33 14 съвета при местене на мебели

Без значение дали се пренасяте или просто размествате, местенето на тежки мебели не е за подценяване. Използвайте тези техники за местене на тежки, необичайни по форма вещи, без да си повреждате гърба, къщата или мебелите.

Високите мебели – хоризонтално

Неща като висок шкаф, гардероб или секция, могат да бъдат неудобни за носене. Не ги местете сами, използвайте втори човек да ви помогне. Положете мебелта на една страна и, при вдигане, отпуснете гърба да слезе леко надолу, да застане под ъгъл спрямо пода.

От гледната точка на носещия, страната на предмета заема клинообразна форма, с ъгълът право към пода. Това позволява да се центрира тежеста за да не се люлее или осуква мебелта. Пренасянето по стълби също става по-лесно, защото ъгълът, сочещ към пода, позволява по-лесно маневриране по стълбите, нагоре или надолу.

Креслото в L форма

Едно удобно кресло далеч не е толкова удобно, когато опре до местенето му. Когато маневрирате с него по коридори, следвайте примера на професионалистите: извъртете креслото на една страна така, че да приеме формата L и го извъртайте покрай ъглите на завоите или касите на вратите, за да преминавате по-лесно и без щети.

Изправяйте дивана на една страна

Ако някога ви се наложи да пренасяте диван през коридор или врата ще откриете, че е почти невъзможно да го държите хоризонтален (както нормално седи на пода) и да направите завой.

Винаги, преди завой или каса на врата, изправяйте дивана на едната му страна така, че да стане почти вертикален. След това използвайте оставащия наклон за да “плъзнете” долната страна на дивана през касата на вратата или покрай ъгъла в коридора.

Колани за повдигане и пренасяне

33 комплект-колани-за-повдигане-на-мебели

Това е система, която използва тялото ви като лост и пренася тежестта на по-големите мускулни групи на гърба. Също, оставят ръцете ви свободни като позволяват да маневрирате мебелта.

В зависимост от марката, можете без съществени усилия да пренасяте товари до 300 килограма. При покупка винаги проверявайте изрично указаното максимално тегло на опаковаката.

Единственият недостатък на тази система е пренасянето през стълби. Напрактика е неподходяща, защото тежестта почти изцяло се пренася върху човека, който се намира на по-долното стъпало.

Уред за местене на мебели

 

Отново започваме с лостова система, но този път целта е да повдигнете мебелта с нея и да подложите тези подложки, които имат покритие против приплъзване от едната страна и ролки от другата.

Не носете, не суркайте – плъзгайте!

Можете да купите самозалепващи плъзгачи за мебели с тефлоново покритие от различни онлайн магазини или магазини за строителни материали. Тефлонът има нисък коефициент на триене и това позволява лесно да предвижите мебелите през паркета или плочките.

Можете също да направите собствени плъзгачи от кърпи, килими, покривки или дори пластмасови фризбита (да, онези за игра).

Правилото е следното: използвайте твърди (пластмасови) плъзгачи за килими и мокети, и меки, подлепени плъзгачи за твърди подови настилки.

Обезопасявайте мебелите с платове или найлон

33 подплатено-одеяло

Подплатените одеяла и други, по-груби материали (като брезента) могат да бъдат безценни в ролята си на подложка или опаковка за мебелите.

Можете отлично да предпазите ъглите на мебели като дрешници и маси от отчупване и оронване. Просто увийте мебелта плътно с памучни материи и фиксирайте със стреч фолио.

Очаквайте продължение в част втора.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

37 Какво да разопаковам при нанасяне

Ако наистина не ви харесва да разопаковате след преместване, то най-вероятно е, защото искате да се насладите на новото място, квартал или град. За да не ви обезкуражава мащабът на това начинание, е най-добре да разбиете процедурата на няколко поредни дни, особено след като сте се понапрегнали по време на самото преместване.

Като за начало, ето какво е най-добре да направите в първия ден – денят след като се нанесете.

Разпределете обемистата мебел

Без значение дали разтоварвате сами или сте наели носачи, ще трябва да знаете къде отиват разгъваемия диван и кухненската маса. Най-добре е да имате предварителен план или скица, за всички мебели.

Уви, в доста случаи, човек няма възможността да се запознае добре с мястото, на което се мести, за да вземе тези решения предварително.

Ако сте в такава позиция, опитайте да сте на адреса достатъчно рано преди да пристигнат мебелите или просто прекъснете целия процес за 15 минути, за да можете да прецените на спокойствие къде отиват определени вещи, например дивана, телевизора, пианото и всички онези, които ще ви бъде трудно да преместите след като са си отишли вашите помощници.

Разположете и свържете всички електроуреди

Ако сте преместили покъщнината от старото място на новото или сте поръчали нови електроуреди, винаги си правете справка в упътванията дошли с тях, преди да се наемате да ги свързвате към битовата мрежа. И по-конкретно: хладилника, печката, миялната, сушилната и пералнята.

Ако не разполагате с ръководства или не сте съвсем сигурни как да изпълните инструкциите в тях, винаги търсете професионален съвет.

Сглобете мебелите от първа необходимост

Леглата са първите мебели, които е необходимо да бъдат сглобени и приготвени за да сте готови за първото нощуване в новия ви дом.

Тази задача може да дойде дори и преди свързването на електроуреди, защото здравият сън е ключов за да започнете да се разполагате в новия си дом бързо и качествено.

Разбира се, следва мястото за спане идва това за хранене. Особено ако имате деца. Сглобете масата или плота, на който обикновенно се храните и заедно със столовете, на които всички са свикнали. Така нанасянето в дома получава едно добро начало.

Разопаковайте кашона с най-необходимото

Измежду целия ви багаж е добре да има един кашон, а може и чанта, който съдържа само вещи от първа необходимост. Тоалетни принадлежности, лекарства и прочие. Кашонът трябва да е ясно обозначен и лесен за откриване измежду другите. В семейството ви може да се получи така, че всеки да има собствен такъв кашон.

Друг, също добър вариант е всеки да приготви по една раница или сак, които ще изглеждат по-скоро като приготвени за лагеруване. Каквото и да изберете да опаковате, така знаете, че разполагате с всичко необходимо за комфорта, докато в къщата не се приключи с разопаковането и хаоса.

Оправете леглата и… поръчайте храна!

Лесно можем да се съгласим, че това е най-добрата част от първия ден в новия ви дом: леглата са готови да се стоварите върху тях и единственото, останало в списъка със задачи, е една стабилна вечеря.

Ако имате деца, използвайте момента да отпразнувате за да послужи като награда, че са се справили с една основна част от местенето, а и като празненство за едно добро начало.

Това ще помогне на всички замесени да се поуспокоят и отпуснат преди да заспят за първи път в новия им дом.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща

Често се оказва, че не сме били достатъчно внимателни с опаковането на вещи или предвидливи по време на преместването. Ето как най-добре да опаковате преди да стигнете до стикера “Чупливо!”.

Най-ползотворното, което може да направите, при опаковане на вещите си е да не бързате. Лесно се забравят или недообмислят опаковки когато се действа в последния момент, затова винаги си заделяйте щедро количество време за този етап.

Преди да започнем, уверете се, че разполагате със следните

Опаковъчни материали

 1. Перманентен маркер34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща 2
 2. Хартиено и широко тиксо
 3. Ножица с дълго рамо
 4. Мек картон (велпапе)
 5. Аеропласт (пвц фолиото с балончета), вестници, опаковъчна хартия и чисти парцали
 6. Здрави кашони

От аеропласт до подходящи кашони, правилните опаковъчни материали са разликата между това, вещите ви да стигнат на парчета или непокътнати.

Как да опаковате

Чинии

Увийте всяка чиния в аеропласт, залепете го с хартиено тиксо и ги подредете вертикално в кашон, широк колкото диаметъра на чиниите.

Подреждайки чиниите вертикално, намалявате площта на контакт, което от своя страна намалява риска за счупване по време на пренасяне и превоз.

За по-финни, кермични чинии, например, препоръчваме да ги уплътните помежду чиниите и от едната страна на кашона със мек картон, прегънат на две. Това ще гарантира, че ще са неразделно цяло с опаковката си и няма да се местят при пренасяне.

Важно е да не претоварвате кашоните. Ако слагате прекалено много вещи в един кашон, това поражда напрежение в самата опаковка както и помежду предметите вътре. Недейте, защото това е сигурен начин да се счупи нещо.

Чаши и фина стъклария

Когато опаковате чаши, първо увийте и попълнете всяка с вестник. След това направете една “обиколка” на чашата с тиксо за да фиксирате вестника. Тъй като чашите обикновенно са по-малки, но по-тежки, когато са опаковани заедно, най-сигурно ще бъде да използвате по-малки кашони с по-дебела стена. Идеята е да съберете в един кашон 10-15 чаши вместо 30.

Ако се налага да ги подредите на 2-3 нива (не повече!), то сложете в основата първо по-масивните чаши, като най-отгоре идват най-тънкостенните. Отделните нива разделяйте с по 1-2 слоя велпапе.

Не забравяйте да обозначите кашона, че трябва да седи изправен със стикер или просто да напишете стрелка нагоре.

Огледала и големи стъклени вещи

34 Практични съвети за опаковане на чупливи неща 3Когато опаковате стъклени плоскости (рамки за картини, стъкла на прозорци и др.) започнете като облепите повърхността от едната страна с тиско, под формата на звезда, която стига до краищата.

Когато се пренасят такива плоскости, се получава огъване на микроскопично ниво. Тиксото ще абсорбира всякакви вибрации и физични сили, които може да напукат стъклото.

За да предпазите ъглите на стъклото, облепете ги с тиксо и картон под формата на триъгълник или направо си набавете картонени ъгли от някой магазин за опаковъчни материали.

За финал, положете стъклото на слой аеропласт, подгънете аеропласта по краищата, сложете втори слой върху стъклото и облепете всичко с тиксо. Напомняме, че опаковката и предметът трябва да станат неразделно цяло.

Вижте също: Как най-добре да подготвя за местене картина

Консултирайте се също с фирмата за опаковъчни материали дали не могат да ви предложат кутия за огледала и подобни плоскости, която е обезопасена със дунапрен от вътрешната страна.

Вази и финна керамика

Когато опаковате вази определено ще искате да използвате кутии с по-малък или най-добре – точен размер.

Подобно на чашите, опаковайте вазата с вестник и запълнете вътрешността й с намачкана хартия. След това увийте целия съд със аеропласт и фиксирайте с тиксо околовръз. Поставете в кашона и уплътнете празните пространства с чисти парцали. Използвайте този похват и при няколко бройки в кашон като ги поставяте на равно разстояние една от друга и уплътнявате по между им с плат.

По-малките съдове също могат да бъдат опаковани заедно. Подреждайте ги с най-тежката си част надолу и уплътнявайте добре празните пространства помежду им.

Ако работите с по-голяма ваза, препоръчваме да е самостоятелна в кашон, като е увита с поне 3-4 слоя аеропласт и е здраво уплътнена и обездвижена в опаковаката си посредством парцали.

Помнете, че при опаковане на чупливи вещи, не трябва да има прекалено много в един кашон, защото ще се образува напрежение помежду съдовете и ще се напукат един друг. Същевременно, не оставяйте място между съдовете и кашона, защото ще се клатушкат при преместване, което рискува да наруши целостта им.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

32 Как най-добре да опаковам спалнята при местене

 

Ето и осем основни стъпки които ще направят опаковането и преместването на спалнята лесно.

Преди да започнем нека споменем, че тези насоки се отнасят и за други стаи като детската или стаята за гости.

1) Включете всеки член на семейството

 

Всеки член на семейството може да помогне най-малкото с изхвърлянето на старите ненужните и отделянето новите завивки. децата могат да помагат като изпразват гардеробите си и събират играчките на едно място.

Ако искате да въведете децата разделянето на нужното от нежното, забавен подход за това е така наречената „важна кутия“. задайте условие на играта – да постави вътре нещата, с които най-много иска да отиде на новото място. Изберете за всяко дете подходяща по размер кутия и му помогнете да я декорира като по този начин я направи своя.

Сортирането на вещите следва да започне с гардеробите, преминавайки се към тоалетките и се приключвайки с най-малките места като чекмеджетата.

Съберете дрехите за подаряване или продаване в чували за отпадъци като ги означите подобаващо.

Опаковайте дрехите

Ако имате дрехи, които не искате да се намачкат, то ще трябва да закупите подходящи кутии. Такива обикновено са с размера на едно сако и са плоски колкото да поберат три до пет сака. Разбира се, ако не можете да си ги набавите, можете да ги сгънете дрехите през средата и да ги приберете в среден по размер кашон.

Ако не ви безпокои мачкането, съберете дрехите със закачалките и ги сгънете, без да ги разделяте така, че да се поберат кашон. Групирайте дрехите заедно по видове, опаковайте ги заедно и надписвайте опаковките им.

Съберете и опаковайте обувките

Обувките могат да бъдат оставени в кутиите и събрани в по-голям кашон.

Ако оригиналните им кутии липсват, увийте всяка обувка във вестник или опаковъчна хартия, a след това ги увийте заедно. Съберете ги в кашон и го обозначете. Избягвайте да слагате тежки неща отгоре му – ако се намачка, ще се смачкат и обувките в него. Когато го товарите използвайте пространството върху него за да съберете възглавници, одеала и друг завивки.

Бижутерията

С всяко преместване е добре да имате чанта или раница с всичко от първа необходимост за първата нощувка на новото място. Бижутата съберете в надеждна и компактна кутия, която влиза в същата раница или чанта. Не оставяйте бижута за камиона особено без застраховка. Дори има фирми, които биха отказали да ги товарят ако не са застраховани.

Одеала, чаршафи и възглавници

Купете си дебели чували, най-добре за строителни отпадъци и съберете вътре сгънати одеалата и чаршафите. Напомняме да ги групирате по чувал, а не да се смесват. След като ги надпишете по съдържание и по стая ще имате отлична представа кое – къде седи. Същото направете и с възглавниците.

Сега завържете здраво чувалите като избягвате да ги оставяте надути с въздух, защото така се пукат по-лесно. Ето че имате отличен товар, с който да запълвате свободно място в превозното средство, където не пасват кутии.

Огледала, картини и рамки

Предмети като тези трябва да бъдат прибрани в специални кутии които можете да поръчате от фирмата по преместване. при огледалата се уверете че опаковката или държа размера на съдържанието.

Вижте също: Как най-добре да подготвя за местене картина?

Пердета, завеси и щори

Докато щорите просто трябва да получат собствена кутия с подходяща дължина, пердетата и завесите изискват малко повече грижа за да не се изцапат или намачкат.

За да съхраните завесите и пердетата сгънете ги заедно с други дрехи в някоя от ниските кутии като онези за сако, които споменахме по-рано. Ако не разполагате с такива, просто ги сгънете като преди това подложите хартия от едната страна. Съберете ги в чист кашон и не оставяйте празно пространство.

Почистването на пердета и завеси се струва да се направи след преместването дори и само за да ги освежи. Ако има нарушаване във формата или са изцапани, то след почистването няма да има и следа.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

30 Съвети при преместване на зъболекарски кабинет

Отвъд способностите на зъболекаря, успехът на един зъболекарски кабинет пряко може да се повлияе от всякакви административни, оперативни, географски и демографски особенности. Местонахождението на вашия кабинет може да бъде ключов фактор определящ успеха и растежа му.

Място, което е било страхотно години наред, може да се окаже жертва на редица фактори отвъд вашия контрол.

Въпреки, че е въпрос на преценка, преместването на денталния кабинет може да обърне растежа му в правилната посока. Веднъж щом сте избрали място и сте го проучили, улеснете преместването и намелете стреса като съставите изчерпателен план за действие:

 1. Подгответе детайлен план, диаграма на новото пространство на която да разположите техниката и мебелите.
 2. Насрочете дата за преместване позволяваща предостатъчно време за подготовката на преместването.
 3. Съставете списък с инвентар на кабинета и започнете да изхвърляте материали или екипировка която не ви трябва.

Вижте също: Как да се си направим график за подготвяне на преместване

 1. При нужда ангажирайте ваш приятел, колега или служител който да изпълнява ролята на офис мениджър по време на преместването – да следи за изпълнението на задачите по списъка, както и сроковете.
 2. Уверете се, че всички пациенти биват известявани за преместването при посещение на кабинета.
 3. Причината за местенето на кабинета винаги трябва да бъде с положителен тон, без значение от реалната причина, за да мотивирате максимален брой от пациентите да продължат да ви посещават на новото място.
 4. Наемете професионално изглеждаща компания за преместване, която да има как предварително да ви докаже опит с преместването на финна и извънгабаритна техника.
 5. Уточнете датата на преместване, поискайте препоръки и насрочете дата за оглед.

Вижте също: Кого да уведомя когато местя бизнеса си

 1. Уведомете пациентите си по телефон, поща и и-мейл за датата на преместване на новия кабинет два до три месеца по-рано.
 2. Оставете бележка на видимо място в чакалнята на кабинета ви и включете известие за преместването в гласовата поща.
 3. Известете и колеги, които препращат пациенти към вас.
 4. Известете снабдителите на консумативи за датата и новия адрес на кабинета.
 5. Абонирайте новия кабинет за телефон, факс и интернет услуги поне 2 седмици по-рано
 6. Поръчайте си актуални визитки и други печатни материали които ползвате.
 7. В деня на преместването бъдете на разположение по-рано от уговорения час и присъствайте на новия адрес през остатъка от деня за да координирате разтоварването и разполагането на техника и мебели.
 8. Винаги искайте опис на вещите в кабинета, преди и след преместването.
 9. След като сте уточнили че няма изгубени вещи прегледайте фактурата за допълнителни такси преди да преминете към плащането.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

29 Как най-добре да опаковам лампи и абажури при преместване

Понякога по-малките вещи от покъщнината са по-трудни за опаковане. Осветителните тела лесно попадат в тази категория, защото идват в най-различни форми и размери.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да опаковате лампите у дома така, че да пристигнат цели на новото място.

Някои съвети при опаковане на лампи и осветителни тела

Когато опаковате къщата за преместване понякога по-малките неща създават по-големи главоболия. Опаковането на лампи може да бъде предизвикателство тъй като се произвеждат различни форми размери.

Ето няколко изпитани съвета как да опаковате лампите така че да пристигнат в новия ви дом здрави.

Подходящите кутии

В зависимост от свободното ви време, може да закупите кутии от фирма за преместване или да се възползвате от празните кашони останали след зареждане на някой от местните магазини. Който и от двата варианта да изберете най-добре първо разглобете и Разгледайте лампите, осветителните тела и техните абажури за да имате представа какъв размер кутии ви трябват.

Напомняме ви да демонтирате абажурите с чисти и сухи ръце за да си спестите петна от тях.

Обикновено стандартните размери кашони не са особено подходящи затова е добре да сте окомплектовали частите на лампите и да знаете каква вместимост имат.

Веднъж щом сте се снабдили с опаковки подсилете дъното на всяка една от тях с широко тиксо.

Опаковане на лампите

Тъй като са по особени, ще вземем за пример стоящите лампи.

Свалете крушката и абажура преди опаковане. Увийте вашия кабел около тялото на лампата без да го пристягате за да не се прекъсне, но и да не може да се отвие сам. По-добре не използвайте тиксо за последното, тъй като може да остане лепило по лампата.

На чиста, равна повърхност разположете парче аеропласт с височина малко по-голяма от тази на осветителното тяло. Поставете тялото на лампата върху аеропласта, увийте плътно и облепете с тиксо. Ако тялото е лакирано или е дървено може да искате да добавите втори слой.

Винаги опаковайте така, че опаковката и предмета да станат неразделно цяло.

Опаковане на абажури

Винаги използвайте опаковъчна хартия вместо такава от списания и вестници. Не слагайте нищо друго освен хартия и аеропласт върху и във абажурите. По възможност опаковайте абажурите като ги поставяте един в друг. Когато ги затваряте в кашон уверете се, че не остават притиснати след затваряне.

Добра идея е да събирате по повече от един абажур в кашон стига да пасват един в друг и да влизат свободно. Поставете кутии с абажури на места където няма да бъдат смачкани или пречупени по време на преместването.

Маркировка и надписване

Купете си стикери „Чупливо“ от някоя фирма за преместване. Така не само ще се внимава повече при преместването им, но и ще можете да ги групирате в единия край на камиона така, че да не рискуват да бъдат затрупани ли премазани от по-тежки вещи.

Също така отделете време да напишете на кутиите коя лампа – за коя стая е. Така ще си спестите доста време при разопаковането и събирането на осветителните тела на новото място.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

28 Как най-добре да опаковам и пренеса широкоекранен телевизор

Ако местите дома си сигурно доста електроника очаква вниманието ви. Една от най-скъпите вещи, освен апартамента и колата, често е телевизора. Макар и съвременният телевизор да нараства по размер и цена, добрата новина е че става все по-лек и тънък.

Някогашните модели, които изискваха по четири човека за преместване, са отдавна зад гърба ни. Единствено предизвикателство остава диагоналът на екрана, който въпреки ниското тегло, може да направи техниката голяма на площ.

За да се уверите, че не рискувате да повредите телевизора или някой да се нарани при преместването, следвайте тези инструкции.

Какво ви трябва накратко:

 • Широко тиксо (защото – кога не ви е трябвало?)
 • Нещо меко за уплътняване
 • Подходяща кутия или плоскости
 • Колани с тресчотка или въжета
 • Приятели да помагат
 • Търпение

Обадете се на приятел

Макар и да изглежда очевидно, лесно е човек да се изкуши да направи компромис с тази стъпка. Особенно ако се местите през делниците. За преместването на широкоекранен телевизор просто си трябва втори човек.

Макар и да не са с едновремешния габарит, могат да тежат повече отколкото очаквате. Поради широката си площ и висока чупливост се превръщат в един от по-проблемните товари при пренасяне.

Затова е най-добре да имате поне още един чифт ръце насреща.

Осигурете добра опаковка

С опаковката ще предпазите телевизора от ожулвания, драскотини и пръстови отпечатъци.

Най-общо казано, за тази цел ви трябват материали като:

 1. нещо меко, което да предпази повърхностите
  например: одеала
 2. и нещо твърдо, което да предпази срещу удар или драскотини
  например: кутия с максимално близки размери или плоскости, които да закрепите от двете страни на телевизора с колани или въжета

Наемете товарна количка и колани

Лесно можете да вземете под наем подобна техника от фирма, която се занимава с премествания. Товарната количка е добра инвестиция, защото ще ви помогне да местите тежка техника или такава с необичайни габарити; точно като телевизора.

Заедно с количката най-добре поръчайте колани с тресчотка, които ще ви помогнат да закрепите телевизора както към количката, така и към някоя от стените на камиона (ако разполагате с такъв).

Разбира се, коланите ще използвате и за да ‘сглобите’ опаковката на телевизора.

Как да опаковате

Започваме с най-сложния вариант – ако разполагате с одеала и плоскости.

Сложете два колана на земята така, че ако сложите една плоскост върху тях, те да могат да я опасат и да я пристегнат към телевизора.

След коланите положете една от плоскостите върху тях. Покрийте я с едно одеало на ширина. Напреки сложете второ. Двете одеала трябва да сформират плюс и само първото да пасва на плоскостта.

Сега сложете телевизора с екрана надолу, върху тях. Преметнете второто одеало отгоре и отдолу техниката. Сложете още едно одеало по ширината на телевизора. Върху него идва и втората плоскост.

Този “сандвич” затегнете с коланите. Внимавайте да не ги пристягате, защото може да увредят опаковката или товара.

Ако разполагате с подходяща кутия, то просто увийте телевизора в одеала по указания начин и го поставете вътре. Ако се налага, уплътнете с още едно одеало за да заемете остатъка от празното място в кутията. Така ще сте сигурни, че техниката няма да мърда никъде. Бандажирайте със широко тиксо кутията така, че дори някоя от странйците й да поддаде, няма да се отвори. Разбира се, вместо тиксо можете да използвате и коланите.

Акцентът тук е телевизорът да не може да се движи в кутията или опаковката си.

Как да преместите

Посредством коланите с тресчотка, привържете опакования телевизор така, че да стане едно цяло с количката. Телевизорът трябва да се постави изправен.

Недейте да носите телевизора легнал (с екрана към земята), защото би могъл да се повреди дори от собствената си тежест.

По стълби количката се бута от един човек и придържа от друг. Всеки един от участниците трябва да може да се справи физически с теглото на количката и техниката в нея.

Как да натоварите

Ако сте си наели камион-мебеловоз, привържете телевизора чрез коланите към гърба на каросерията или някоя от другите стени на камиона. Сложете някоя тежка мебел до техниката (диван, например) като защита от размествания или други непредвидени ситуации.

Вижте също: Как се товари камион-мебеловоз

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

27 Как най-добре да пренеса матрака без професионална помощ

Ако се местите сами и искате да вземете матрака си с вас, то е добре да вземете някои неща предвид за да не го повредите или направо да останете без такъв.

При местене на матрак по-добре:

 • Подкупете приятелите си с някоя почерпка за да помогнат.
 • Разчистете всичко по пътя от спалнята до превозното средство.
 • Намерете някой с бус или камионетка.
 • Инвестирайте в колани с тресчотка.
 • Зарежете матрака и купете ново легло с матрак от IKEA или JYSK.
 • Дръжта кръста и гърба прави докато пренасяте.

По-добре недейте да:

 • Сгъвате на две матрак от каквато и да е пяна.
 • Пренасяте матрак без опаковка.
 • Връзвате двоен матрак върху покрива на малка кола.
 • Плъзгате матрака надолу по стълбите.
 • Оставяте матрака за дълго време изправен на една страна.
 • Изхвърляте стария матрак в природата или други неподходящи места.

Как да преместя матрака?

Еднолицев

Еднолицевият е с дървена основа, което отнема вариантите за импровизация. Като изключим, че трябва внимателно да го опаковате, отнасяйте се с него както с холската мебел.

Матрак с пружини

Ако нямате възможност да наемете бус или камионетка, можете да преместите матрака с кола или подобно по габарит возило.

Ето как да го направите, стига да не е матрак с мемори пяна.
Ще ви трябват:

 • два колана с тресчотка
 • товарна количка

23-tovarni-kolichki_atlant-bg

Ето какво да направите с тях:

 1. Сгънете матрака на две и го вържете с коланите
 2. Сложете го на товарната количка
 3. Закарайте го до превозното средство

Обикновенно, в България, има поне едно стълбище по пътя затова повикайте поне още 1 човек, който да придържа, ако ще прекарвате количката с матрака през стълби.

Друг вариант е да го пренесете на ръка през стълбището и остатъка от пътя да вземете с количката. Така също ще си улесните пренасянето.

Как се използва колан с тресчотка

Макар видеото да е на английски, предава основната идея кое – откъде минава:

Матрак с мемори пяна

Когато опре до матрак с мемори пяна трябва да вземете предвид, че:

 1. такъв матрак е по-тежък и, че е
 2. по-гъвкав от стандартния с пружини.

Тъй като мемори пяната е лесно се поврежда, не използвайте колани или въжета за да го пренасяте прегънат на две. Можете трайно да го увредите.

Най-добре е да му придадете твърда форма като:

 • купите кутия за матрак и уплътните отвътре с аеропласт или
 • намерите от някъде плоскости (които също опаковате за да не цапат) и ги фиксирате от двете страни на матрака посредством аеропласт/найлон и тиксо.

Така формата на матрака няма да се променя при транспортиране и ще се запази чист.

Транспортиране

Превозът с кола е най-подходящ когато превозвате единичен матрак или сгънат двоен и той се побира в каросерията. Ако багажникът трябва да остане отворен, винаги можете да го привържете с въже.

До тук се изчерпва ролята на колата – ако пренасяте двоен, еднолицев или друг подобен матрак (извънгабаритен), ще трябва да потърсите бус или камион под наем.

Да пренасяте голям матрак на покрива на колата поставя вас и всички наоколо в опасност, защото може да се изхлузи в движение, да нарани някого или да причини катастрофа.

Затова търсете човек с подходящо возило и не забравяйте да почерпите.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

25 как да спестим пари при преместване

Трудно е да се предвидят всички сценарии за това как може да протече едно преместване. Затова и отиват толкова време и усилия. Когато опре до пари, обаче, има куп варианти да намалите разходите. Ето 30 от тях!

 1. Не поръчвайте опаковъчни услуги – опаковайте всичко сами.
 2. Оглеждайте се за свободни кашони на съответните места: пощенски станции, кварталния магазин или край офисите и канцелариите.
 3. Използвайте вестници и списания вместо аеропласт.
  Бележка: не забравяйте, че мастилото може да изцапа.
 4. Дарете излишните вещи за данъчно облекчение или направете гаражна разпродажба.
 5. Поръчайте телекомуникациите за новото място (телефон, интернет, цифрова) като пакетна услуга.
 6. Проучете фирмите за премествания в района за да откриете най-добрият баланс на опит и цена.
 7. Наемете камион и се преместете сами.
 8. Поискайте фиксирана цена от фирмата-изпълнител вместо приблизителна цена.
 9. Най-ниски цени ще получите когато най-малко хора се местят: около януари месец, по средата на седмицата или по средата на месеца.
 10. Купете си рециклирани кашони (използвани, но с леки следи от употреба) от някой форум за втора употреба, фирма за опаковки или склад.
 11. Прозвънете застрахователите в района за да застраховате вещите си. Плащате малко предварително, но възвращаемостта е голяма ако нещо се счупи.
 12. Потвърдете с избраната от вас фирма, че няма допълнителни или скрити такси в процеса на преместване.
 13. Използвайте собствени одеала, чаршафи или парцали за да попълвате нишите в кашоните или да обезопасявате чупливи вещи.
 14. Когато опаковате, поставяйте малките вещи в по-големи за да спестите кашони и опаковъчни материали.
 15. Използвайте стари чорапи като уплътнения в кутии и опаковка за малки предмети.
 16. Потърсете съсед или някой в интернет, който прави разпродажба на битови вещи и предложете да изкупи вашите срещу по-ниска, единна цена.
 17. Намерете доброволци сред вашите познати и приятели, вместо да наемате професионални носачи.
  Бележка: ако разполагате с Г-образни секции, дивани и други нестандартни мебели, по-добре наемете носачи вместо да пренасяте сами. Ще си спестите доста мъки.
 18. Запишете всички стъпки в процеса на изнасяне и нанасяне. Планирането на преместването ще ви спести време и пари в дългосрочен план.
 19. Кашони, които са по-запазени, продайте във форуми за втора употреба.
 20. Внимателно планирайте датата си на изнасяне. Уверете се, че няма да се наложи да платите още един наем докато приключите с преместването или че няма да се застъпи с някой важен за бизнеса ви празник.
 21. Направете оглед на новото място и вземете размери. Уверете се, че мебелите ви ще паснат. Ако нещо се окаже излишно – продайте го.
 22. Битова химия, тоалетна хартия и други консумативи съберете в кашон, който да ви е под ръка. Така ще си спестите едно ходене до магазина, когато се пренесете.
 23. Особено ако се местите надалеч, утървете се от тежки вещи като фитнес екипировка, ако не ги използвате.
 24. Опаковайте телевизора и екрана на компютъра в оригиналната опаковка, ако я пазите. Това е отлична защита срещу счупване и със сигурност ще ви спести евентуални разходи.
 25. Ако сте с гъвкава дата, но се премествате в натоварен сезон, прозвънете няколко фирми и вижте дали имат отпаднали уговорки с клиенти. Опитайте да се вмъкнете в на тяхно място като преговаряте и за отстъпка.
 26. Попитайте агента по недвижими имоти дали тяхната агенция предлага или работи с фирма за премествания. Като текущ клиент, може и да се сдобиете с преференциални цени.
 27. Ако се налага да държите вещите си на склад, търсете комбинирана услуга – фирма за преместване със складово пространство.
 28. Местите се в съседство? Съберете 6-7 човека и пренесете всичко в няколко курса.
 29. Опитайте се да ангажирате камион само за един курс като натоварите най-тежките и обемисти вещи, а по-леките и компактни – пренесете със собствен транспорт.
 30. Малки деца, домашни любимци и други – помолете приятел да ги наглежда в дома си, докато вие се грижите за преместването, вместо да плащате за професионални услуги.

Планирате преместване?

Оставете тежката работа на нас за да имате повече време за нещата които обичате.

Изпратете безплатно запитване към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезни материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нищо не прави дома по-приветлив и топъл от растенията. Ако държите на тях и искате да сте сигурни, че ще останат цели, тогава този материал е за вас.

Също като при местенето на картина, транспортирането на растения не е сложно, но изисква внимание към детайла.

Кога не можете да вземете растенията си с вас

Обичаен сценарий е когато се местите от една квартира в друга. Тогава или мястото, или хазяина могат да представляват пречка.

До тук – нищо ново. Друг става въпросът, обаче, ако се местите през граница и искате да ги вземете с вас. Не забравяйте да се свържете с митническите служби за да проверите какви ограничения бихте могли да имате. Всяка страна си има различни регулации.

Цветята и транспортните фирми

При наемането на транспортна фирма може да искате да проверите дали има обезщетения за състоянието на растенията. Някои фирми ги покриват, други – не. Трети пък дори няма да позволят да товарите растения в камиона. Затова, също като с митниците, уточнете този въпрос като част от плана по преместването.

На самообслужване

Ако можете и искате да ги подреждате в камиона:

 1. вземете здрави кашони,
 2. поставете саксиите в тях,
 3. уплътнете с аеропол (фолиото с балончета) краищата на кутията за да не се мести саксията.

Другият вариант е да ги преместите сами с кола. За целта подреждайте растенията на задната седалка като оставяте по-високите директно на пода.

Високите растения увийте в стреч и при нужда подсилите стеблото с колче. Помнете да направите дупки във фолиото или да не ги увивате плътно за да могат да дишат. Крехки клони и цветове не се справят добре с престоя си в товарен камион. За да сте сигурни в превозването им, ще ви трябва кола.

Също така не забравяйте да вземете предвид прогнозата за времето. Не оставяте растенията да нощуват увити, защото може да се задушат.

Присаждане

Ако отивате на място с градина или напускате такова, можете да си вземете разсад

В зависимост от вида растения, които ще присаждате, пролетта или есента е най-подходящият сезон за тях. Най-добре да се консултирате в близкия цветарски магазин, където ще можете да закупите и подходящи материали за пренасянето им.

Например, стъклен тубус с тапа и памуче в дъното, в който можете да съхранявате резницата. С прости думи, резницата е отрязано парче от цветето което ще използвате за да го размножите.

Приспособяване към новото място

В общия случай, растенията прекарват целия си живот на едно място. Затова едва ли е особена изненада ако кажем, че транспортирането и като цяло преместването им на ново място, може да създаде особено голям стрес за тях.

Веднага след като достигнат новия си адрес, следва да ги разопаковате, разположите на подходящи места, полеете, а дори и наторите. Причината за това е, че прекалено рязките промени в обстановката могат да им причинят забавяне на растежа, а дори и да ги убият.

Ако поради някаква причина сте ги присаждали в контейнери специално за преместването, то дайте им поне седмица преди да ги присадите обратно в саксии.

Що се отнася до градинските растения, наблюдавайте как им се отразява промяната в осветеността, почвата и въздуха. Наред със шока от пренасянето.

Имате въпроси?

Изпратете безплатно запитване сега към експерт на Атлант или се запознайте с нашите услуги по преместване на дома и офиса.

Научихте ли нещо ново?

Абонирайте се за още полезна материали в любимата Ви социална мрежа: Facebook, LinkedIn или GooglePlus.