат трябва да са седем колони с дължина по 12 реда. По един ред за всеки час в промеждутъка от 8 до 20 часа. Сега разделете първата колона на кутии с определена дължина. Ако сте на работа от 9 до 17 часа, то рисувате една кутия дълга 8 реда и пишете в нея “работно време”.

На този принцип нарисувайте кутии във всички колони за да добиете представа в кое време сте свободни. Кутиите, в които се очертава свободното ви време, можете да използвате за вашето преместване.

Сега имате ясна представа по колко часа на денонощие ще имате.

Пример:

Всеки делничен ден ви остават по 2 свободни часа, които можете да използвате за подготвителни неща. Да пазарувате опаковъчни материали, да проучвате неща като застраховки, почистващи или транспортни услуги. Или просто да опразвате гардероби и шкафове с неща, които не са от първа необходимост.

В почивните дни можете да си пишете по 6 часа, в които да отмятате по-сериозни задачи като разглобяване на секции и гардероби и стречоването на плоскостите.

За вашите кутии с време

Кутии или не, ще трябва да ги запълните с нещо. Затова следващата стъпка е да създадете списък със задачи и да го разпределите по дни.

Натиснете тук за да научите как да опишете вашия списък със задачи.

Съвети

И преди да се втурнете в планиране, ето 5 неща които научихме през годините:

 1. Планирането е по-важно от самият план
  – Това, което наистина ви помага в управлението на времето, не е толкова спазването на прилежно написаният план, а самият процес – планирането. Точно докато планирате ще видите детайли които иначе не биха ви дошли на ум.
 2. Отпуснете се и намалете очакванията си
  – Не претрупвайте графика си. Поддържайте списъка си простичък. Масова грешка, когато човек планира, е да очаква прекалено много от себе си и да направи претоварващ график. Не само това – не спазвайки графика си, ще се разочаровате от себе си и ще загубите мотивация. Поддържайте го семпъл и си оставяйте по половин-един свободен час за да има време нещо да се обърка.
 3. Не се опитвайте да сте мулти-функционални
  – Научно доказано е, че човек се уморява по-бързо когато превключва от една нещо на друго или прави няколко наведнъж. Разделете работата на етапи. Първо административната, после подреждане, разглобяване, опаковане…
 4. Не бъдете перфекционисти
  „Един добър план, изпълнен на момента, е много по-добър от перфектен план, изпълнен следващата седмица“
  – генерал Джордж Пейтън
 5. Разбивайте големите задачи на по-малки
  – Не се фрустрирайте ако имате прекалено много за вършене. Напредвайте стъпка по стъпка и не спирайте да мислите за момента, в който ще сте на новото място и всичко отново ще бъде подредено.

Научихте ли нещо ново?

Получавайте още полезна информация и в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn и GooglePlus.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване към наш експерт или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.